fbpx

Het is al lastig genoeg om een leuk blogartikel te schrijven, laat staan het goed vindbaar te maken voor zoekmachines. Maar dat is waar het wel om gaat bij SEO, oftewel Search Engine Optimization en vandaar dus ook deze SEO tips.

De een zal eerst het onderwerp van het blogartikel bedenken, vervolgens het SEO regelen en dan pas het artikel schrijven. Maar ik vind het zelf prettiger om eerst mijn artikel te schrijven en dan vervolgens te kijken hoe goed de SEO al is, om vervolgens nog enkele aanpassingen te doen. Maar iedereen moet dat natuurlijk helemaal zelf weten. Het is wel belangrijk dat de tekst nog steeds ‘natuurlijk’ leest…

Maar wat zijn nou de belangrijkste SEO tips voor bloggers?

1. Langere zoekwoorden

Hoewel je in je blogs wel zoekwoorden wilt opnemen, gaat het niet om het opnemen van zoveel mogelijk zoekwoorden. Het leest ook niet prettig en is zelfs heel onnatuurlijk. Beter is het om je te focussen op één, maximaal twee wat langere zoekwoorden of woordcombinaties.

Waarom langere trefwoorden? Steeds meer mensen zoeken naar langere trefwoorden of naar combinaties van woorden omdat kortere woorden een tsunami van resultaten oplevert. Website bezoekers die zoeken naar langere zoekwoorden hebben meer kans om de hele post te lezen en verder te zoeken op je website.

SEO voor bloggers - zoekwoorden

2. Plaatsing zoekwoorden

Nu je een of twee trefwoorden hebt, is het tijd om ze op te nemen in je blog post. Wat is de beste plaats, zodat je meer kans hebt hoger in de Google ranking te komen?

Er zijn vier essentiële plaatsen waar u uw trefwoorden moet proberen op te nemen: de titel, de kopjes en de tekst, de URL en de meta description.

▶️ De titel

De titel van je blog post zal de eerste stap van een zoekmachine en lezer zijn om de relevantie van uw inhoud te bepalen, dus het hier hoort het trefwoord sowieso thuis.. Google noemt dit de “title tag” in een zoekresultaat.

Zorg ervoor dat je je trefwoord opneemt in de eerste zestig tekens van je tekst, want zo lang zijn de titels op zoekmachine Resultatenpagina’s (serp).

Als je een lange titel hebt, is het een goed idee om je zoekwoord in het begin te plaatsen, omdat het mogelijk wordt afgekapt in serp’s.

▶️ Kopjes en tekst

Vermeld het zoekwoord ook door de hele tekst van je bericht en in de kopjes. Doe dat zo natuurlijk mogelijk. Voordat je begint met het schrijven van een nieuw blogbericht, zal je waarschijnlijk nadenken over het opnemen van uw zoekwoorden in uw bericht. Dat is een slim idee, maar het zou niet je enige focus moeten zijn, en zelfs niet je primaire focus.

Wanneer je een blog schrijft, moet je primaire focus liggen op wat belangrijk is voor jouw doelgroep, niet hoe vaak je een trefwoord of trefwoord combinatie in die inhoud kan opnemen.

Zelf schrijf ik liever eerst het blogartikel en kijk dan of er vanzelf al genoeg zoekwoorden in staan. Zo niet, kan ik altijd nog kijken waar ik ze zo natuurlijk mogelijk kan toevoegen, of waar ik de volgorde van een zin kan veranderen, zodat het zoekwoord er van nature in voorkomt.

▶️ URL

Zoekmachines kijken ook naar je URL om erachter te komen waar je bericht over gaat. Je URL is zo belangrijk, omdat elk bericht zijn eigen unieke URL heeft, dus zorg ervoor dat je er een of twee trefwoorden in opneemt.

▶️ Meta beschrijving

De meta beschrijving is bedoeld om zoekmachines en lezers informatie te geven over de inhoud van je blog post. Gebruik dus zeker je lange zoekwoord of zoekwoord combinatie, zodat Google en je publiek duidelijk kunnen zien wat de inhoud van je bericht is.

Maakt deze tekst zo aantrekkelijk mogelijk voor lezers, zodat er makkelijk op geklikt gaat worden.

3. Mobiel vriendelijk

Tegenwoordig wordt er meer op een mobiel gezocht naar informatie dan via een laptop.

En voor al die zoekopdrachten die worden uitgevoerd op mobiele apparaten, geeft Google eerst de mobielvriendelijke resultaten weer.

Dus, hoe maak je je blog mobiel-vriendelijk? Door een mobiel vriendelijke layout van je website te gebruiken. Websites die ‘responsive’ zijn voor mobiele apparaten, gebruiken één URL in plaats van twee (één voor desktop en één voor mobiel). Dit helpt de SEO van je bericht omdat alle inkomende links die terugkomen op je site niet worden verdeeld tussen de afzonderlijke URL’s.

wordcloud blog

4. Meta beschrijving

De meta beschrijving is de extra tekst die wordt weergegeven in serp’s waarmee lezers weten waar het bericht over gaat. De meta beschrijving geeft bezoekers informatie die ze nodig hebben om te bepalen of uw inhoud al dan niet is wat ze zoeken, of dat ze erop zullen klikken of niet.

De maximale lengte van de meta beschrijving is rond 300 karakters.

Dus naast het lezer en zoeker vriendelijk zijn van je meta-beschrijving, zou het ook de lange zoekwoorden moeten bevatten waarvoor je probeert te ‘ranken’.

5. ALT-tekst van afbeeldingen

Blogartikelen hebben niet alleen tekst, maar ook afbeeldingen. Maar zoekmachines zoeken niet naar afbeeldingen. In plaats daarvan zoeken ze de ALT-tekst van afbeeldingen.

Omdat zoekmachines afbeeldingen niet op dezelfde manier kunnen “zien” als mensen, kan de ALT-tekst van een afbeelding hen vertellen waar een afbeelding over gaat. Dat helpt weer bij het rangschikken van die afbeeldingen in de resultaten van Google afbeeldingen. ALT-tekst zorgt ook voor een betere lezerservaring, omdat dit ook wordt weergegeven wanneer een afbeelding niet kan worden gevonden of voor mensen met verminderd gezichtsvermogen.

Het toevoegen van zoekwoorden aan uw ALT-tekst lijkt misschien minder belangrijk. Maar het loont toch om alle kleine onderdelen van je blogartikel te optimaliseren.

6. Categorieën

Categorieën kunnen helpen bij het ordenen van je bloginhoud, maar als je ze te veel gebruikt, kunnen ze schadelijk zijn. Als je een categorie maakt, maak je ook een nieuwe pagina waar de inhoud van deze categorieën wordt weergegeven. Als je te veel vergelijkbare categorieën voor dezelfde inhoud gebruikt, lijkt het alsof je de inhoud meerdere malen weergeeft op je website.

Het kan handig zijn om een lijstje te maken met categorieën die nuttig zijn voor je website. Zet dan degene die vergelijkbaar zijn bij elkaar en kies daar altijd maar één van.

SEO voor bloggers - analytics

7. Interne links

Dit zijn links naar andere pagina’s op je website. Ze helpen niet alleen bezoekers op je website te houden, maar het geeft ook je andere relevante pagina’s door aan zoekmachines.

8. Google Search console

En dan met name het Search Analytics Report. Dit rapport kan je helpen bij het analyseren van waar mensen op klikken bij het zoeken in Google. Bovendien is het handig bij het bepalen welke zoekwoorden mensen gebruiken. 

Bedenk wel dat je blogposts niet meteen beginnen te ranken. Het kost tijd, maar wanneer je regelmatig blogberichten publiceert en ze consistent optimaliseert  zul je op de langere termijn meer verkeer op je blog krijgen.

9. Yoast SEO

Een WordPress plugin die je helpt bij het optimaliseren van je website en dus ook van je blogs. Door middel van een stoplicht systeem (groen, oranje, rood) geeft het aan of je blog geoptimaliseer is voor zoekmachines of niet. Het geeft vervolgens ook tips hoe je dit zou kunnen verbeteren. Vaar er alleen niet helemaal blind op! Blijf het altijd vanuit jouw perspectief bekijken. Als Yoast bijvoorbeeld aangeeft dat het zoekwoord in het begin van de titel zou moeten plaatsen, maar dat geeft een voor jou kromme titel, of geeft niet weer wat jij wilt zeggen met die titel, doe het dan gewoon niet. Het zijn suggesties, geen wetten!

Met deze 9 SEO tips zou het toch moeten lukken om je blogs te optimaliseren voor de vindbaarheid in zoekmachines  en dan met name Google. Het lijkt veel om rekening mee te houden, maar op een gegeven moment ga je deze tips heel automatisch toepassen.

Welke van deze tips sprak jou het meeste aan? En waarom?

Laat het mij graag in een commentaar hieronder weten.

blogplanning

Wil je meer tips over ondernemen, bloggen, social media, organiseren en nog veel meer, schrijf je dan in voor mijn VA News voor ondernemers op de Bibliotheek pagina. Dan krijg je het wachtwoord voor de Bibliotheek, boordevol te printen en te downloaden documenten ook nog per mail toegestuurd!

En wil je mij persoonlijk spreken over dit onderwerp of over iets anders, kies dan zelf een moment in mijn agenda voor een gratis 30 minuten Skype gesprek of stuur even een mail naar info@ef-officemanagement.com

Pin deze afbeeldingen, behorend bij dit artikel:

Volg en like EF Office Management: