fbpx

Instagram marketing trends veranderen ieder jaar wel. Al zullen de trends van vorig jaar deels wel doorgezet worden, zoals meer commercie en meer lange videos.

Het is niet de bedoeling dat je deze trends klakkeloos volgt. Kijk goed welke trends voor jou en jouw klanten belangrijk zullen zijn. En ook welke voor jou goed uitvoerbaar zijn. ‘Pick and choose’!

IG trends - android

De volgende 8 Instagram marketing trends zijn gesignaleerd door het platform Later:

#1 No-edit

Steeds meer afbeeldingen, maar ook video’s, worden minder zorgvuldig gefotoshopt en gemonteerd voor een natuurlijker uitziend beeld. Ook grotere merken gaan nu mee met deze trend. Het is nu ook steeds makkelijker, omdat de camera’s op telefoons zoveel beter geworden zijn.

Populair zijn de 3-10 seconden video’s van een bepaald evenement in plaats van een foto.

#2 Geen likes meer

Nou, dat is niet helemaal waar. Likes zullen niet meer zichtbaar zijn voor het publiek, maar nog wel voor de eigenaar van de post. Dit wordt op het ogenblik uitgetest in verschillende landen zoals Australië en Canada.

Influencers posten steeds minder vaak in hun feed, om per post meer likes en reacties te krijgen. De verwachting is dat als likes niet meer zichtbaar zijn, dit soort overwegingen minder belangrijk worden en het aantal posts weer zal toenemen. Dit is belangrijk, omdat er een belangrijke verschuiving heeft plaatsgevonden richting Stories.

#3 Verschuiving naar influencer marketing en e-commerce

Behalve Checkout, waarmee je aankopen kunt doen op Instagram, wordt ook Shopping from Creators, waarmee artiesten, sterren en influencers koop tags kunnen toevoegen aan hun posts voor alle landen beschikbaar gemaakt in 2020.

Daarnaast wordt er nog een influencer platform gelanceerd, dat zal werken via de Brand Collabs Manager (voorheen alleen voor Facebook). Zo kunnen influencers bewijzen hoe goed ze zijn.

#4 Tiktok invloed

Omdat Tiktok zo op Instagram Stories lijkt, zullen veel Stories een hoger Tiktok gehalte krijgen, is de verwachting. Veel mensen gebruiken al de Tiktok video editor om hun Instagram Stories te editen.

IG trends - bureau

#5 Het belang van brand voice

Het posten van steeds langere verhalen is ook een van de Instagram marketing trends. Dat zorgt dat je dieper op het onderwerp kunt ingaan, dat je lezers langer op je post zijn en vaker zullen reageren op wat ze lezen. Mooie plaatjes zijn niet meer genoeg; het is ook belangrijk om een brand voice te hebben en je brand mission zo duidelijk mogelijk uit te dragen.

Tips hierbij zijn:

 • Bedenk eerst wat je wilt zeggen en zoek daar de beste afbeelding bij;
 • Ga micro-bloggen over een onderwerp dat gerelateerd is aan jouw merk (samenvatting van blog dat je al geschreven hebt bijvoorbeeld);
 • Schrijf je teksten voor meerdere posts achter elkaar (bijvoorbeeld een keer in de week); zo zit er een samenhang in;
 • Maak mini-gidsen of lijsten met tips, met een korte uitleg per onderdeel (vergeet in de call-to-action niet het ‘opslaan’ te vermelden!);
 • Zorg dat je een ‘brand tone of voice guide’ voor social media maakt, met daarin je brand mission, welke woorden te gebruiken/te vermijden en hoe wilt dat mensen zich voelen na het lezen van je teksten.

#6 IGTV series

Tegenwoordig hoef je niet alleen maar verticale video’s op IGTV te plaatsen, maar mogen horizontale video’s ook. Een groot voordeel is nu ook, dat je een preview van je video kunt posten in je feed en op je profiel.

Sinds eind vorig jaar is er ook IGTV Series, waarmee een serie video’s op een eigen IGTV pagina kunt plaatsen met een badge met de naam van de serie. Zo zijn ze gescheiden van de andere video’s. En kun je een hele serie video’s achter elkaar bekijken, zonder te hoeven zoeken tussen alle video’s.

#7 Filters en effecten

Sinds augustus is er Spark AR, een programma waarmee je stories filters en effecten kunt gebruiken. Recent zijn er target tracking filters en particle filters bijgekomen en er zullen er nog veel meer volgen, denk ik.

#8 Iedereen wordt een influencer

Als 2019 het jaar was van de micro-influencer (10-100K volgers), dan wordt 2020 het jaar van de nano-influencer (< 20K volgers). Verschillende merken willen deze nano-influencer gebruiken als ‘aanbevelingen van een vriend’ door middel van affiliate links.

IG trends - Iphone

Samenvattend zullen de Instagram marketing trends voor dit jaar zijn:

 • #1 No-edit
 • #2 Geen likes meer
 • #3 Meer influencer marketing en e-commerce
 • #4 Tiktok invloed
 • #5 Het belang van brand voice
 • #6 IGTV series
 • #7 Filters en effecten
 • #8 Iedereen wordt een influencer

Welke van deze Instagram marketing trends spreken jou het meest aan?

Welke trends ga je volgen en welke zeker niet?

Laat het mij graag in een commentaar hieronder weten.

Social Media Kalender 2020

Wil je meer tips over ondernemen, bloggen, social media, organiseren en nog veel meer, schrijf je dan in voor mijn VA News voor ondernemers op de Bibliotheek pagina. Dan krijg je het wachtwoord voor de Bibliotheek, boordevol te printen en te downloaden documenten ook nog per mail toegestuurd!

En wil je mij persoonlijk spreken over dit onderwerp of over iets anders, kies dan zelf een moment in mijn agenda voor een gratis 30 minuten Skype of Zoom gesprek of stuur even een mail naar esther@ef-officemanagement.com

Pin deze afbeeldingen, behorend bij dit artikel:

Volg en like EF Office Management: