fbpx

Tegenwoordig zijn podcasts trending. In de afgelopen 10 jaar is het aantal luisteraars van podcasts verdrievoudigd. En dus maken steeds meer ondernemers ook podcasts.

Zelf luister ik wel graag naar podcasts, maar ik maak ze zelf (nog) niet.

Zou ik dat als ondernemer wel moeten doen? En wat zijn daar dan de voordelen van?

 

Als we spreken over de voordelen van een podcast zijn er twee mogelijkheden: enerzijds de voordelen om te luisteren naar podcasts en anderzijds de voordelen om ze als ondernemer zelf te maken.

 

Waarom luisteren naar podcasts?

Het is gemakkelijk

Je kan de podcasts downloaden, wanneer en waar afspelen wanneer het voor jou uitkomt. Het is het on-demand principe. Je krijgt alleen maar informatie wanneer je er zelf achter vraagt.

Het is entertaining

Hoe vaak zit je als ondernemer niet in de auto onderweg naar een afspraak? En dan nog vaak in een file ook. Een podcast is een ideale manier om kennis op te doen terwijl je tijd verdoet in de file.

Het is te combineren

Je kan naar podcasts luisteren terwijl je met andere zaken bezig bent in je leven, zoals strijken, koken, joggen,…

 

Waarom een podcast maken als ondernemer?

1. Gratis reclame

Podcast afleveringen zorgen voor veel gratis reclame, omdat ze namelijk snel en dus wijd verspreid gedeeld worden door luisteraars op social media. Ook worden veel podcasts onderling gedeeld door middel van doorsturen, taggen, enzovoort.

Als je mensen interviewt in je podcast, heb je nog het bijkomende voordeel dat deze ondernemers het interview ook vaak delen op hun eigen kanalen. Hierdoor komen alle volgers van deze ondernemer ook in aanraking met je podcast aflevering. Daarmee kun je snel een hele nieuwe doelgroep bereiken.

 

2. Waardevolle connecties

In het verlengde daarvan zijn er vast nog heel veel mensen die je als ondernemer zou willen ontmoeten en daar is een interview in een podcast het perfecte medium voor. De meeste mensen vinden het heel leuk om eraan mee te werken. Hierdoor kun je heel veel waardevolle connecties leggen.

 

3. Betere SEO ranking

Niet geheel onbelangrijk is dat podcasts zorgen voor een betere vindbaarheid door zoekmachines en dus zorgt voor een hogere ranking. Gekoppeld aan het feit dat podcasts zo snel overal verspreid worden via social media, maakt dat het een effectieve manier is voor je SEO.

 

4. Betere band met cliënten

Luisteraars kunnen zich abonneren op jouw podcast. Dat betekent dat je met elke nieuwe podcast aflevering meer impact in jouw niche markt krijgt. Dit aantal blijft dan als het goed is, alsmaar groeien.

Tijdens jouw podcasts kun je behalve de uitleg waarom je dit onderwerp hebt gekozen en waarom dit interessant is voor jouw luisteraars, weer de link leggen met jouw bedrijf en jouw producten/diensten. Tijdens de podcast afleveringen ben jij natuurlijk ook regelmatig aan het woord, waardoor luisteraars jou steeds beter leren kennen en vertrouwen.

Een stem is toch altijd persoonlijker dan bijvoorbeeld een e-mail.

 

5. Expert status

Met podcasting kun je aan je expert status werken. Kies dus je interview gasten zorgvuldig uit. Waarschijnlijk zijn er in jouw vakgebied ook experts waardoor jij jouw expert status ook kan verhogen. Het is ook de gelegenheid om te laten zien welke kennis jij in huis hebt en waarom ook jij als expert gezien moet worden.

 

6. Meer omzet

Verkoop van producten of diensten is binnen elk bedrijf essentieel om te groeien. Door podcasting ben je in staat nieuwe omzet te generen uit zowel bestaande als nieuwe klanten.

a. Bestaande klanten

Op de lange termijn helpen podcasts ook bij het opbouwen van een community. Mensen abonneren zich, kijken uit naar nieuwe podcasts en blijven ook nauw betrokken. Door onderwerpen van je podcasts te verbinden met je aanbod, leg je daarmee de link en de mogelijkheid tot meer omzet.

b. Nieuwe klanten

Je kunt je podcastafleveringen delen op je website, op social media en ze naar je e-maillijst sturen. Hierdoor is er een grote kans aanwezig dat ook nieuwe ondernemers die content horen en net zoals je bestaande klanten geïnteresseerd raken, niet alleen in jouw persoon, maar ook in jouw aanbod en ze graag klant willen worden.

Samenvatting

 

  1. Gratis reclame
  2. Waardevolle connecties
  3. Betere SEO ranking
  4. Betere connectie
  5. Expert status
  6. Meer omzet

Podcasting biedt dus vele voordelen voor de ondernemer, zowel bij het beluisteren als bij het zelf maken van podcasts.

Wat houdt jou als ondernemer nog tegen om zelf podcasts te gaan maken?

Laat het mij graag in een commentaar hieronder weten.

 

En mocht je voor jouw podcast online support willen hebben, of je nu een beginnende podcaster bent of al langer podcast, aarzel dan niet om even op mijn podcast management pagina te kijken!

 

 

 

Volg en like EF Office Management: