fbpx

Een social media analyse hoort er natuurlijk een beetje bij, als je regelmatig op social media post. Want hoe kun je anders weten, wat wel en wat niet goed loopt, wie er naar je post kijken en waar je nog meer aandacht aan zou moeten besteden? Bovendien heb je waarschijnlijk een social media strategie bedacht en de analyse achteraf zegt je dan of je op de goede weg bent.

De meeste social media kanalen geven je genoeg data om dit te doen, maar je moet het wel regelmatig bijhouden en met de vorige periode(s) vergelijken om er iets van te kunnen zeggen. Zelf doe ik iedere maand een social media analyse (en website analyse), maar ik ken ook ondernemers die het maar een keer per kwartaal doen. En op sommige, wat vluchtigere kanalen, zoals Instagram, is het helemaal niet gek om het een keer per week te doen.

Bijhouden kengetallen

De makkelijkste manier om al die analyse getallen bij te houden, is in een spreadsheet. Onderaan dit artikel vind je de mogelijkheid om een eenvoudige Social Media Analyse spreadsheet aan te vragen, die je naar eigen inzicht kunt uitbreiden.

De belangrijkste onderdelen voor elk kanaal (op zijn eigen pagina) zijn:

  •     naam en URL
  •     betrokkenheidscijfers
  •     publiciteitscijfers
  •     lezers demografie
  •     referral verkeer
  •     specifieke cijfers van het betreffende kanaal

Voor de belangrijkste cijfers zou je ook nog een kolom kunnen toevoegen waarin je vergelijkt met de maand of zelfs het jaar ervoor. Zo kun je trends vaststellen.

Ook kun je een pagina van je spreadsheet reserveren voor een soort samenvatting van alle kanalen.

social media op telefoon

Bijhouden populaire posts

Op de meeste kanalen kun je ook bekijken wat de meest populaire posts zijn geweest. Dat is erg handig om ook iedere keer te bekijken als je kijkt naar de cijfers van je social media kanaal. Het geeft je namelijk een idee van wat voor een soort posts het goed doen op dat kanaal. Daar zou je er vervolgens meer of vaker een van kunnen posten.

Als het jouw verkoopposts zijn die het niet zo goed doen, dan wordt het misschien tijd daar hulp bij in te schakelen. Is het de tekst die geen kopers aantrekt? Of valt je afbeelding niet goed genoeg op? Je begrijpt, dat zo’n soort analyse belangrijk is voor je strategie voor de komende tijd.

Bijhouden demografie

Ook is het belangrijk om in dit verband te kijken naar de demografie van je cliënten en/of lezers. Want spreek jij wel jouw ideale cliëntengroep aan? En zo niet, wil je dat je posts veranderen om de juiste groep te gaan aantrekken? Of ga je de toon van je posts iets aanpassen om nog meer van diezelfde cliënten aan te trekken die je nu al aantrekt?

facebook buttons

Berekenen ROI

Als je niet alleen organisch verkeer op je social media kanaal aantrekt, maar ook betaalde advertenties gebruikt om je doelgroep te bereiken, dan zul je ook je Return On Investment of ROI moeten berekenen. De basis formule hiervoor is: (inkomsten – kosten) x 100 / kosten

Zo kun je bijhouden welke advertenties goed gewerkt hebben en of ze gedaan hebben wat jij ervan verwachtte.

Strategie

Nadat je alle getallen hebt opgeschreven, vergeleken met de maand ervoor en je ROI berekend hebt, moet je er nog conclusies uit trekken. En daarna ook nog een nieuwe strategie bepalen voor de aankomende tijd. Die strategie is afhankelijk van de overall strategie die je hebt met je social media kanaal. Wil je vooral bekendheid creëren of een nieuw publiek aanspreken, of wil je meer verkopen via dit kanaal, of juist mensen via dit kanaal naar je website leiden en daar verkopen? Bij iedere strategie zullen andere beslissingen horen.

Social media doelen schema

Maar meten is weten, dus je zult deze gegevens echt eerst bij moeten houden voordat je er gefundeerde conclusies uit kunt trekken.

Houd jij je social media analyse getallen nauwkeurig bij?

En met welk interval?

Laat het mij graag in een commentaar hieronder weten.

social media analyse spreadsheet

Wil je ook maandelijks je social media analyseren in een handige spreadsheet? En wil je meer tips over ondernemen, bloggen, social media, organiseren en nog veel meer, vraag dan deze gratis Social Media Analyse spreadsheet aan!

Pin deze afbeeldingen, behorend bij dit artikel:

Volg en like EF Office Management: