fbpx

Op het blog van Mediaweb staat een uitgebreid artikel met de visie van 13 Nederlandse content marketing experts.

De content-marketing trends voor 2019 laten zien dat veel tactieken uit het verleden niet meer gaan werken. We zijn het verzadigingspunt, waarin we evenveel content produceren als waar behoefte aan is, ruimschoots voorbij.

Een samenvatting van de trends van 2019:

 1. Content strategie eerst
  Uitgaande van de kernwaarden en de ideale cliënt.
 1. Rekening houden met Customer Journey
  Zo help je cliënten jou te leren kennen en vertrouwen. En worden ze van cliënten ambassadeurs.
 1. Content Marketing kost tijd
  Een content marketeer overziet de (online) marketingdoelstellingen, kent de doelgroep en zijn/haar behoefte, de plaats waar de doelgroep zich (online) bevindt en op welke manier je de doelgroep moet aanspreken = strategie. Op basis daarvan bepaalt de content marketeer de vorm en inhoud. Het bepalen van de strategie kost veel tijd en moeite.

Geen luie content marketing meer

 1. Lobbyen binnen je organisatie
  Een goede content marketeer ziet van tevoren in wie stakeholders zijn en wat er voor nodig is om ze mee te krijgen.
 1. Luisteren naar je cliënten
  Steeds belangrijker wordt de interactie met daadwerkelijke klanten of in ieder geval met mensen binnen de organisatie die wél geregeld in contact komen met de doelgroep.
 1. Merken ondergesneeuwd door mensen
  De content van het individu zal de content van merken en bedrijven ondersneeuwen: de mensen die achter het merk verstopt zitten zijn veel interessanter dan de merken zelf.
 1. Tribe Building
  Minder brand building, meer Tribe Building: je vermarkt producten, zij die zich daaraan willen verbinden kopen de producten, waardoor een tribe ontstaat die voor jouw merk staat.
 1. Apple tackelt telefoonverslaving
  Als bedrijf wordt het daardoor nog lastiger om je doelgroep te bereiken.
 1. Facebook vermindert speelruimte
  In 2019 wordt het extra belangrijk om je content op verschillende kanalen te promoten. Organisch bereiken bedrijven allang niet meer hun volledige fanbase, dankzij de algoritmes van onder andere Facebook en Instagram. Dat betekent dat posts van familie, vrienden en groepen vaker in de tijdlijn verschijnen, en die van bedrijven minder. Investeer daarom in advertentiebudget, zodat jouw content je doelgroep écht bereikt.
 1. Google stuurt minder organische zoekers door
  Betalen lijkt ook het devies bij Google. Zij sturen relatief minder niet-betaalde zoekers door. Al stijgt het totale zoekvolume voorlopig nog wel.
 1. Content Marketing populair bij B2B
  B2B bedrijven begrijpen dat lead nurturing dé methode is om contact met je doelgroep op te bouwen.
 1. De ROI van Content Marketing
  Content Marketing kan zeker omzet opleveren, maar het richt zich nou eenmaal op een doelgroep die zich heel hoog in de funnel bevindt. Dat betekent dat het langer duurt voordat mensen gaan converteren. Realistisch kijken naar verwachtingen en KPI’s vaststellen per content item is nodig.
 1. Kansen voor ‘whole food’ bloggers
  Er zal dus enige verschuiving zijn ten faveure van diepgravende content. Content die misschien minder spannend is tijdens het consumeren, langer erover doet om te verteren, maar uiteindelijk meer gratificatie geeft.

“Ik voorzie enige verschuiving ten faveure van diepgravende content.” – Romano Groenewoud

 1. Content hacking
  Content Hacking zie als een belangrijke trend! Het komt er kortgezegd op neer dat je online op zoek gaat naar wat goed scoort en daar dan zelf nog een beter artikel over schrijft.
 1. Wees maatschappelijk relevant
  Content die afwijkt vanuit het primaire proces of product, maar de klant kan raken op thema.
 1. Toon ruggegraat
  Online consumenten worden ook steeds bewuster, prikken sneller door vanille corporate communicatie. Dus sta ergens voor, wees consistent met de persona van het merk, spreek de waardes van cliënten in de markt aan en verkoop geen ‘Wij van WC Eend adviseren WC Eend’ boodschap.
 1. Structured data
  Online content  moet met behulp van structured data altijd zo Google-vriendelijk mogelijk gemaakt worden. Google gaat steeds meer met knowledge graphs en featured snippets aan de slag. De content en techniek van je website dient hier klaar voor te zijn.
 1. Nuttig is het nieuwe viral
  Om je in 2019 te onderscheiden wil je iets waardevols op maat voor iedere aparte bezoeker aanbieden.

Smart marketing is about help not hype

 1. Bied een consult aan of schrijf een whitepaper op maat
  In de B2B niche zou je bijvoorbeeld een kosteloos consult van een uur kunnen aanbieden. Of live webinars houden met vraag en antwoord. Of een kosteloos en vrijblijvend rapport op maat. Dan bedoel ik echt vanaf de grond voor die specifieke afnemer geschreven.
 1. Maak een tool waar je wat aan hebt
 1. Wie heeft de echte nieuwtjes?
  Wat werkt is nieuwtjes uit de markt delen. Want dát is de reden waarom mensen je volgen. Jij bent de autoriteit, dus vertel het ze als ze iets moeten weten. De CTR’s van nieuws gerelateerde artikelen liggen veel hoger. En als je snel bent, haal je er nog veel SEO-verkeer uit ook.
 1. Help mensen een vaardigheid leren
  Nuttige Content Marketing, zoals DIY filmpjes.
 1. Overzicht (curatie, onderzoek tijd besparen)
  Bijvoorbeeld wetenschappelijk onderzoek cureren en zeer overzichtelijk presenteren. Dit bespaart vele uren literatuur doorspitten.
 1. Iedereen aan de video (ook B2B)
  Om nog steeds op te kunnen blijven vallen met je goede content zullen we een verschuiving zien van geschreven content naar video content.

“Ook de videotrend zet zich verder door, maar nu maakt men video ook steeds vaker zelf” – Wilco Verdoold

 1. B2B ephemeral
  Zoals Stories. Als je exclusieve content aan je community aanbiedt, waarvan zij een melding krijgen en niet-leden niet, dan heb je een nieuwe vorm van meerwaarde gevonden.
 1. Kijkje achter de schermen
  We gaan sowieso meer content zien over de organisaties zelf, om uiteindelijk ook een beter beeld te geven over hoe is om bij of met de organisatie te werken.
 1. Podcasts
  Podcasts krijgen een tweede leven. Zeker échte vakmensen zoeken podcasts op. Daardoor is het een interessant medium om een vaste clan aan mensen voor je te winnen.
 1. Voice: hoe klink je eigenlijk (letterlijk)
  Voice is een belangrijke trend. Hoe klinkt jouw organisatie eigenlijk? Daarmee komt SEO ook (weer) bovenaan de agenda van de marketeer die verantwoordelijk is voor de merkidentiteit.

Een vrouw, een man? Een lage stem? Snel ingesproken?

 1. Ga dieper de niche in
  Om te overleven in het huidige contentklimaat, moet je nog verder de niche ingaan.
 1. Langer is niet altijd beter
  Met zo’n lang stuk kom je misschien even bovenaan in Google, maar het gaat Google uiteindelijk toch om de gebruikerservaring. Dus wanneer er weer veel mensen wegklikken van je lange stuk, zul je uiteindelijk toch het onderspit delven. Een foto zegt soms meer dan duizend woorden. Wissel diepgravende stukken daarom af met korte, pakkende (visuele) content.
 1. Pay to play belangrijker en duurder
  Het adverteren/promoten van content wordt belangrijker en… duurder. Een alternatief is het inzetten van medewerkers, om authentieke zakelijke content te maken en/of content gemaakt door de organisatie te distribueren.
 1. Eigen platform eerst
  Focus je primair op het creëren van een content hub op eigen grond. Publiceer waardevolle blogposts dus niet eerst of exclusief op LinkedIn, maar liever (eerst) op je eigen website.
 1. Micro-influencers en gesloten groepen
  De al in 2018 ingezette trend dat het minder gaat om de grote namen en beroemdheden en meer om de micro-influencers zet zich in 2019 verder door. Een van de redenen is dat er steeds meer content in besloten groepen verschijnt.

Bijvoorbeeld Facebook- en Linkedin-groepen, maar ook besloten Instagramaccounts en zelfs WhatsAppgroepen.

 1. Artificial intelligence
  Bij het opstellen van een contentstrategie zullen Artificial Intelligence en Machine Learning je over een aantal jaar kunnen helpen, maar de komende jaren zullen deze technieken vooral moeten laten zien dat ze als mens kunnen communiceren (en schrijven). Hun bijdrage ligt voorlopig nog erg op uitvoering en simpele (herhalende) taken.

Kijk voor het volledige artikel van Eric van Hall met de uitspraken van de 13 Nederlandse content marketing experts op Mediaweb: https://mediaweb.nl/blog/content-marketing-trends-2019

Volg en like EF Office Management: