fbpx

‘Daily Method of Operation’ of DMO, heb je er al eens van gehoord? Goede dagelijkse gewoontes helpen je vaak sneller je doel te bereiken. En daar komt die DMO om te hoek kijken. Want als je dit inplant in je agenda als vast item en je voert het ook uit (heel belangrijk!), heb je de belangrijkste taken voor je bedrijf al gedaan. Laat niet de waan van de dag jouw agenda bepalen, maar begin met naar je DMO te kijken en die taken uit te voeren.

Maar eerst…

Wat is een Daily Method of Operation (DMO)?

Daily Method of Operation kun je misschien het beste vertalen met de Dagelijks Terugkerende Activiteiten. Oftewel al die activiteiten die jij dagelijks zeker gedaan moet hebben. Waarschijnlijk kun je er zo al een aantal bedenken.

Waarom gebruik je een Daily Method of Operation in je bedrijf?

Omdat een DMO zorgt voor meer focus op inkomen genererende activiteiten. Bovendien zorgt zo’n simpel lijstje ervoor dat àlle belangrijke dingen dagelijks nagelopen worden. Zo wordt niets vergeten of overgeslagen.

Bovendien legt een DMO de basis voor je dag, zodat je dagelijks naar resultaten toewerkt. Die dagelijkse activiteiten nemen niet zoveel tijd (en mogen ook niet teveel tijd kosten), maar omdat je er consequent mee bezig bent, tellen die resultaten toch op. Dit soort dagelijks terugkerende activiteiten worden al snel een goede gewoonte en dan kosten ze automatisch minder energie.

Hoe maak je een Daily Method of Operation?

  • Begin eens met de 3 of 4 activiteiten binnen je bedrijf die je inkomsten opleveren.
  • Voeg daaraan dagelijks terugkerende noodzakelijke activiteiten toe die nodig zijn voor jouw bedrijf zelf. Enne… niet alleen de leuke dingen hè. Juist ook die dingen die je niet zo leuk vindt om te doen. Want ja, als ze moeten gebeuren, moeten ze gebeuren!
  • En vul het dan gaandeweg aan met activiteiten waarvan je merkt dat je die dagelijks doet èn dat ze belangrijk zijn voor je bedrijf.

Het is dus zeker geen statisch lijstje!

Waar laat ik die DMO?

Als je een dagelijkse to-do lijst hebt, kun je hem bovenaan zetten. Of als je dat overzichtelijker vindt, naast je to-do lijstje. Maar zorg in ieder geval dat er een scheiding is tussen je DMO en je variabele to-do’s van die dag.

Zelf zet ik mijn DMO in ClickUp (project management programma). Het staat als taak dagelijks in mijn lijst, met als subtaken de verschillende dagelijkse dingen die ik moet doen. Ik zet hem dus ook pas op ‘done’ als ik alle subtaken verricht heb of bewust afgewezen heb.

In welke vorm giet ik de DMO?

Eigenlijk bepaalt waar je je DMO neerzet al de vorm waarin je het zal gieten.

Zet je hem bij je to-do lijst, dan krijgt het dezelfde vorm als je to-do lijst. En zet je het digitaal in bijvoorbeeld je project management tool, dan krijgt het dat format.

Jij bepaalt hoe het eruit zal zien en hoe je het gaat gebruiken. Zorg alleen wel dat je het de hele dag kunt zien, zodat je regelmatig eraan herinnerd wordt dan er nog taken openstaan.

Een DMO staat of valt wel met jouw commitment om het iedere dag uit te voeren. Maak dus die afspraak met jezelf en zorg dat iedere dag die DMO klaar staat. En voer die taken ook uit!

Je zult zien dat het in het begin een beetje wennen is, maar uiteindelijk ga je er de vruchten van plukken!

Gebruik jij een Daily Method of Operation, maar noem je het misschien anders?

Laat me maar eens weten hoe jij het dan noemt!

Timeboxing template

Wil je meer tips over ondernemen, bloggen, social media, organiseren en nog veel meer, schrijf je dan in voor mijn Online Workflow op de Bibliotheek pagina. Dan kun je daarna vele handige gratis documenten downloaden, waaronder deze GRATIS Timeboxing template!

En voor een vrijblijvend gesprek met mij over dit of over een ander onderwerp, kun je een afspraak van 30 minuten inplannen in mijn agenda.

Pin deze afbeeldingen, behorend bij dit artikel:

Volg en like EF Office Management: