fbpx

Pinterest marketing? Ik hoor het je denken. Moet ik nou ook nog op Pinterest als ondernemer? Nee hoor, Als jouw ideale klant niet op Pinterest rondkijkt, dan heb je daar niks te zoeken. Maar heb je dat wel eens onderzocht, of jouw ideale klant (en je concurrenten) wel of niet op Pinterest zitten? Ik zou het toch maar eens controleren.

En overweeg dan ook dit: Pinterest is populairder dan LinkedIn of Twitter. De gebruikers van Pinterest zijn voor 41% vrouwen, 84% daarvan zit in de leeftijd van 18-64 jaar (zo’n beetje alle volwassenen dus) en 31% komt uit voorsteden en dorpen.

Daar komt nog bij dat 50% van de gebruikers een aankoop doen nadat ze een gepromote pin hebben gezien, dat 67% zegt dat ze een nieuw product of merk hebben ontdekt via Pinterest en dat 90% van de wekelijkse pinners Pinterest gebruikt voor hun aankopen.

Dat geeft toch stof om anders na te gaan denken over het gebruik van Pinterest als ondernemer.

Zo maar wat in het wilde weg pinnen zal niet zoveel zin hebben. Dus bereid je je goed voor met behulp van de volgende Pinterest marketing tips.

1. Pinterest Business Account

Allereerst zul je een Pinterest Business Account moeten openen. Als je al een privé account hebt kun je dat ook heel makkelijk omzetten in een business account. Het is gratis en heel makkelijk; je volgt gewoon alle geboden stappen en verbind dit account met je andere social media accounts.

Zorg dat in je profiel een aantal relevante zoekwoorden voor jouw niche zitten. Meestal gaat dat al wel vanzelf als je goed uitlegt waar je bedrijf voor staat.

De cover foto kun je naar een van je borden of naar alle borden laten linken.

Behalve het standaard profiel zijn er ook nog een aantal aanpassingen mogelijk:

 • Board covers

Dat is het voorblad van je bord. Die zul je apart moeten uploaden en als voorblad moeten aanwijzen. Op deze manier kun je bedrijfsstijl en -kleuren nog beter naar voren brengen.

 • Bord titels

De titels van je bord moeten niet te lang worden, maar je kunt ook daar een bepaalde stijl in aanbrengen. Consistentie is hierbij natuurlijk het toverwoord.

 • Beschrijving

Ook in de beschrijving van je borden kun je weer zoekwoorden opnemen. Wees zo duidelijk mogelijk, zodat bezoekers jouw borden zo goed mogelijk kunnen vinden.

2. Optimaliseer je website en je pins

Maak het de bezoekers van je website makkelijk om foto’s van je website te pinnen. Maak hiervoor een eigen knop of download de Pinterest Safe Button.

Afhankelijk van het product of de dienst die je aanbiedt, kun je ook de mogelijkheid voor Rich Pins aanzetten. Er zijn er vier: app, product, recept en artikel. Op een mobiel staan Rich Pins aangegeven met een ster en product icoontjes.

Je kunt je webwinkel ook laten synchroniseren met Pinterest. Vanaf je verkooppin kan de bezoeker dan klikken op ‘Add to bag’ en dan door naar de kassa zonder Pinterest te verlaten.

De foto’s die het het best doen op Pinterest zijn lifestyle foto’s. Omdat de foto’s de eerste aantrekkingskracht zijn voor de bezoekers, moeten je foto’s van goede kwaliteit zijn. Optimaliseer ook de grootte van de foto’s. Uitgeklapte pins hebben een breedte van 600 pixels en de ratio met de hoogte varieert van 2:3 tot 1:3,5. Makkelijker is om je pins te maken met bijvoorbeeld Canva, waar je een template voor pins kunt gebruiken.

Zorg dat als je een bedrijfsblog hebt, dat minimaal een van de foto’s in een voor Pinterest optimaal formaat is. Of bied kant en klare pins aan, bijvoorbeeld aan de voet van je blogartikel (zie onder aan dit artikel).

Vergeet ook niet een goede fotobeschrijving toe te voegen, want die blijft bij je foto, ook als het gepind wordt.

Board Covers

3. Wees aktief

En alhoewel Pinterest meer een zoekmachine is dan een social medium, zul je er toch ook tijd in moeten steken:

 • om pins te maken en te plaatsen;
 • om te kijken hoe je pins het doen;
 • om te kijken hoe anderen in jouw niche pinnen.

Aan je pins kun je behalve beschrijvingen ook hashtags toevoegen. Doe ook onderzoek naar welke hashtags voor jouw pins relevant kunnen zijn. Ze zijn ook klikbaar en zoekbaar, dus werken zo ook mee aan jouw vindbaarheid.

4. Analyseer jouw pins

Pinterest heeft een eigen analyse tool waarmee je makkelijk allerlei parameters kunt bekijken. In de Analytics Guide wordt alles uitgelegd. Vervolgens kun je ook bijvoorbeeld met Google Analytics bekijken of jouw pingedrag ook werkelijk meer bezoekers naar jouw website leidt. En zo ja, naar welke pagina’s dan.

5. Strategie bepalen

Als je eenmaal een eigen routine hebt ontwikkeld, kun je ook eens gaan kijken naar andere strategieën.

Je kunt niet alleen foto’s plaatsen op Pinterest, maar ook filmpjes. Als een bepaald filmpje het goed doet, zou je daarna ook nog aan Pinterest betaalde advertenties kunnen beginnen. De advertenties hebben een kleine voetnoot ‘promoted by’, maar zien er verder uit als een gewone pin.

Daarnaast zou je ook eens aan een prijsvraag of winactie kunnen denken.

Ook bestaat er zoiets als Pincodes: deze codes kun je genereren en vervolgens gebruiken om ideeën gegroepeerd te tonen via je webwinkel, op social media en zelfs op geprint materiaal.

Samenvatting

 1. Pinterest Business Account
 2. Optimaliseer je website en je pins
 3. Wees aktief
 4. Analyseer jouw pins
 5. Strategie bepalen

Pinterest marketing is weliswaar een lange termijn strategie, maar kan ook op de korte termijn heel interessant zijn. Bedenk wel, dat pins naarmate ze langer op Pinterest staan, ze steeds meer bekijks krijgen en dus automatisch stijgen in de analyse. Maar dat is op andere social media meestal niet zo. Bovendien worden gepinde posts vaak heel lang bewaard en regelmatig opnieuw bekeken.

Dus met een combinatie van waardevolle content, zoekwoorden, hashtags en consistent posten en pinnen kun je al snel een heleboel bezoekers bereiken en dus ook naar jouw website leiden.

Als jij dus een ideale klant hebt, die regelmatig op Pinterest zit, is het hebben van een zakelijk account op Pinterest een goede strategie!

Welke van deze 5 tips kende je nog niet? En op welke manier ga je deze op Pinterest toepassen?

Laat het me in de commentaren hieronder weten.

Wil je meer tips over ondernemen, bloggen, social media, organiseren en nog veel meer, schrijf je dan in voor mijn VA News voor ondernemers op de Bibliotheek pagina. Dan krijg je het wachtwoord voor de Bibliotheek, boordevol te printen en te downloaden documenten ook nog per mail toegestuurd!

En wil je mij persoonlijk spreken over dit onderwerp of over iets anders, kies dan zelf een moment in mijn agenda voor een gratis 30 minuten Skype gesprek of stuur even een mail naar info@ef-officemanagement.com

Pin deze afbeeldingen:

Volg en like EF Office Management: