fbpx

Een productiviteits planner kan het antwoord zijn, als de vraag is, hoe kan ik productiever mijn werkweek of werkdag indelen?

Veel mensen willen meer doen op een dag, of minder chaos hebben binnen hun dag. Niet zo van de hak op de tak, maar een beetje meer gestructureerd de dag indelen, zodat je aan het eind van je dag tevreden kunt terugkijken op wat je allemaal gedaan hebt.

Als dat voor jou ook geldt, dan is dit een goed artikel voor jou. Ik zal je uitleggen wat een productiviteitsplanner is, hoe je het je productiviteit verhoogt en hoe je het gebruikt. Daarnaast heb je ook nog de mogelijkheid een productiviteits planner template te downloaden, zodat je meteen aan de slag kunt!

Wat is een productiviteits planner?

Een productiviteits planner is een kalender/dagboek/planner ineen, die je agenda bijhoudt, het gedane werk bijhoudt en natuurlijk je productiviteit. Dat klinkt als een gewone planner, maar dat is het niet!

In een productiviteitsplanner zet je alleen zaken die je kunt afmaken en waarover je vervolgens kunt nadenken. Je gebruikt het om je aan het werk, georganiseerd en uiteindelijk verantwoordelijk te houden voor wat je wel en wat je niet hebt gedaan.

Hoe kan het mijn productiviteit verhogen?

Alhoewel een productiviteits planner ervoor is om je werk en je planning in op te schrijven, kan het ook je productiviteit verhogen.

Alleen al het nadenken over wat wel en wat niet goed gedaan is gedurende een bepaalde periode, zorgt ervoor dat je productiviteit toeneemt, door het bewust(er) bezig zijn met de verschillende taken. Ook krijg je hierdoor meer zelfvertrouwen en stop je er vervolgens meer energie in.

Daarnaast zorgen deze planners voor meer productiviteit doordat ze een gewoonte kunnen introduceren of bevestigen. De ingestelde routines zorgen voor tijdswinst, minder uitstelgedrag en dus voor meer productiviteit.

Hoe gebruik je een productiviteits planner?

Deze planners zijn er zowel in papieren versies als digitale versies. Ik heb er zelf ook een ontwikkeld en onderaan dit artikel kun je zien hoe je die aanvraagt.

  • TO-DO LIJST

De basis is een simpele to-do lijst. Voor je aan je werkdag begint (of de avond ervoor, wat mijn voorkeur heeft), schrijf je alle taken die je wilt doen op. En nadat je het gedaan hebt, vink je deze taken af.

  • TIMEBOXING

Daarnaast kun je bijhouden hoe lang iedere taak in beslag neemt. Dit is vooral handig als het taken zijn die je vaker doet. Als je ongeveer weet hoe lang een taak in beslag neemt, kun je je dag(delen) beter indelen met behulp van timeboxen.

  • PRODUCTIVITEITS SCORE

Nadat je een taak gedaan hebt, geef je jouw productiviteit een score van 1 tot 10. Probeer daarna de productiviteit van je taken te voorspellen en ga de strijd aan met jezelf! Probeer dit zo eerlijk mogelijk te doen en je zult zien, dat hoewel er dagelijkse fluctuaties zullen zijn, je over het algemeen wel productiever wordt naarmate je dit langer (eerlijk) volhoudt.

  • AFLEIDING

Als je een lijstje maakt van de afleidingen die je van je werk afhouden, kun je deze makkelijker vermijden. Bewust zijn van je zwakke punten is de eerste stap naar zelfverbetering!

  • KLEINERE TAKEN

Grotere taken zorgen vaak voor uitstel. Breek ze in kleine stukjes en je hebt veel vaker iets af te vinken. Dat lijkt een trucje, maar het werkt wel!

Als je de Pomodoro techniek gebruikt, kun je de taken zo klein maken dat ze in de 25 minuten intervals passen. Mits je weet hoe lang je over deze taak gaat doen (zie timeboxing).

  • EERST TO-DO’S, DAN DOELEN

Naast de taken die je gedurende de dag wilt afmaken, kun je ook nog extra doelen stellen, die je nog extra motiveren om je to-dos af te maken. Je kunt bijvoorbeeld jezelf belonen als je je hele to-do lijst hebt afgemaakt. Of misschien pas als je dit een x tijd hebt volgehouden.

Deze ideeën kun je mixen en matchen zoals het jou uitkomt. Begin alleen wel met de to-do lijst en breid het dan langzaam uit.

Reflecteren

Daarnaast is er op een productiviteits planner ook altijd nog plaats voor reflectie of notities.

Dit is waar de agenda/planner en dagboek samenkomen en waar je je effectiviteit kunt verhogen. Schrijf op wat goed en wat minder goed ging, waar je denkt dat je morgen wat zou kunnen verbeteren. Heb je vandaag wat geleerd of zou je juist iets bij moeten leren om je werk makkelijker te maken?

Het bijhouden van een dergelijke productiviteitsplanner helpt je dus niet alleen je productiviteit te verbeteren, maar helpt ook bij de algemene reflectie op je werkdag en je bedrijf en jouw rol daarin. Daarnaast is het een rustig moment waarin je de stress van de dag van je af laat glijden terwijl je je gedachten op papier zet.

Gebruik jij al zo’n productiviteits planner?

Of denk je erover om het eens een keer te proberen?

Laat het mij graag in een commentaar hieronder weten.

Productiviteits Planner

Wil je meer tips over ondernemen, bloggen, social media, organiseren en nog veel meer, schrijf je dan in voor mijn VA News voor ondernemers en krijg gratis het Productiviteits Planner template.

Klik daarvoor op deze foto >

En wil je hulp bij jouw productiviteit, time management en planning? Neem dan gerust contact met mij op.

Pin deze afbeeldingen, behorend bij dit artikel:

Volg en like EF Office Management: