Behalve een agenda, kan het heel handig zijn om er een persoonlijke planner aan toe te voegen. Dit ter verhoging van je focus op je doelen en hoe je die gaat bereiken, maar ook periodiek stil te staan bij dingen waar je dankbaar voor bent en om je belangrijkste gewoonten te volgen.
Je kunt dit doen in de vorm van een Bullet Journal, maar het kan ook als aparte aanvulling op je agenda die je toch al hebt. Beiden zijn natuurlijk als fysieke en als digitale planner mogelijk.
Maar welke onderdelen moet zo’n persoonlijke planner dan hebben?
1. BEPAAL JE DOEL
Allereerst bepaal je wat werkelijk belangrijk is en dat zal dan je voornaamste doel zijn. Dit zal je richting geven en dus focus. Bovendien zal het makkelijker zijn je prioriteiten te bepalen. Zelfs onbewust zul je je dan eerder bezig houden met wat belangrijk is en andere zaken laten liggen.
2. DAGELIJKSE DOELEN
Kijk op je to-do lijst en kies daar drie taken uit die vandaag het belangrijkst zijn. Schrijf ze op en maak eventueel een onderverdeling in zaken die je zult moeten doen om deze taken te voltooien.
Als het lukt kun je op een dag natuurlijk meer doen, maar als je deze drie belangrijke taken in ieder geval af hebt, krijg je daar veel voldoening van.
3. RUIMTE VOOR OVERDENKING
Fouten en mislukkingen maken altijd deel uit van het zaken doen, maar op zich is dat niet het einde van de wereld. Belangrijk is om hier lessen uit te trekken. Ook op andere manier kun je natuurlijk leren. Maak ruimte in je planner voor deze geleerde lessen, zodat je ze beter onthoudt. Ook kan het je de motivatie geven ze vaker toe te passen.
4. VIER JE SUCCESSEN
Daar waar je doelen je de (lange) weg wijzen die je nog moet gaan, geeft een positieve mindset je de kracht om door te gaan en succes te hebben. Zo’n opsomming van successen kun je ook gebruiken in tijden dat het wat minder gaat, om je te laten zien wat je allemaal al bereikt hebt.
“Whether you think you can, or your think you can’t, you’re right” – Henry Ford
5. DANKBAARHEID
Begin de dag met dankbaar te zijn voor de dingen die je al hebt en aan het eind van de dag voor de dingen die je erbij gekregen hebt. Dit kan dus zowel materieel als immaterieel zijn. Dankbaarheid is de basis van tevredenheid. En vanuit zo’n positief gevoel is het makkelijker om ook de moeilijker taken aan te pakken.
6. MEET JE GEWOONTES
Je wordt wat je herhaaldelijk doet. Consistente kleine stapjes op weg een doel heeft meer zin dan er af en toe eens heel erg mee bezig te zijn. Bepaal wat belangrijk voor jou is op de lange termijn en werk er dagelijks in kleine stapjes naartoe. Veel mensen meten een of meer van de volgende gewoontes: hoeveelheid gedronken glazen water (min. 8 per dag), het schrijven van nieuwe content, aantal verkoop gesprekken per dag, aantal mediatie minuten per dag, enzovoort. Meten is weten!
7. DAGELIJKSE TIJDLIJN
Budgetteer je tijd net als dat je je geld doet, dan krijg je uiteindelijk meer gedaan. Als je alleen de dingen in een to-do lijst schrijft zonder te bepalen hoeveel tijd je eraan gaat spenderen, dan duurt het zolang als je daar voor nodig hebt. En dat kan dus heel lang zijn. Als je aan de verschillende taken een tijdsduur koppelt, maak je het ook af in die tijd (Wet van Parkinson). En dus bespaar je tijd en kun je in een dag meer doen.
Zorg dus dat je tijdlijn in 30 minuten blokken is opgedeeld en geef op de tijdlijn aan wanneer de verschillende taken gaat doen en hoelang ze gaan duren. Dit is eventueel ook in te passen in de Pomodoro methode.
8. PLAN JE WERK èn JE LEVEN
De verhouding tussen je werk en je leven buiten je werk is heel belangrijk voor je welzijn. Je hebt niets aan een goed lopend bedrijf als dat ervoor zorgt dat je je familie en je vrienden nooit meer ziet. Of dat je nooit meer je hobby’s kunt doen of gewoon eens lekker kunt uitrusten.
Onthoud dat datgene wat je inplant een grotere kans heeft om gedaan te worden. Dus plan ook de persoonlijke afspraken in, zowel die met anderen als die met jezelf.
In de commercie zijn natuurlijk heel veel verschillende van dit soort planners en organisers te koop. Kies er een met genoeg ruimte voor al deze onderdelen. Ook kun je zelf een digitale variant maken, dan kun je het indelen zoals je zelf wilt.
Wat voor een planner gebruik jij het liefst?
Een fysieke planner op papier of liever een digitale planner?
Laat het mij als commentaar hieronder weten.
Wil je meer tips over ondernemen, bloggen, social media, organiseren en nog veel meer, schrijf je dan in voor mijn Online Workflow mails op de Bibliotheek pagina. Dan krijg je het wachtwoord voor de Bibliotheek, boordevol te printen en te downloaden documenten ook nog per mail toegestuurd!
En wil je mij persoonlijk spreken over dit onderwerp of over iets anders, kies dan zelf een moment in mijn agenda voor een gratis 30 minuten gesprek of stuur even een mail naar esther@ef-officemanagement.com