fbpx

In deze feestmaand december komen zowel Sinterklaas als Kerst en Oud&Nieuw er alweer snel aan. Dus als je je dan afvraagt, hoe kan ik zowel tijd geven aan mijn bedrijf als aan mijn familie? En moet ik de laatste weken van het oude jaar wel blijven werken of me maar beter focussen op het nieuwe jaar?

to do lijst feestmaand

Dan volgen hier 5 tips en pik eruit wat je kunt gebruiken:

1. Je hebt inderdaad minder tijd

Realiseer je dat je tijdens zo’n feestmaand als december gewoon minder tijd, minder focus en een lagere productiviteit hebt dan anders. Dus pas daar je  verwachtingen op aan en begin niet met een groot project bijvoorbeeld.

2. Maak een ‘All You Have To Do’ lijst

Dit is eigenlijk een combinatie van twee lijsten: de to-do lijst van je bedrijf en je privé to-do lijst. Combineer die lijsten in deze feestmaand en vergeet de hele maand december niets meer. Zowel je familie als je bedrijf zijn belangrijk voor je, dus beide lijsten moeten evenveel aandacht krijgen.

Eventueel kun je zo’n grote lijst verdelen in ‘moet per se gebeuren’ en ‘wil ik graag gedaan hebben’. Of maak een to-do lijst met voor ieder item een prioriteit. Zorg in ieder geval dat je een overzicht hebt van wat er nog moet gebeuren en hoeveel tijd je daar nog voor hebt, rekening houdend met alle drukte en vakantietijd bij andere bedrijven.

3. Wat heb je nodig van anderen?

Wees duidelijk naar de mensen om je heen over wat je van hen verwacht in deze drukke, maar door de vele vrije dagen, korte maand. Wie wil wanneer vrij en hoe moet jouw bedrijf dan doordraaien? Is jouw bedrijf open met de feestdagen of niet? Moet er een minimaal aantal mensen werken of mag iedereen vrij?

december reizen

4. Verwen jezelf

En wat geef je jezelf dit jaar voor Kerst? Misschien wil je wel 2 weken vrij met Kerst en Oud&Nieuw. Heb je dat allemaal goed voorbereid en gedelegeerd, of moet er nog een extra kracht ingehuurd worden om jou te ontlasten, speciaal voor deze feestmaand december? Of misschien wil je wel al heel lang een bepaalde cursus doen. Ook kadootjes aan jezelf verdienen een goede voorbereiding.

5. Evalueren en vooruitkijken

December is echt zo’n maand om op het afgelopen jaar terug te kijken, zowel op wat goed ging als op wat minder goed ging. Om dan vooruit te kijken naar het nieuwe jaar en daar plannen voor te maken. Als je ideeën nog een beetje als los zand in je hoofd ronddwarrelen, noteer ze dan ergens allemaal bij elkaar. Zo hoef je bang te zijn dat je ze vergeet en heb je ze allemaal paraat als je even tijd kunt maken voor je toekomstplannen.

plannen december

Met een beetje planning kun je dan van deze feestmaand december zowel een succesvolle als een feestelijke maand maken! Niet te veel stressen, wel nog even werken, plannen en voorbereiden en dan alleen nog maar genieten…

Bereid jij de feestmaand december anders voor dan andere maanden?

En hoe doe je dat dan?

Laat het mij graag in een commentaar hieronder weten.

Wil je meer tips over ondernemen, bloggen, social media, organiseren en nog veel meer, schrijf je dan in voor mijn Online Workflow op de Bibliotheek pagina. Dan krijg je het wachtwoord voor de Bibliotheek, boordevol te printen en te downloaden documenten ook nog per mail toegestuurd!

En wil je mij persoonlijk spreken over dit onderwerp of over iets anders, kies dan zelf een moment in mijn agenda voor een gratis 30 minuten Skype of Zoom gesprek of stuur even een mail naar esther@ef-officemanagement.com

Pin deze afbeeldingen, behorend bij dit artikel:

Volg en like EF Office Management: