fbpx

Bijna eind maart, dus bijna het begin van het tweede kwartaal. Ben je goed op de rit met je jaarplan en je kwartaaldoelen? Voor de eerste drie kwartalen van het jaar stel ik altijd een kwartaaldoel dat ik makkelijk in drie aparte maanden kan opdelen. Natuurlijk met mijn jaardoel in het achterhoofd, dat spreekt voor zich. Mocht jij je doelen voor dit jaar nog niet in een jaardoel, kwartaal- en/of maanddoelen hebben ingedeeld, dan is er geen man overboord. Op elk moment van het jaar kun je je doelen voor een bepaalde periode bepalen.

KWARTAALDOELEN

Voor een kwartaal kies ik meestal voor een thema, dat uit 3 onderdelen bestaat:

  1. Een strategisch winstdoel, om me dichter bij mijn jaardoel te brengen
  2. Een leerdoel, voor mijn persoonlijke ontwikkeling
  3. Een persoonlijk doel, iets waar ik blij van wordt

Maar hoe doe je dat dan, je doelen bepalen?

Voordat je over specifieke doelen kunt nadenken, zal je eerst moeten evalueren hoe het daarvoor gegaan is. Dus of het nu over jaar-, kwartaal- of maanddoelen gaat, je kijkt eerst eens terug.

  • Hoe ging het in de vorige periode?
  • Wat ging goed en wat ging minder goed?
  • Heb ik het doel van die periode gehaald en waarom wel/niet?
  • Wat wil ik komende periode anders doen?

Met die kennis ga je nu vooruit kijken en het thema van de volgende periode bepalen. Dus bijvoorbeeld met de kennis van je jaardoel en datgene dat je geleerd hebt vorig jaar, ga je kijken wat je in het aankomende kwartaal moet doen om dat uiteindelijke jaardoel te gaan halen. Dat wordt dan het thema van dit kwartaal.

Vervolgens ga je dat thema opdelen in drie stukken. Hierbij moet je wel rekening houden feestdagen en andere belangrijke gebeurtenissen. Heb je veel vrije dagen of een vakantie gepland in de aankomende tijd? Dan moet je daar wel rekening mee houden en je werklast voor die maand wat lichter houden. Dat betekent ook dat de andere maanden een beetje drukker worden. Hou ook rekening met andere events die je zowel privé als zakelijk gepland hebt voor de aankomende maanden. Die dagen vallen ook uit voor het werken aan je doelen.

Per maand ga je vervolgens praktische stappen bedenken om die maanddoelen te gaan halen. En die praktische stappen zet je dan weer in volgorde van belangrijkheid of in chronologische volgorde, als dat nodig is. Afhankelijk van de te nemen stappen kun je die al inplannen of ze in ieder geval noteren en ophangen waar je het dagelijks ziet. Maak daarbij je planning altijd van achteren naar voren. Begin bij de einddatum (met een beetje marge) en reken dan terug om de andere stappen in te plannen. Wees daarbij heel eerlijk naar jezelf over de haalbaarheid van die stappen.

Focus op je kwartaaldoelen houden

Om zowel het overzicht en de focus op mijn doelen te houden, hang ik mijn kwartaal- en maanddoelen in het zicht bij mijn bureau. Zo kan ik mij regelmatig afvragen of dat wat ik aan het doen ben ook nuttig is voor mijn doelen.

Daarnaast maak ik iedere dag aan het eind van de werkdag de indeling voor de volgende dag. Zo kan ik de dag van vandaag evalueren en onder andere opschrijven waar ik blij mee ben. En kan ik meteen de stappen bepalen die ik de volgende dag wil nemen en die op volgorde van prioriteit inplannen.

Een van de hulpmiddelen die ik hiervoor gebruik is mijn projectmanagement tool ClickUp. Ik kan hierin mijn doelen aangeven en ook de ingeplande acties daaraan linken. Zo krijg ik automatisch een overzicht van hoeveel procent van het door mij gestelde doel al behaald is.

Het bepalen van je doelen is iedere keer weer even een klusje, maar het is wel heel nuttig om je op koers te houden. Neem er dus ruim de tijd voor en plan die tijd ook in! Het geeft je altijd inzicht in hoe het gaat, maar ook in wat er nog nodig is om je uiteindelijke doel te behalen. En het kan dus zowel een bevestiging zijn als een stok achter de deur.

Heb jij je kwartaaldoelen al bepaald voor het tweede kwartaal van 2023?

En hoe specifiek maak je vervolgens je planning?

Laat het mij in een commentaar hieronder weten!

Productiviteits Planner

Wil je meer tips over ondernemen, bloggen, social media, organiseren en nog veel meer, schrijf je dan in voor mijn e-mails op de Bibliotheek pagina. Dan kun je daarna veel handige GRATIS documenten downloaden.

En wil je hulp bij het maken van planning, maak dan een afspraak van 30 minuten in mijn agenda voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met mij over dit of over een ander onderwerp.

Pin deze afbeeldingen, behorend bij dit artikel:

Volg en like EF Office Management: