fbpx

Het bereik van je Facebook posts, dat is toch wel een raar ding. Soms denk ik dat ik het helemaal door heb en soms zit ik met mijn handen in mijn haar. Je wilt natuurlijk graag zoveel mogelijk bereik hebben, omdat dan zoveel mogelijk mensen je berichten zien. Zou dat nog wel organisch kunnen of moet ik nu toch echt gaan adverteren? Veel vragen, veel vermoedens, maar nog niet veel antwoorden.

Maar laten we eerst eens kijken naar dat Facebook bereik.

Wat is Facebook bereik

WAT IS FACEBOOK BEREIK EIGENLIJK?

Dit zijn natuurlijk het aantal unieke kijkers van jouw post of pagina. Of ze er nu iets mee doen of niet. Het bereik wordt altijd gemeten binnen een bepaalde periode. Natuurlijk is het niet echt te meten hoeveel mensen er werkelijk naar je post kijken, dus wordt er gemeten op hoeveel schermen jouw post verschijnt. Dus het bereik is het aantal unieke kijkers is binnen een bepaalde periode.

Impressies

Bij de impressies wordt er gemeten hoe vaak jouw content wordt getoond. Dat is dus over het algemeen veel vaker dan het bereik groot is. Impressies zijn dus het totaal aantal views.

Engagement

Ook zo’n term waarmee geschermd wordt. Engagement is het aantal gebruikers dat ook werkelijk iets met je post doet. Dus het aantal gebruikers die liken of een commentaar schrijven of delen.

Als je bereik omhoog gaat, gaat ook de kans op engagement omhoog, maar het is geen garantie. En als engagement groter wordt, gaat ook je bereik weer omhoog.

Verschillende soorten bereik

VERSCHILLENDE SOORTEN BEREIK

  • postbereik zijn het aantal unieke bekijks binnen een bepaalde periode.
  • paginabereik is het aantal unieke kijkers van posts van een bepaalde pagina binnen een bepaalde periode.

Deze twee hoeven niet gelinkt te zijn. Als je vaak post, kun je een hoog paginabereik hebben, maar een laag postbereik. Maar als je weinig post, kun je een laag paginabereik hebben, maar een hoog postbereik van een hele interessante post.

Afhankelijk van je doel met je Facebook pagina zul je op de een of de ander focussen. Als merkbekendheid een van de doelen is, zul je beter focussen op het paginabereik.

Zowel pagina- als postbereik kun je weer opdelen in 3 categorieën:

  • Organisch bereik is het aantal unieke kijkers die jouw content gezien hebben nadat je het gratis op jouw pagina geplaatst hebt.
  • Betaald bereik is het aantal unieke kijkers die jouw betaalde content gezien hebben, dus via een advertentie of gebooste post.
  • Viraal bereik is het aantal unieke kijkers die jouw content gezien hebben, omdat hun vrienden er iets mee gedaan hebben (liken, commentaar geven of delen).

Overig bereik

Er zijn nog een paar minder bekende, maar niet minder interessante manieren om bereik te meten.

  • Bereik per stad zegt hoeveel unieke kijkers er in een bepaalde stad naar jouw content hebben gekeken in een bepaalde periode.
  • Bereik per land zegt hoeveel unieke kijkers er in een bepaald land naar jouw content hebben gekeken in een bepaalde periode.
  • Bereik per demografie geeft aan hoeveel unieke kijkers van een bepaalde demografie (dus mannen of vrouwen van een bepaalde leeftijd) naar jouw content hebben gekeken in een bepaalde periode.

Organisch tegenover betaald bereik

Tussen 2012 en 2014 daalde het organisch bereik van Facebook post met bijna 90%. Dit kwam onder andere omdat er zoveel meer content op Facebook werd uitgestort. Er was dus domweg meer concurrentie. Bovendien voerde Facebook bepaalde veranderingen door aan hun algoritme. Vanaf 2018 kreeg hierdoor content van vrienden en familie voorrang, vooral als dit veel engagement opwekt. Daardoor zijn de zakelijke posts natuurlijk in het nadeel.

Over het algemeen kun je zeggen dat Facebook vooral van content houdt die interactie opwekt en dan met name tussen gebruikers die met elkaar gelinkt zijn. Vandaar dat zakelijk gezien het makkelijker is om je bereik betaald te vergroten dan organisch. Dus dan moeten we toch gaan adverteren?!

Vergroten bereik

BEREIK VERHOGEN

Het is inderdaad lastiger geworden voor Facebook pagina’s om hun bereik organisch te verhogen, maar het is niet onmogelijk natuurlijk. Wat zijn dan creatieve oplossingen?

1. Bouw een relatie en vertrouwen op met je publiek

Dat wil onder andere zeggen dat langere commentaren meer gewaardeerd worden door Facebook.

Je content zou discussie moeten opwekken, zonder te vervallen in klikbaiting (dat wordt juist afgestraft). Dit kun je doen door de kijker een keuze te bieden tussen twee zaken. Of door de kijker uit te nodigen een persoonlijke ervaring te delen en daar vervolgens zelf met interesse op te reageren.

2. Aantrekkelijke content

De meeste Facebook gebruikers zien graag content op basis van een afbeelding. Dat trekt gebruikers aan en houdt hun aandacht vast. Natuurlijk is ook video daar heel geschikt voor, omdat gebruikers dan ook langer naar je video blijven kijken.

3. Tijdstip van posten

Het is daarnaast belangrijk te weten wanneer jouw publiek het meest actief is, zodat je op dat moment jouw post kunt laten zien en interactie met hen kunt hebben. Dit kun je uit de Facebook analyse opmaken, maar soms is het ook een beetje testen welk tijdstip het beste werkt.

Nu je weet hoe het Facebook bereik een beetje in elkaar zit en hoe het gemeten wordt, kun je hier makkelijker een strategie op inzetten voor je eigen Facebook pagina. Gebruik een aantal van de maatregelen die ik hierboven heb genoemd of verzin zelf nog meer manieren om jouw Facebook bereik te verhogen.

Ben je tevreden met je huidige Facebook bereik?

Hoe heb je dit bereikt en hoe ga je dit verder verhogen?

Laat het mij graag in een commentaar hieronder weten.

Social Media Kalender 2020

Wil je meer tips over ondernemen, bloggen, social media, organiseren en nog veel meer, schrijf je dan in voor mijn VA News voor ondernemers op de Bibliotheek pagina. Dan kun je daarna onder andere deze gratis invulbare Social Media Kalender downloaden!

Pin deze afbeeldingen, behorend bij dit artikel:

Volg en like EF Office Management: