fbpx

Je hebt veel tijd gestopt in het maken van goede content voor je website. En die heb je gepromoot op je social media kanalen. Maar nu zou het een beetje zonde zijn om er nu dan nooit meer iets mee te doen. Dat is waar repurposing of hergebruik om de hoek komt kijken. Daardoor werk je slimmer, maar niet harder…

WAT IS REPURPOSING?

Eigenlijk is het niets anders dan het recyclen van oude content of delen van deze content. Ecologisch, toch?!

Natuurlijk doe je het wel in een nieuw jasje, want helemaal hetzelfde is ook niet leuk. Want ondanks dat Neil Patel beweert dat er geen straf staat op het dupliceren van je eigen content, behoudt Google zich het recht voor om straffen uit te delen als je dit te veel en te vaak doet.

WAT ZIJN DE VOORDELEN VAN HERGEBRUIK VAN CONTENT?

Behalve dat het je tijd en geld bespaart voor het verzinnen en produceren van geheel nieuwe content, kan het je ook meer verkeer en respons opleveren.

Je hebt namelijk geleerd van de reacties die je de vorige keer hebt gekregen, toen je de gehele content van bijvoorbeeld een blog hebt geplaatst. Dus plaats je nu de belangrijkste stukken als een mini-blog of een social media post met de boodschap, de taal, het design, enzovoort meer gericht op de vibe van dat sociale platform en/of van jouw doelgroep. Zo zullen de mensen zich dan meer aangesproken voelen door jouw content en dus meer gaan reageren.

repurposing - recycle

HOE KUN JE CONTENT HERGEBRUIKEN?

Bedenk hoe je dezelfde boodschap in een ander medium kunt laten zien. Het aantal manieren is eindeloos, maar hier volgen een aantal voorbeelden.

1. Content wordt infographic

Mensen houden van infographics, want in een oogopslag hebben ze alle informatie op een logische manier bij elkaar. Kijk dus eens of je de essentie van een blog, een video of een podcast in een infographic zou kunnen gieten.

Let hierbij op de volgende punten:

  • Het moet opvallen
  • De afbeeldingen moeten relevant zijn
  • Houd het simpel

Extra tip: als het een grotere infographic betreft kun je het opdelen in nog kleinere stukjes, die je weer linkt naar de originele infographic. Zo heb je nog meer posts.

2. Blogs worden video of andersom

Van een aantal blogs over hetzelfde onderwerp zou je ook een video of een webinar kunnen maken. Ook tutorials zijn heel populair, dus als je van bestaande content een tutorial op video kunt maken, dan is dat ook een heel effectieve manier van hergebruik. 

En draai het ook eens om! Bedenk wat je allemaal met een video zou kunnen doen: mini-video’s, afbeeldingen, werkboek, checklists, korte social media posts, e-book, enzovoort.

repurposing - video

3. Een blog wordt een podcast

Sommige mensen zijn meer auditief ingesteld en die horen liever een verhaal dan dat ze het lezen. Voor deze mensen en voor al die andere mensen die het ook fijn vinden naar podcasts te luisteren, kan het dus slim zijn om van je blog ook een podcast te maken.

Of andersom, als je dat prettiger vindt, kun je je podcast laten transcriberen tot een blog.

4. De kracht van herhaling

Sommige korte posts met briljante inhoud kun je eventueel ook gewoon hergebruiken zonder er veel aan te sleutelen. Als er een flinke tijd tussen zit, zullen weinigen zich nog kunnen herinneren dat deze inhoud al eerder geplaatst is. Wel gaat ze vaak een belletje rinkelen dat ze deze inhoud al eens eerder ergens gezien hebben.

“REPETITION IS THE MOTHER OF ALL LEARNING”

5. Pinterest

Vaak wordt Pinterest vergeten als manier van hergebruiken. Met name voor bedrijven die veel visuele content maken, is het posten op Pinterest borden erg handig. Pinterest is namelijk een zoekmachine en leidt de bezoekers erg effectief naar de bijbehorende webpagina. Bovendien hebben pins een heel lang leven.

6. PowerPoint naar dia’s of video

Een PowerPoint presentatie kun je heel makkelijk in een video met dia’s gieten. Dan kun je er ook nog mooie overgangen en een muziekje aan toevoegen. Tussen de dia’s met tekst kun je ook dia’s met foto’s of andere afbeeldingen voegen.

repurposing - content

7. Promotie van originele content

Heb je een goed blog dat een algemeen bekend probleem voor jouw doelgroep oplost? Promoot dit dan op verschillende manieren.

  • Interview een expert op dit gebied en zet in de CTA dat ze voor meer informatie ook jouw artikel kunnen downloaden
  • Breng een discussie op gang op verschillende social media over dit onderwerp
  • En post natuurlijk dit blog op de verschillende social media
  • Maak een video over dit onderwerp (zie ook punt 6)
  • Heb je bepaalde mensen geciteerd in je artikel? Stuur hen het artikel toe en vraag of ze dit ook in hun netwerk willen promoten
  • Vergeet de social share buttons niet (als die al niet op je blogpagina zitten)

“WRITE LESS, PROMOTE MORE !”

8. Update oude blogartikelen

Het kost je minder moeite om een oud blogartikel te updaten, dan een nieuwe te schrijven. Sommige blogartikelen kunnen vaak wel een update gebruiken en kunnen dan opnieuw geplaatst en gepromoot worden. Kijk ook of de zoekwoorden nog relevant zijn en vervang deze indien nodig. Ook de afbeeldingen kunnen soms opgefrist of vervangen worden.

Kies hiervoor in eerste instantie artikelen die het in het verleden ook al goed gedaan hebben.

repurposing - hergebruik

9. Social media mini’s

Op social media kun je tussendoor ook even de aandacht vestigen op een onderwerp door bijvoorbeeld:

  • een vraag te stellen
  • een quote te posten
  • een geheimzinnige uitspraak die aanleiding geeft tot doorklikken
  • een afbeelding met een link
  • een kort stukje video
  • iedere tip apart te posten
  • de knuppel in het hoenderhok te gooien met een ‘voor of tegen’ uitspraak
  • een vraag te stellen en antwoord te geven met daarin jouw oplossing
  • een uitspraak te beginnen met ‘wie’, ‘wat’, ‘waar’ of ‘hoe’

Zelf vind ik het heel erg leuk om na te denken over de verschillende manieren waarop je dezelfde content opnieuw kunt gebruiken. Dit repurposing vergt misschien een beetje oefening, maar het is een handige en creatieve manier van bezig zijn met wat je al gemaakt hebt.

Voor nog veel meer leuke ideeën van repurposing van content, verwijs ik je ook graag naar een al wat ouder artikel van Gary Vaynerchuk.

Is het je opgevallen dat ik dit artikel al eens eerder geplaatst heb?

Heb je het toen ook al gelezen? Vind je het vervelend of juist leuk om het nog eens te lezen?

Laat het mij graag in een commentaar hieronder weten.

Voor vragen of hulp bij repurposing of hergebruik van content kun je natuurlijk altijd bij me terecht!

VAlijst video editing

En wil je meer tips over ondernemen, bloggen, social media, organiseren en nog veel meer, schrijf je dan in voor mijn Online Workflow op de Bibliotheek pagina. Dan kun je na inschrijving onder andere deze VA Lijst voor Video Editing downloaden!

Pin deze afbeeldingen, behorend bij dit artikel:

Volg en like EF Office Management: