fbpx

Als je marketing campagnes doet voor bijvoorbeeld een lancering, zonder goede marketing workflow kan dat leiden tot het vergeten te geven van informatie of het missen van deadlines. Daarom is het uitschrijven van je marketing workflow zo belangrijk. Het is een standaardisering van de taken die gedaan moeten worden om marketing campagnes, maar ook andere projecten vlotter te laten verlopen.

WAT IS EEN MARKETING WORKFLOW?

Marketing workflows zijn herhaalbare stappen die leiden naar je marketing doel. Misschien doe je dit al zonder dat je het wist. Want er zijn een heleboel dingen die je bij iedere lancering weer herhaald om tot het slagen van die lancering te komen. Dat zijn jouw workflows!

Belangrijk voor dit workflow management is:

  • Zichtbaarheid: workflows moeten zichtbaar en bereikbaar zijn voor alle teamleden, zodat iedereen op dezelfde manier werkt. Daarom is het ook belangrijk om een soort bedrijfskennisbank of Wiki te hebben, zodat iedereen daar altijd naar kan teruggrijpen.
  • Logisch: hoe simpeler uitgelegd, hoe beter het zal worden opgevolgd. Daarmee wordt er dus efficiënter gewerkt.
  • Aan te passen: workflows moeten wel aan te passen zijn aan de veranderingen van een project. Denk daarbij aan het uitbreiden van een project, de introductie van nieuwe tools of methoden.

2 BELANGRIJKE MARKETING WORKFLOWS

1. Content marketing workflow

Natuurlijk is de kwaliteit van je content het belangrijkste. Het vertrouwen van potentiële klanten win je alleen maar met relevante, waardevolle content.

Maar voor het plaatsen van deze content kun je het jezelf heel wat makkelijker maken als je de workflow uittekent.

  • Plan je content: bepaal je marketingdoelen en plan je marketing strategie. Kijk welk soort content en welke onderwerpen het meestal goed doen bij jouw publiek.
  • Schrijf en herschrijf je teksten: laat nadat het geschreven is je teksten eens doorlezen door iemand uit je doelgroep of dichtbij je doelgroep. Daar kunnen nog wel eens verrassende inzichten uit komen.
  • Voeg afbeeldingen toe: voeg waar het maar even kan visuele elementen toe. De meeste mensen shoppen eerst voor het overall plaatje en kijken dan pas naar de inhoud.
  • Publiceer en analyseer: dat publiceren gebeurt natuurlijk wel, maar dat analyseren wil er nog wel eens bij inschieten. Plan ook voor evaluatiemomenten voor je content. Het geeft je houvast voor het vervolg van deze campagne of voor de volgende keer.

2. Social media workflow

In social media campagnes kan veel tijd en moeite gaan zitten. Maar met een goede workflow wordt het minder ingewikkeld.

Bedenk posts voor meer verkeer, interactie of verkoop en houd daarbij het volgende in de gaten.

  • Formuleer en selecteer content ideeën: die moeten natuurlijk in dezelfde lijn liggen als je campagne doelen. Kijk welke doelen het belangrijkst zijn op welke kanalen.
  • Creëer je content: vermijd om op elk social media kanaal hetzelfde te plaatsen. Ieder kanaal heeft zijn eigen soort publiek, dus schrijf met hen in het achterhoofd.
  • Post schema: publiceer op de verschillende kanalen op tijdstippen dat jouw klanten daar zijn. Dit kun je met name weten omdat je vorige campagnes hebt geanalyseerd. Maak het jezelf gemakkelijk door gebruik te maken van social media planners, zoals Later, Buffer, enzovoort, maar ook de planning tools van de social media kanalen zelf.

Natuurlijk zijn er nog meer workflows mogelijk binnen de marketing van jouw bedrijf. Maar dit zijn de twee belangrijkste voorbeelden.

EN HOE NU VERDER?

Nu je de hoofdpunten bedacht hebt, kun je ze verder gaan specificeren en uitschrijven. Zoals gezegd, doe dit zo eenvoudig mogelijk, alsof je schrijft voor iemand die nog nooit een dag in jouw bedrijf gewerkt heeft. Voeg links toe waar nodig en afbeeldingen als dat het geheel duidelijker maakt.

Stel bij iedere stap een verantwoordelijke aan en zet er een deadline bij. Geef ook aan als de ene taak afhankelijk is van een andere. Indien nodig kun je ook nog aangeven aan wie de gecompleteerde taak moeten worden gegeven, ofwel om goedgekeurd te worden, ofwel om verder bewerkt te worden.

Al dit soort acties en flows zijn heel goed op papier te zetten in een schema. Maar nog makkelijker is het om een project management tool te gebruiken.

Ik gebruik hiervoor ClickUp, maar er zijn er heel veel meer.

Dus als je veel projectmatig werkt, kan het handig zijn om je eens in dit soort tools te verdiepen. Het scheelt uiteindelijk heel veel tijd, gemiste deadlines en frustratie.

Schrijf jij je verschillende workflows wel eens uit?

En gebruik je daar een project- of taakmanagement tool voor?

Project Visualisatie Checklist

Laat het mij in een commentaar hieronder weten!

Wil je meer tips over ondernemen, bloggen, social media, organiseren en nog veel meer, schrijf je dan in voor mijn VA News voor ondernemers op de Bibliotheek pagina. Dan kun je daarna onder andere deze gratis Project Visualisatie checklist downloaden!

Pin deze afbeeldingen, behorend bij dit artikel:

Volg en like EF Office Management: