fbpx

Binnenkort is het alweer 2019 en het is dus de tijd van voorbereidingen op dit nieuwe jaar.

Bloggen blijft ook volgend jaar heel belangrijk voor de zichtbaarheid van je website, dus daarom gaan we daar ook mee door. Bovendien kan het heel informatief zijn voor jouw cliënten en kan jij je aanbod op verschillende manieren onder de aandacht brengen. Ook houdt het je website actief en actueel en het geeft je de gelegenheid je als expert te profileren.

Maar om nou de week of zelfs de dag van te voren te bepalen waar je over gaat schrijven is misschien niet helemaal handig. Beter zou het zijn om van te voren al de onderwerpen van de blogposts te bepalen, mooi te verdelen over de maand, kwartaal of zelfs jaar. En dus ook al het onderzoek en zelfs het schrijfwerk van te voren te doen.

Hieronder vind je een aantal stappen om je blog alvast een jaar van tevoren vol te plannen en dus rustiger het nieuwe blogjaar in te gaan. Lijkt een jaar van tevoren plannen wel erg overdreven en veel te lastig? Lees dan nog maar even verder. Met dit stappenplan is het echt niet moeilijk en het geeft bovendien een goed overzicht.

Denk eerst strategisch

Eerst kijken we even terug naar het afgelopen jaar. Welke post deden het heel goed en welke wat minder. Heb je genoeg de problemen van je cliënten aangekaart en daar oplossingen voor gegeven? Heb je veel blogs over hetzelfde geschreven of waren het veel verschillende onderwerpen?

braindump

Dan kijken we naar de doelen voor 2019: waar ligt je focus volgend jaar in je bedrijf? Zijn er bepaalde evenementen die gemarkeerd moeten worden? Moet er via een aantal blogs naartoe gewerkt worden? Worden er producten gelanceerd?

 

Denk dan creatief

Schrijf alle blogideeën die je te binnen schieten onder elkaar en neem daar de tijd voor. Doe dat ook niet in een zitting, maar doe dat in een kwartiertje hier en een kwartiertje daar. Of laat een blocnote met een pen in de buurt liggen, zodat je bij inspiratie deze onderwerpen meteen kunt noteren. Lees tussendoor niet de lijst opnieuw door, maar schrijf de onderwerpen recht uit je hart op.

Ik heb zelf een braindump pagina voor blogs aangemaakt in OneNote, maar het kan natuurlijk ook in Word of op papier.

 

“Als je benoemt wat er onder tafel speelt, kun je boven tafel zaken doen” – Eddy Claesen

 

Organiseren en verdelen

Bepaal een aantal hoofdcategorieën. Meestal zijn dat ook dezelfde categorieën als van je aanbod. Maak, indien nodig, eventueel ook een onderverdeling in subcategorieën

Verdeel je braindump ideeën over deze categorieën. Past het niet in een categorie, dan hoort het hier niet thuis en kan het weg.

Kies per categorie een aantal posts waarvoor je een bepaald doel voor ogen hebt mbt een product of dienst  en omcirkel deze. Dit zullen je belangrijkste blogs worden. Schrijf bovendien ook de call-to-action hiervoor uit.

 

Bouw de blogkalender

Om de blogkalender te kunnen bouwen moet je eerst bepalen hoeveel blogposts per week of maand je wilt plaatsen.

Verdeel daarna eerst je belangrijke, omcirkelde blogpost over de jaarkalender. Als er blogposts zijn die de opbouw vormen naar deze belangrijke blogs, kun je die ook meteen plaatsen. Denk na of je ze allemaal achter elkaar wilt plaatsen of met een of meer blogposts ertussen.

Verdeel dan de andere blogpost(ideeën) over je blogkalender en zorg voor een evenwichtige verdeling.

De uiteindelijke blogkalender kkalenderun je maken in een programma als Excel, in Word en zelfs op een groot vel papier. Zelf had ik eerst een kalender in OneNote, net als mijn braindump. Maar tegenwoordig heb ik een blogkalender gemaakt met behulp van Trello.

Volgende week zal ik een blog laten zien hoe je zo’n blogkalender met behulp van Trello kunt maken en gebruiken.

Beginnen met schrijven

Blok regelmatig een uur in je agenda om blogposts te schrijven. Zorg dat je altijd 5 of 6 meer posts af hebt dan je direct nodig hebt. Dit in verband met ziekte, afwezigheid of noodgevallen.

Sla ze op in een apart bestand, eventueel al met de bijbehorende foto’s, plaatjes en dergelijke. Afhankelijk van het platform van je blogkalender kun je daar linken naar de folder of het bestand waar je blogpost staat.

Vergeet bij het schrijven niet de relevante zoekwoorden te gebruiken en doe daar eventueel nog aanvullend onderzoek naar.

 

Aanpassingen

En ook al heb je een jaar vol gepland met posts, je kunt jouw kalender natuurlijk altijd veranderen. Dit op basis van de analyse van vorige posts of op basis van actuele gebeurtenissen. Ook aan de hand van veel voorkomende vragen van je lezers kun je de volgorde van posts omgooien of zelfs een nieuwe post (serie) toevoegen.

Een dergelijke blogkalender kan je veel rust geven, omdat het raamwerk van je blog activiteit alvast gedaan is. Bovendien staan ook de eerstkomende blogposts al klaar om geplaatst te worden. En dat in de wetenschap dat het is afgestemd met je marketing activiteiten voor het aankomende jaar, dus dat het onderdeel uitmaakt van je algehele bedrijfsstrategie.

En zoals je hebt kunnen lezen, is het minder ingewikkeld dan je misschien van te voren dacht.

 

Samenvattend zijn dit dus de stappen voor het maken van een blog jaarkalender:

  1. Denk strategisch
  2. Denk creatief (braindump)
  3. Organiseren en verdelen
  4. Bouw de blogkalender
  5. Begin te schrijven
  6. Aanpassingen

 

Vergeet niet volgende week uit te kijken naar de blog over het bouwen en gebruiken van een dergelijke blogkalender in Trello.

En wil je hulp bij het maken van zo’n blogkalender, of in het algemeen bij het onderzoek naar zoekwoorden en beeldmateriaal voor je blog, maar ook voor het plaatsen van je blog op de diverse sociale media, vraag dan een gratis oriënterend gesprek bij mij aan: info@ef-officemanagement.com

Ben jij een blogplanner of schrijf jij je blogs meer ad hoc? En heeft dit blog je zin gegeven ook zo’n blogkalender te beginnen voor 2019? Ik hoor het graag in de reacties hieronder.

Volg en like EF Office Management: