fbpx

Tijd- en geldmanagement hebben veel overeenkomsten. Van beiden heb je nooit genoeg en beiden glippen zomaar door je handen. Als je dus met de een goed leert omgaan, helpt dat om met de ander beter om te gaan.

Zelf heb ik ook moeten leren mijn time management skills, die ik veel eerder onder de knie had, toe te passen op mijn financiën. Dat valt nog niet altijd mee. Maar met de volgende handvatten zou het iedereen toch moeten kunnen lukken.

1. Maak er meer van

Om beter de tijd in te delen, werk je vaak met een agenda of ander management systeem. Hoe beter je wordt je tijd in te delen, hoe meer tijd je lijkt te hebben. Zo werkt het ook met een budget met betrekking tot de financiën. Als je met behulp van een budget overzicht houdt over je uitgaven en investeringen enerzijds en je inkomsten anderzijds, weet je veel beter waar de financiële ruimte zich eventueel bevindt.

2. Stel limieten

Er zijn maar een bepaald aantal uren in de (werk)dag. Om productief te zijn zul je die goed moeten benutten. Stel dus limieten aan de tijd dat je niet productief bezig bent, anders is de tijd zo om. Hetzelfde geldt voor geld. Alhoewel er wel steeds inkomsten binnenkomen, zit er toch een limiet aan de hoeveelheid geld die je kunt uitgeven. En het spenderen aan dingen die je eigenlijk niet nodig hebt, zorgt ervoor dat er al snel geen financiële ruimte meer voor belangrijke dingen is.

tijd en geld raders

3. Bepaal prioriteiten

Prioriteiten stellen voor tijd en geld zorgt ervoor dat met beiden meer kunt doen. In plaats van ze zomaar uit te geven of te verdoen, geef je ze aan de dingen die voor jou het belangrijkst zijn en voel je je beter over wat je ermee bereikt hebt.

4. Plannen moet

Zorg dat je altijd weet waar je je tijd of je geld aan gaat uitgeven, zowel op de korte als op de lange termijn. Dat geeft meer focus en zorgt dat je makkelijker nee kunt zeggen tegen verleidingen.

5. Schrijf het op

We moeten al zoveel onthouden, dus om het niet bewust in ons hoofd te hoeven houden, kun je het maar beter noteren. Maak een takenlijst die je op prioriteit ordent met erbij de hoeveelheid tijd die je eraan denkt te spenderen. En maak een budget met daarin de rekeningen die betaald moeten worden en de investeringen die je wilt doen, tegenover de inkomsten. Zorg dat de dingen met de hoogste prioriteit het eerst gebeuren.

“Een groot bedrijf leiden is niet meer en niet minder dan kasboekje bijhouden.” – Annemarie van Gaal

tijd en geld hoofd

6. Focus

Omschrijf je grootste doelen, zowel voor je tijd als voor je geld. Als je gefocust blijft op het eindresultaat dat je wilt bereiken dan is het makkelijker om niet afgeleid te raken en recht op je doel af te blijven gaan. En dit zal ook helpen bij het prioriteiten stellen.

7. Pas je aan

Life happens! En zo kunnen doelen veranderen, omstandigheden veranderen, alles kan veranderen. Geen paniek! Ga flexibel om met veranderingen en pas je agenda en takenlijsten, maar ook je budget en die financiële prioriteiten aan aan de veranderde situatie. Hoe vaak je dat per jaar moet doen, hangt natuurlijk van de omstandigheden af.

Samenvatting

  1. maak er meer van
  2. stel limieten
  3. bepaal prioriteiten
  4. plannen moet
  5. schrijf het op
  6. focus
  7. pas je aan

Zoals je ziet hebben het omgaan met tijd en het omgaan met geld veel overeenkomsten. Bepaal waar jij nu al goed in bent en zorg dat je die goede eigenschappen ook bij de ander gaat toepassen. Het blijft natuurlijk een constant leerproces en er zijn altijd verbeteringen mogelijk.

Waar ben jij beter in? In het omgaan met tijd of het omgaan met geld? En welke andere overeenkomsten tussen het omgaan met tijd en geld zie jij nog?

Laat het me in de commentaren hieronder weten.

Wil je meer tips over ondernemen, bloggen, social media, organiseren en nog veel meer, schrijf je dan in voor mijn VA News voor ondernemers op de Bibliotheek pagina. Dan krijg je het wachtwoord voor de Bibliotheek, boordevol te printen en te downloaden documenten ook nog per mail toegestuurd!

En wil je mij persoonlijk spreken over dit onderwerp of over iets anders, kies dan zelf een moment in mijn agenda voor een gratis 30 minuten Skype gesprek of stuur even een mail naar info@ef-officemanagement.com

Pin deze afbeeldingen behorend bij dit artikel:

Volg en like EF Office Management: