fbpx

Natuurlijk is content marketing is een krachtig hulpmiddel voor zowel het aantrekken van jouw publiek als het bevestigen van je expert status. Maar als het gaat om het maken van consistente inhoud, kun je je snel overweldigd voelen. Blogposts, social media, website-inhoud, e-mailmarketing, nieuwsbrieven en video; er zijn zoveel opties dat je je misschien begraven voelt onder een berg to-do’s voordat je zelfs maar aan de slag gaat. Laat dit blog je op het goede spoor zetten, zodat je kunt gaan creëren met veel minder stress.

WAAROM PROCES MAPPING?

Proces mapping kan op een eenvoudige manier overzicht geven in de chaos van content creatie, zodat je vervolgens kunt gaan systematiseren, schalen en delegeren om jouw workflow duurzaam en plezierig te houden.

CONSISTENTE CONTENT MET SYSTEMEN

De eerste stap is om onrealistische verwachtingen te laten varen. Het is prima voor verkoop- en marketinggoeroes om dagelijks vijftig tot honderd stukjes inhoud te maken. Het is echter heel wat anders om dat voor elkaar te krijgen als eigenaar van een klein bedrijf die streeft naar een balans tussen werk en privé. Consistentie is van cruciaal belang voor succesvolle content marketing, dus je systeem moet duurzaam zijn en voor jou overzichtelijk blijven. Vandaar procesmapping!

PROCES MAPPING EN CONTENTCREATIE STRATEGIE

1. Bepaal je werkstijl. Heb je een voorkeur aan een vaste of vloeiende aanpak? Degenen die de voorkeur geven aan een vaste stijl zijn planners en willen dat alles van tevoren wordt vastgelegd, zodat ze precies weten wat ze moeten maken en wanneer. Vloeiende makers zijn precies dat. Ze vinden het leuk om met de stroom mee te gaan, te reageren op trending topics en te werken vanuit inspiratie.

2. Definieer de deliverables. Of u nu een digitale planner, een notitieblok of een virtueel whiteboard gebruikt, maak “Post-its” voor elk stuk inhoud dat je regelmatig wilt maken.

Wees realistisch, zelfs pessimistisch, over de hoeveelheid inhoud die je consequent kunt maken. Wat is het absolute minimum voor je contentplan? Eén blogpost per week? Vijf berichten op sociale media? Een maandelijkse nieuwsbrief? Wat is het meest waardevol voor je bedrijf als u slechts één of twee projecten zou kunnen doen?

3. Definieer het proces. Nu we weten welke deliverables we willen maken, kunnen we het proces definiëren met een proceskaart. Een proceskaart is een stroomdiagram dat laat zien wat we willen maken en hoe we het willen maken.

Als je twee deliverables een video en een nieuwsbrief zijn om de video te promoten, komt de video op de eerste plaats en de nieuwsbrief op de tweede plaats. Welke deliverables je ook hebt gedefinieerd in de bovenstaande stap, zet ze in volgorde van creatie van de eerste tot de laatste.

Splits die deliverables vervolgens op in kleinere stappen. Als je product een YouTube-video is, kunnen die stappen het schrijven van een script, filmen, bewerken en publiceren zijn. Nu kun je je concentreren op het afmaken van een enkele taak voordat je naar de volgende gaat.

4. Maak sjablonen. Ontwikkel sjablonen of templates voor elk product in je projectmanagementsoftware, of waar je die taken ook beheert. Je kunt dit sjabloon toepassen telkens wanneer je dit type inhoud maakt.

Een nieuwsbrief taaksjabloon kan bijvoorbeeld onderzoek, schrijven, bewerken, proeflezen, opmaken en verzenden omvatten. Je kunt een sjabloon voor de nieuwsbrief maken in je mailing software met tekstblokken, tijdelijke aanduidingen voor afbeeldingen, knoppen en titelruimten.

5. Pas je werkstijl aan. Bekijk uw antwoord op stap 1. Ben je een planner of werk je meer vloeiend?

Als je de dingen liever van tevoren plant, kun je vooraf workflows en taken maken voor een langere periode, bijvoorbeeld maandelijks, driemaandelijks of jaarlijks. Je zou alle twaalf van je maandelijkse nieuwsbrieven en ondersteunende sociale media-inhoud kunnen plannen, dan hoef je ze alleen nog maar te maken!

Liever een vloeiende stijl? Pas je sjablonen toe telkens wanneer u een nieuwe taak start. Of beter nog, je kunt het vaak automatiseren! Laat je taakmanagementsoftware een sjabloon toepassen wanneer u een nieuwe taak maakt.

6. Stroomlijn het proces. Nu is het tijd om je stappen te verbeteren of te verfijnen, inclusief de beslissing over wat je kunt automatiseren en delegeren om het proces voor het maken van inhoud te vereenvoudigen en het werk te verlichten.

Als er taken zijn die je niet leuk vindt of niet bijzonder goed doet, zijn dat kandidaten voor automatisering of delegeren. Je kunt bijvoorbeeld een freelance ontwerper inhuren om de opmaak en het ontwerp van de nieuwsbrief af te handelen. Of een tekstschrijver. Bekijk elke stap en evalueer of het zinvol is om het zelf te (blijven) doen.

7. Maak gebruik van je sterke punten. Hopelijk heeft het stroomlijnen van je workflow, automatisering en delegatie, een deel van de druk van het maken van inhoud verlicht. Dan kun je namelijk een deel van de tijd die je hebt gewonnen opnieuw gebruiken door te kijken naar wat je goed doet en manieren te vinden om het te verbeteren of waarde toe te voegen.

Dit kan bijvoorbeeld het verbeteren van je video- of nieuwsbriefafbeeldingen zijn. Kijk maar eens waar je waarde kunt toevoegen zodat dat past bij je nieuwe bandbreedte.

Zoals je ziet, zorgt proces mapping ervoor dat jouw content creatie je misschien veel minder stress op hoeft te leveren dan je van tevoren dacht. Door de processen uit te tekenen, gebruik te maken van sjablonen en daar waar mogelijk te automatiseren of uit te besteden, wordt het allemaal veel makkelijker.

Bovenstaande doe ik allemaal binnen ClickUp. Bovendien hou ik hierin ook het resultaat van mijn posts en blogs bij, zodat ik makkelijker en met kennis van zaken kan bijsturen. Wil je de gratis versie van ClickUp proberen? Klik dan dan op deze link. En als je hulp wilt bij het handig inrichten van jouw ClickUp, dan help ik je ook graag.

Gebruik jij proces mapping voor je content creatie?

En doe je dat met behulp van taakmanagement software of anders?

Laat het mij in een commentaar hieronder weten!

En wil je hulp bij het maken van een content planning, proces mapping, sjabloon of automatisering (met of zonder taakmanagement software), maak dan een afspraak van 30 minuten in mijn agenda voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met mij over dit of over een ander onderwerp.

Pin deze afbeeldingen, behorend bij dit artikel:

Volg en like EF Office Management: