fbpx

Veel ondernemers hebben wel een ochtendroutine, al is het maar een kop koffie voordat je begint met werken. Maar wist je dat een simpele avondroutine je de volgende dag een veel productievere dag oplevert?

Sinds mijn zoon geboren is, was ik altijd al wel bezig met een avondroutine voor hem, zodat hij zo makkelijk mogelijk zou gaan slapen. Dat werkte al heel goed. En toen ben ik ook langzamerhand aan een avondroutine voor mijzelf gaan werken. Ten eerste zodat ik zelf ook mijn lichaam ging trainen in de voorbereiding op het slapen gaan. Maar ten tweede om de volgende dag met een vliegende start te kunnen beginnen.

Hieronder beschrijf ik een aantal onderdelen van avondroutines, waarvan ik er sommige zelf gebruik. Pik eruit wat je handig of prettig lijkt, maar forceer niets. Vaak is het makkelijker om over een langere tijd iedere keer een onderdeel extra erbij te nemen. Op die manier kun je uitvinden of dat onderdeel bij je past en of het op die plaats in je routine zal blijven of niet. Het is namelijk heel persoonlijk op welke wijze jij jouw lichaam het beste vertelt dat de nacht gaat beginnen.

Plan de werkdag van morgen

Als je alvast je to-do lijst en je doelen voor de volgende dag de avond ervoor maakt, begin de volgende werkdag echt sneller en efficiënter. Die doelen en de belangrijkste onderdelen van je to-do lijst blijven namelijk in je hersens opgeslagen en liggen daar een beetje te rijpen. De volgende dag weet je dan precies waar je mee gaat beginnen en op welke manier. Dat is zoveel productiever!

Plan je werkdag wel op jouw manier. De een doet dat met een uitgebreide to-do lijst, waarin de tijd voor de verschillende onderdelen geblokt worden, terwijl de ander lekkerder werkt met een post-it met een paar kreten erop. Zorg in ieder geval dat je drie doelen voor de volgende dag formuleert, met hun prioriteit!

Dankbaarheid of positiviteit

Het lukt me niet iedere avond, maar ik probeer wel iedere avond in mijn agenda, onder de afgelopen dag, drie dingen te schrijven waar ik die dag dankbaar voor was of die mijn dag een positieve wending hebben gegeven. Anderen zullen misschien liever even in hun dagboek of bullet journal schrijven. Door alle drukte, het geregel en gedoe vergeten we wel eens dat er gedurende dag ook veel positieve dingen gebeuren. Door daar even bij stil te staan en door het te noteren, zorgt dat ervoor dat ik de dag afsluit met een positieve noot.

Unplug

Zet ongeveer een uur voordat je gaat slapen je telefoon/tablet/computer/tv uit en leg ze de portable apparaten NIET naast je bed. Koop gewoon een old school wekker of misschien heb je een horloge met alarm. Een oplichtend scherm zorgt ervoor dat je hersens zichzelf nog niet uitzetten en dat je dus meer kans hebt, dat je nog ligt te malen in bed. Dat gaat dus ten koste van je waardevolle uren slaap!

Prepareer de volgende morgen

Dat kan zijn het klaarleggen van je kleding voor de volgende dag. Of het inpakken van je tas, als je die nodig hebt voor je werk. Of bepaalde onderdelen van je ontbijt die veel tijd kosten. Al dit soort dingen kun je al de avond ervoor voorbereiden, zodat je de volgende ochtend zonder al te veel nadenken kunt starten.

Opruimen

Niet mijn favoriete onderdeel! Een rommelig huis zorgt er ’s morgens voor dat je bepaalde dingen niet meteen kunt vinden en je dus al geërgerd aan de dag begint. Bovendien is het een verlies van focus op datgene waar je de dag mee wilt beginnen. Maar ’s avonds even opruimen of een afwasje doen met een klein beetje tegenzin, weegt echt op tegen ’s ochtends wakker worden in een opgeruimd huis. Alles ligt dan waar het hoort en alles is schoon. Dat is zoveel prettiger aan de dag beginnen!

Ga op dezelfde tijd slapen

Een routine heet niet voor niets een routine. Dus als het even kan, ga dan altijd op dezelfde tijd naar bed. Je biologische wekker raakt op een gegeven moment gewend aan dit tijdstip en zal je waarschuwen als het tijd is om naar bed te gaan. En dat het dan dus handig is om een tijdstip te kiezen, waardoor je genoeg uren slaap per nacht krijgt, lijkt me dan ook wel zo handig!

Ik zal het in dit kader niet over je badkamer routine hebben, maar het helpt wel als je daarin ook een vaste volgorde aanhoudt, zodat je het op de ‘automatische piloot’ kunt doen, zonder iets over te slaan.

Lees een hoofdstuk

Er zijn mensen die hier tegen zijn, omdat zij vinden dat als je lichaam in bed ligt en zich dus klaarmaakt voor het slapen, je niet aan je brein een activiteit moet vragen. Ik heb echter gemerkt, dat als je het echt iedere avond doet, dit door je lichaam in de routine opgenomen wordt. En dat na een bepaalde tijd lezen je lichaam er zelf om vraagt te gaan slapen.

En steeds vaker lees ik dat mensen die een avondroutine aanbevelen, ook het lezen van een boek aanbevelen binnen die routine. Typisch iets dat je voor jezelf kunt uitproberen, denk ik.

Mocht je een e-reader hebben, zorg dan dat je het op nachtlicht zet (een beetje geler licht, zonder blauw), anders zit je nog steeds je hersens te vertellen dat ze wakker moeten blijven (zie hierboven ‘Unplug’). Als dit niet op jouw e-reader of tablet kan, download dan de flux app, dan doet die dat voor je.

Ochtend- of avondmens

Zoals je merkt, noem ik geen tijdstippen of aantal uren bij deze tips. De een is namelijk een ochtendmens en de ander een avondmens. Dus het tijdstip waarop iemand zijn of haar avondroutine begint, zal erg verschillen van persoon tot persoon. Ook het aantal uren slaap dat iemand nodig heeft om de volgende dag optimaal productief te zijn, verschilt. Dus vul dit naar eigen inzicht in, of probeer eens een tijdje een ander schema, om te kijken of dat beter bevalt.

Nu kan het mixen en matchen beginnen. Zelf vind ik het prettig om het in deze volgorde te doen, maar als jij een andere volgorde prettig vindt, doe dat dan. Zolang je iedere avond dezelfde volgorde aanhoudt, op dezelfde tijd naar bed gaat en opstaat, went je lichaam aan deze routine.

Heb jij een vaste avondroutine?

Zo ja, heb je nog een aanvullende tip?

Zo nee, ga er nu wel aan beginnen?

Laat het mij graag in een commentaar hieronder weten.

week en dag planner

Wil je meer tips over ondernemen, bloggen, social media, organiseren en nog veel meer, schrijf je dan in voor mijn VA News voor Ondernemers op de Bibliotheek pagina. Dan krijg je het wachtwoord voor de Bibliotheek, met onder andere deze Weekplanner & Dagplanner ook nog per mail toegestuurd!

Pin deze afbeeldingen, behorend bij dit artikel:

Volg en like EF Office Management: