fbpx

Alle ondernemers zijn denk ik wel doordrongen van het feit dat SEO (Search Engine Optimization) nodig is om goed gevonden te worden in Google. Daarbij zijn heel veel factoren van belang. Om je SEO te ondersteunen kun je gebruik maken van een heleboel tools. Hieronder een aantal goede gratis SEO tools, om je te helpen kiezen.

1. Google Analytics etcetera

Keyword Planner:  om zoekwoorden te zoeken en te bepalen

Trends: om trends te bepalen

Search Console: om technische problemen op je pagina te vinden en te herstellen

Google Analytics: om het aantal bezoekers van je website, waar ze vandaan komen en wie het zijn te onderzoeken

Pagespeed Insights: om de laadsnelheid van je pagina te bepalen

Sheets:  om SEO data te verzamelen en te analiseren

2. Yoast SEO

Welbekend bij de meeste website eigenaren en bloggers is Yoast. Na het invullen van een zoekterm geeft Yoast SEO aan hoe je je tekst kunt aanpassen om beter gevonden te worden.

3. Ahrefs Backlink Checker

Zowel SEMRush als Ahrefs bieden backlink analyse. Voor zoekwoord onderzoek en technische analyse lijkt SEMRush beter te scoren, terwijl Ahrefs betere resultaten boekt bij de backlink analyse. Ahrefs laat de top 100 backlinks van een website gratis zien. Daarnaast laat het nog een aantal andere analyse resultaten zien.

4. Answer the Public

In deze SEO tool kun je ontdekken met welke zoekvragen mensen zoeken in Google. Answer the Public is met name geschikt voor nieuwere websites. Voor langer bestaande website die al hoger in Google staat is Ahrefs Keyword Explorer een betere optie.

5. Similar Web

Met Similar Web kun je inschatten hoeveel verkeer er komt op een website. Het is met name nuttig voor concurrentie onderzoek.

6. SERProbot

Je kunt in SERProbot iedere website invoeren en dan krijg je vijf zoektermen waarop je zou kunnen ranken. Ook handig voor concurrentie onderzoek dus.

7. Beam Us Up

Dit is een gratis SEO crawler voor Windows. Beam Us Up is een alternatief voor Screaming Frog (voor Mac gebruikers, tot 500 webpagina’s gratis).

8. Keyworddit

Deze SEO tool helpt je de interesses van je lezer te begrijpen. Typ een interesse in Keyworddit en je krijgt er zoektermen en maandelijkse zoekvolumes op Reddit voor terug (met name engelstalig).

9. Hunter.io

Met Hunter kun je e-mail adressen die aan een website gerelateerd zijn opvragen. Je krijgt 100 gratis aanvragen per maand. Andere tools zijn ‘Voila Norbert’ en ‘Find that Email’.

10. SEO Web Page Analyzer

Deze tool geeft een complete analyse van je webpagina. De Web Page Analyzer geeft een score tussen nul en honderd.

11. Linkminer

Linkminer geeft je gebroken links weer. Gebroken links zorgen voor een lagere ranking in zoekmachines, dus het is belangrijk om ze op te sporen. Een andere tool is SEO Site Checkup.

12. Keywords Everywhere

Dit is een Chrome extension, die zijn data uit de Google Keyword Planner haalt. Je hebt voor de installatie van Keywords Everywhere wel een gratis API key voor nodig.

Deze twaalf tools zijn natuurlijk niet alle gratis tools op de markt. En de lijst groeit iedere dag. Dus zorg dat je je ogen open houdt voor meer handige tools.

Voor de vrouwelijke ondernemers kan daarbij een handige en leuke Facebook group als Sisters in SEO een uitkomst zijn. Hier zijn zowel kick-ass SEO specialisten als beginnende onderneemsters lid.

Welke SEO tools gebruik jij nu al? En welke ga je binnenkort eens uittesten?

Laat het mij als commentaar hieronder weten.

Wil je meer tips over ondernemen, bloggen, social media, organiseren en nog veel meer, schrijf je dan in voor mijn Online Workflow op de Bibliotheek pagina. Dan krijg je het wachtwoord voor de Bibliotheek, boordevol te printen en te downloaden documenten ook nog per mail toegestuurd!

En wil je mij persoonlijk spreken over dit onderwerp of over iets anders, kies dan zelf een moment in mijn agenda voor een gratis 30 minuten Zoom gesprek of stuur even een bericht.

Volg en like EF Office Management: