fbpx

Als je niet op een kantoor werkt, maar vanuit huis of elders, ligt tijdverspilling altijd op de loer, omdat het erg makkelijk is om je te laten afleiden door allerlei dingen van buiten.

Thuis kun je je natuurlijk laten afleiden door al die huishoudelijke taken die nog gedaan moeten worden, of door de kinderen die ook van alles van je willen. En elders zijn er altijd interessante dingen te zien en te horen die je maar al te snel kunnen afleiden van het werk dat je eigenlijk van plan was te doen.

Als je daar nou echt geen weerstand tegen kunt bieden, moet je je eens afvragen of je toch niet beter op een kantoor of in een coworking space zou willen werken. Aan de andere kant, als je onderstaande wapens tegen tijdverspilling gebruikt, heb je kans dat je toch meer focus krijgt om meer werk gedaan te krijgen binnen een redelijke termijn, waar je ook aan het werk bent op dat moment.

1. Tijd blokken

Of time-blocking, zoals dat zo mooi heet. Deze techniek laat je focussen op wat belangrijk is en laat je realistisch kijken naar wat mogelijk is in een bepaalde tijd. De basis ligt erin dat je tijd blokkeert voor bepaalde taken in je agenda, planner of iets dergelijks. En in die periode focus je je dus alleen op die taak.

Dit vraagt wel inzicht in de hoeveel tijd die een taak vergt, maar daar wordt je vanzelf beter in (zie ook punt 2). Ook zul je van tevoren moeten bepalen welke taken op die manier ingeroosterd moeten worden. Dat kun je het beste de avond van tevoren doen, met een eventuele correctie ’s ochtends op de dag zelf. Zo doe je eerst de taken met de hoogste prioriteit. Je kunt ook op zondag ergens een uurtje blokkeren, om in grote lijnen de prioriteiten voor de aankomende week in te plannen. Dat scheelt ook veel tijd en geeft je extra focus!

2. Tijd meten en rapporteren

Toggl

Een app die meet hoe lang je met iets bezig bent. En waar je dus veel of weinig tijd voor nodig hebt. Dit kun je dan weer gebruiken om je tijd beter in te delen, omdat je precies weet hoe lang je over een bepaalde taak doet. Ook kun je hiermee dus je productiviteit verhogen. Maar je kunt ook door middel van de rapporten die de app maakt, het ook gebruiken om je tijd te verantwoorden.

Toggl kun je heel makkelijk integreren met ander online tools, zoals Asana, Trello of ClickUp. En het is natuurlijk ook mobiel te gebruiken.

3. Apps tegen tijdverspilling

Rescue Time

Het loopt op de achtergrond op je computer mee en meet hoeveel tijd je spendeert op verschillende sites en apps. De rapportages laten je op een grappige manier zien hoeveel tijd je met productieve dan wel afleidende dingen doorbrengt. Het laat je ook zien hoe je verbetert, dus dat is wel motiverend.

Stay Focusd

Dit is een Chrome extensie die kan begrenzen hoeveel tijd je verspilt op bepaalde sites. Je kunt voor bepaalde sites aangeven, hoeveel tijd je daar maximaal wilt doorbrengen. Stay Focusd meet de tijd en geeft je eerst een waarschuwing als je tijd bijna op is. En als je tijd op is, wordt die site voor jou geblokkeer voor de rest van de dag. Dit is echt het ultime wapen tegen tijdverspilling!

Natuurlijk is af en toe een beetje rondlummelen helemaal niet erg, maar het moet natuurlijk niet ten koste gaan van je werk. Maar zoals je ziet, zijn er tegenwoordig genoeg hulpmiddelen die voorkomen dat een tijdje iets anders doen verzand in tijdverspilling.

Waarmee ‘verspil’ jij de meeste tijd op een doordeweekse werkdag? En hoe erg is dat?

Laat het mij graag in een commentaar hieronder weten.

To do bundel

Wil je meer tips over ondernemen, bloggen, social media, organiseren en nog veel meer, schrijf je dan in voor mijn VA News voor ondernemers op de Bibliotheek pagina. Dan krijg je het wachtwoord voor de Bibliotheek, boordevol te printen en te downloaden documenten ook nog per mail toegestuurd!

En wil je mij persoonlijk spreken over dit onderwerp of over iets anders, kies dan zelf een moment in mijn agenda voor een gratis 30 minuten Skype gesprek of stuur even een mail naar info@ef-officemanagement.com

Pin deze afbeeldingen, behorend bij dit artikel:

Volg en like EF Office Management: