fbpx

Veel ondernemers zullen SaaS gebruiken zonder exact te weten wat daar nou mee bedoeld wordt. Het gaat hierbij om software die je online gebruikt, zoals Google Suite, Dropbox, Zoom of Office365. De digitale revolutie lijkt ook maar steeds sneller te gaan. Dus daar is dit soort online software ook een antwoord op. Ondernemers veranderen ook steeds vaker van vergelijkbare app.

Zelf heb ik ook gemerkt dat ik dit soort software steeds vaker gebruik, omdat ik er de voordelen wel van inzie. Maar zijn er ook nadelen? Hieronder zowel de voordelen als de nadelen op een rijtje.

WAT IS SAAS?

Eerst maar even een duidelijke definitie: SaaS of ‘Software as a Service’ is een manier om software te gebruiken zonder dat je het hoeft te downloaden. Het komt in drie vormen:

  • Op abonnementsbasis, maandelijks of jaarlijks
  • Centraal in de cloud
  • Via een browser met een internet connectie

VOORDELEN VAN SAAS

Minder opstartkosten

Omdat je maandelijks of jaarlijks een bepaald bedrag betaalt, liggen die beginkosten lager dan wanneer je een downloadable softwarepakket koopt. Ook de hardware, onderhouds- en personeelskosten zitten in het abonnement inbegrepen, dus die hoef je ook niet direct te betalen of iemand voor aan te nemen.

Snelle set-up

De software is al geïnstalleerd en staat klaar voor gebruik, dus is na inschrijving de set-up tijd behoorlijk verkort. Je hoeft alleen nog je persoonlijke configuratie te doen.

Makkelijke updates

Updates, upgrades, reparaties van fouten, verbeteringen worden allemaal verzorgd door de SaaS provider, dus ook daar heb je vaak geen omkijken naar. Omdat het allemaal geautomatiseerd is, hoef je het ook niet in de gaten te houden.

Toegankelijk

Het enige dat je er voor nodig hebt is een computer en een internet verbinding. Meestal is SaaS toegankelijk vanaf alle apparaten en over de hele wereld, dus is de toegankelijkheid meestal groter dan downloadable software.

Schaalbaar

De meeste SaaS providers bieden vele soorten abonnementen aan, aangepast aan de grootte van je bedrijf of de uitgebreidheid van je gebruik. Het overstappen van het ene naar het andere abonnement is vaak heel makkelijk. Dus bij het opschalen van je bedrijf kan de software ook makkelijk meegroeien.

Betrouwbaar

De meeste SaaS providers is het er natuurlijk aan gelegen om de betrouwbaarheid van hun service zo hoog mogelijk te houden. Vaak wordt daartoe ook een garantie in het contract opgenomen.

Veiligheid

De meeste SaaS providers gebruiken een veiligheidsniveau dat hoger ligt dan de meeste (kleine) bedrijven. Ook gebruiken zij vaak de laatste technologie en hebben hiertoe veel expertise in huis.

Saas quote

Op deze manier kan SaaS een goede manier zijn om een klein IT budget te optimaliseren, terwijl je toch gebruik kunt maken van de nieuwste technologie en van professionele ondersteuning.

Er zijn echter ook een aantal nadelen verbonden aan SaaS.

NADELEN VAN SAAS

Kosten

Op de langere termijn zijn de kosten van een abonnement natuurlijk hoger dan de eenmalige aanschaf van een downloadable software pakket. Of het een tegen het ander opweegt moet dan wel in overweging genomen worden.

Minder snel

De snelheid van SaaS kan wat minder zijn dan je gewend bent van gedownloade software op een snelle server. Dus dit kan een overweging zijn als snelheid voor jouw bedrijf van groot belang is.

Minder contrôle

Door het gebruik van SaaS ligt de contrôle voornamelijk bij de SaaS provider en niet meer binnen jouw bedrijf. Iedereen is verplicht de updates te volgen en de laatste versie van de software te gebruiken bijvoorbeeld.

Gelimiteerd aanbod

Alhoewel er al steeds meer SaaS op de markt verschijnt, zijn er eigenlijk nog niet zo heel veel aanbieders op deze markt en zijn er nog veel meer aanbieders van software die nog geen SaaS aanbieden.

Internet bereik

Omdat je voor het gebruik van SaaS afhankelijk bent van het internet, kom je in de problemen als je verbinding hapert of wegvalt. Soms kun je het tijdelijk opvangen met mobiele data, maar ook dat is niet altijd even betrouwbaar.

Veiligheidsaspecten

Het management van toegang tot de software (wachtwoordbeheer) en de beveiliging van gevoelige informatie is natuurlijk een punt van overweging voor het gebruik van SaaS. Om het nog maar niet te hebben over hacking, cyber attacks, data lekken enzovoort.

wordcloud cybersecurity

SAMENVATTING

Voordelen Nadelen
Minder opstartkosten Kosten lange termijn
Snelle set-up Minder snel
Makkelijke updates Minder controle
Toegankelijk Gelimiteerd aanbod
Schaalbaar Internet bereik
Betrouwbaar Veiligheidsaspecten
Veiligheid  

Met al deze overwegingen op tafel, kun je als bedrijf een betere afweging maken tussen software als download of in de cloud/online, lijkt me.

Maar hoe is het in jouw bedrijf? Veel of weinig SaaS?

Steeds meer SaaS of blijf je er liever van weg?

Laat het mij hier onder in een commentaar weten.

Wil je meer tips over ondernemen, bloggen, social media, organiseren en nog veel meer, schrijf je dan in voor mijn Online Workflow mails op de Bibliotheek pagina. Dan krijg je het wachtwoord voor de Bibliotheek, boordevol te printen en te downloaden documenten ook nog per mail toegestuurd!

En wil je mij persoonlijk spreken over dit onderwerp of over iets anders, kies dan zelf een moment in mijn agenda voor een gratis 30 minuten Zoom/Google Meet gesprek of stuur even een mail naar info@ef-officemanagement.com

Pin deze afbeeldingen, behorend bij dit artikel:

Volg en like EF Office Management: