fbpx

In één van mijn blogartikelen over nieuwsbrieven raadde ik de lezers aan ook een call-to-action in hun nieuwsbrieven op te nemen. In de reacties op LinkedIn kwam toen de vraag of ik daar wat meer over kon vertellen. Nou, bij deze dus.

De definitie van een call-to-action is letterlijk een oproep tot actie oftewel het vertellen wat iemand moet doen en hem/haar de motivatie geven om dat te doen.

Zo’n call-to-action komt over het algemeen in twee verschijningsvormen: als gelinkte tekst of als klikbare knop. Zo’n knop is natuurlijk wel veel opvallender dan zo’n subtiel tekstlink.

WAAROM EEN CALL-TO-ACTION?

1. Een call-to-action of CTA is de drijvende kracht achter je sales funnel

CTA’s en sales funnels gaan samen. De CTA dient als overgang tussen de verschillende fases binnen de customer journey of klantenreis. Er wordt zo precies gezegd wat er gedaan moet worden en dan het liefst meteen. Meestal gebeurd dat met woorden in de gebiedende wijs, als ‘lees verder’ of ‘schrijf je in’.

Hoe makkelijker of aantrekkelijker de volgende stap is, hoe meer mensen die stap zullen zetten. De CTA geeft hierdoor een fijnere klantenbeleving. In plaats van dat je ze zelf laat uitzoeken hoe ze verder kunnen gaan, geef je ze het antwoord verpakt in een aantrekkelijke tekst of knop, zodat ze verder geleid worden in het sales proces. Zo wijs je ze de snelste weg, zonder dat ze een probleem hoeven op te lossen. Inmiddels zijn klanten gewend aan CTA’s en zoeken ze die ook actief. Dus laat ze niet raden en geef ze wat ze willen!

2. Klanten willen graag CTA’s

Ik zei al, dat klanten inmiddels zo gewend zijn aan CTA’s, dat ze die verwachten en ook willen. Mensen zien graag een knop die hen de weg wijst naar de volgende stap. Zonder call-to-action zullen de (potentiële) klanten niet direct weten wat te doen en zullen de weg van de minste weerstand kiezen en weggaan. Dus CTA’s zijn niet alleen goed voor jouw bedrijf, maar ook fijn voor de klant.

Het maakt jouw bedrijf voorspelbaar en dat is in dit geval iets goeds. Want die voorspelbaarheid zorgt voor vertrouwen en zorgt voor een intuitieve omgang met de klant.

3. CTA’s boosten jouw digitale advertentiebeleid

Jouw advertentiebeleid is er op gericht om belangstelling rondom jouw product of dienst te creëren, door de aandacht van de klanten te trekken en ze aan te moedigen tot aankoop. De call-to-action is het puzzelstukje dat jouw advertentie krachtig maakt. Dit is natuurlijk met name belangrijk bij pay-per-click advertenties, maar ook bij andere advertentievormen kan een CTA van groot belang zijn. Want je krijgt vaak maar een kans om de aandacht van de klant te trekken en als je die aandacht hebt, wil je ook dat die klant actie onderneemt. Laat de klant niet twijfelen en zeg hen dus precies wat je van hem/haar verwacht.

call-to-action waarheen

WAARHEEN LEIDT DE CALL-TO-ACTION?

1. Informatie

– leidend naar interne informatie, zoals naar een eerder geschreven blog

– leidend naar externe informatie, zoals naar een andere website of naar social media

2. Aanbod

Naar een product of dienst, eventueel met korting of met een urgentie waarschuwing (alleen nog deze week)

 3. Indirekt

  • in tijd, zoals een prijsvraag of poll, waarbij je wordt gevraagd meteen te antwoorden of in te vullen, maar waarbij de uitslag pas later bekend gemaakt zal worden
  • in meerdere stappen, zoals bij een weggever, waarbij er eerst nog voor een e-maillijst moet worden ingeschreven, soms zelfs met een dubbele opt-in, voordat je de daadwerkelijke weggever krijgt.
call-to-action button

HOE MAAK JE EEN CALL-TO-ACTION?

  1. Wees duidelijk
  2. Zorg dat het design er ook klikbaar uitziet, door middel van een knop of een tekstlink
  3. Zorg dat de CTA tekst overeenkomsten heeft met de tekst op de landingspagina
  4. Maak de CTA lekker opvallend
  5. Gebruik in de tekst getallen waar mogelijk, ter bewijs of om de urgentie te onderstrepen
  6. Voeg eventueel een testimonial toe in de tekst
  7. Maak eventueel locatie specifieke versies, bijvoorbeeld verschillend voor ieder social media platform, maar ook verschillend voor verschillende landen, streken, steden enzovoort

Zoals je ziet, er zitten nog wel een paar haken en ogen aan zo’n call-to-action, maar aan de andere kant hoeft het niet al te ingewikkeld te zijn. Gewoon logisch blijven nadenken vanuit de lezer en/of (potentiële) klant en ervoor zorgen dat jij tegelijkertijd ook bereikt wat je wilt bereiken!

Welke informatie over een call-to-action was nieuw voor jou?

En welke tip ga jij voortaan meer gebruiken?

Laat het mij graag in een commentaar hieronder weten.

Bibliotheek EF Office Management

Wil je meer tips over ondernemen, bloggen, social media, organiseren en nog veel meer, schrijf je dan in voor mijn Online Workflow mails op de Bibliotheek pagina. Dan krijg je het wachtwoord voor de Bibliotheek, boordevol te printen en te downloaden documenten ook nog per mail toegestuurd!

En wil je mij persoonlijk spreken over dit onderwerp of over iets anders, kies dan zelf een moment in mijn agenda voor een gratis 30 minuten Zoom of Google Meet gesprek of stuur even een mail naar info@ef-officemanagement.com

Pin deze afbeeldingen, behorend bij dit artikel:

Volg en like EF Office Management: