fbpx

Zo tegen het eind van het jaar wordt het ook weer eens tijd om vooruit te kijken naar het nieuwe jaar en een strategie voor 2020 uit te stippelen.

Voor ieder bedrijf zal de strategie een beetje anders zijn, maar er zijn  ook gezamenlijke componenten (in willekeurige volgorde).

strategische punten

Strategische punten

 1. Productontwikkeling en innovatie: Ga je iets nieuws ontwikkelen om je cliënten beter te kunnen helpen en meer van hun problemen te kunnen oplossen?
 2. Operatie en efficiëntie: Hoe kan je ervoor zorgen dat je dagelijks efficiënter werkt, maar ook op de lange termijn? Welke processen moet je daarvoor instellen?
 3. Bedrijfsgroei en financiën: Waar zie je je bedrijf groeien in de komende maanden en jaren? Heb je de financiën om dat voor elkaar te krijgen?
 4. Persoonlijke Groei: Ben je persoonlijk waar je wezen wilt? En zo nee, wat heb je nodig om die persoonlijke groei door te maken?
 5. Schaalbaarheid: Is jouw business model schaalbaar? Welke veranderingen kun je maken zodat je jezelf vervangbaar maakt?
 6. Zichtbaarheid: Waar moet je nog meer zichtbaar worden om je bedrijfsdoelen te kunnen halen? Ga je iets lanceren waar je nog een grotere e-maillijst voor zou kunnen gebruiken?
 7. Klantervaring: Wat is de beste manier om het jouw klanten naar de zin te maken? Wat zijn de moeilijkheden en mogelijkheden daarvoor binnen je processen?
strategie - focus punten

Focus punten

Niemand kan zich op al deze punten tegelijk focussen. Dus afhankelijk van waar je nu bent met je bedrijf, kun je je het beste focussen op een of twee strategiën voor 2020 van deze lijst.

Maar hoe bepaal je nu waar je op gaat focussen?

 • Je werkt je drie slagen in de rondte want je moet verkopen

Dan zou je je misschien meer op productinnovatie kunnen focussen zodat je het beste product of de beste service hebt voor jouw ideale klanten. Pas als je weet en je hebt ontwikkeld wat je wilt verkopen, focus je je op zichtbaarheid, zodat je klanten meer te weten komen over jou en wat je te bieden hebt.

 • Je verkoopt wel, maar het voelt als te weinig

Dan is het goed om je op bedrijfsgroei en financiën te focussen. Door of nieuwe cliënten te vinden of door te zoeken naar waar je geld lekt in je bedrijf. Kijk ook naar je huidige verkoopprocessen en probeer die beter te maken. Of kijk naar je uitgaven en zie wat je daar kunt besparen.

 • Je hebt een goede regelmatige omzet in je bedrijf met weinig schommelingen

Dan ben je klaar voor meer persoonlijke groei zodat je kunt kijken wat de volgende stap in je bedrijf kan worden. Je kunt ook de klantervaringen van je klanten verbeteren en je bedrijf voorbereiden op opschalen.

 • Je lijkt nooit je hele to-do lijst af te krijgen en daardoor ervaar je stress

Daar kan een deel van de problemen aan de operatie en efficiëntie liggen. Misschien moet je focussen op het automatiseren van taken en het creëren van werkprocessen, zodat je minder wordt geleefd door je inbox en je to-do lijsten.

Kijk naar wat je bedrijf nu nodig heeft en maak je niet druk om de rest

Hoeveel strategieën voor 2020?

Het belangrijkste is om maar een of twee strategieën die nodig zijn voor jouw bedrijf te identificeren en die uit te voeren per kwartaal. En probeer zeker niet alles tegelijk te doen. Want hoe graag je het ook zou willen, dat lukt je toch niet.

Al deze bedrijfsstrategieën zullen een keer aan bod moeten komen, maar niet allemaal nu. Het weten waar de prioriteiten voor een goede strategie voor 2020 voor jouw bedrijf op dit moment liggen, is veel belangrijker en zal je veel sneller succes opleveren.

Delegeren of niet?

Zodra je weet waar je je focus wilt leggen, kun je ook bepalen welke zaken en diensten je nodig hebt om dat voor elkaar te krijgen. Daarbij hoort ook eventueel het delegeren van taken die je niet leuk vindt of die je niet zo goed kunt. Daardoor krijg jij meer tijd en lucht om je te focussen op die belangrijke taken die je net tot prioriteit hebt gemaakt.

Als jij bijvoorbeeld niet zo van details houdt, kun je misschien het opzetten van werkprocessen beter overlaten aan een ander, die daar wel heel goed in is.

strategie - voorbereiding

In deze nog relatief rustige periode voordat de feestdagen losbarsten, is het een goed tijd om alvast over je plannen van volgend jaar na te denken en je strategieën uit te stippelen. Dan kun je 2020 meteen goed beginnen.

Bovendien is er misschien nog heel wat voorwerk te doen voordat je jouw strategie voor 2020 echt goed kunt inzetten, dus maak daar maar beter nu tijd voor.

Ben jij volgend jaar toe aan het delegeren van taken en op welke manier wil je dan je team uitbreiden?

Laat het mij graag in een commentaar hieronder weten.

Vragenlijst voor je potentiële VA - cover

Wil je meer tips over ondernemen, bloggen, social media, organiseren en nog veel meer, schrijf je dan in voor mijn VA News voor ondernemers op de Bibliotheek pagina. Dan krijg je het wachtwoord voor de Bibliotheek, boordevol te printen en te downloaden documenten ook nog per mail toegestuurd!

En wil je mij persoonlijk spreken over dit onderwerp of over iets anders, kies dan zelf een moment in mijn agenda voor een gratis 30 minuten Skype of Zoom gesprek of stuur even een mail naar esther@ef-officemanagement.com

Pin deze afbeeldingen, behorend bij dit artikel:

Volg en like EF Office Management: