fbpx

Misschien denk je inmiddels al na over de doelen die je wilt stellen voor 2023. Doelen stellen zorgt dat je inspanningen effectief zijn en je gemotiveerd blijft. En misschien heb je dan ook wel eens gehoord van het raamwerk dat SMART doelen heet.

Wat SMART doelen zijn, hoe je ze kunt opstellen en wat de grote voordelen zijn, lees je hieronder.

WAT IS EEN SMART DOEL?

SMART is een acronym dat staat voor:

  • Specific = specifiek
  • Measurable = meetbaar
  • Attainable = bereikbaar
  • Relevant = relevant
  • Time-bound = tijdsgebonden

Als je wel eens vaker doelen hebt gesteld zonder het hele proces bij te houden, kijk dan eens naar SMART doelen. Want of je het nou persoonlijk of professioneel inzet, SMART doelen helpen je realistische doelen neer te zetten op een duidelijke tijdlijn, waarop je gemiste zaken makkelijk kunt identificeren.

HOE SCHRIJF JE SMART DOELEN?

Kijk even terug naar alle 5 criteria, want die moeten allemaal in je doel verwerkt worden. Dus nu gaan we het raamwerk opzetten:

1. Specific = specifiek

Om een niet te algemeen doel te stellen, moet je een specifiek actieplan opzetten. Beantwoord hiervoor de bekende ‘w’ vragen:

  • Wat: geef een gedetailleerde beschrijving van wat je wilt bereiken
  • Wie: maak een lijst van de mensen die helpen bij het bereiken van het doel
  • Wanneer: kies zowel een begin- als een einddatum voor jouw doel
  • Waar: indien nodig kun je ook een locatie noemen voor je doel
  • Waarom: geef de reden waarom je dit doel wilt bereiken. En bedenk of dit in lijn is met wat je wilt met je bedrijf.
  • Welke: bepaal de uitdagingen en eisen die de voortgang naar je doel kunnen beïnvloeden, om te zien of het doel wel bereikbaar is.

2. Measurable = meetbaar

De volgende stap is dat je bepaalt hoe je de voortgang richting je doel bepaalt. Zodra je dit meetbaar maakt, wordt het ook duidelijker in hoeverre je op weg bent naar je doel. Je kunt die weg ook opbreken door er een aantal mijlpalen tussen te zetten. Die mijlpalen zijn dan belangrijke meetpunten op weg naar je doel. Tegelijkertijd geeft dat je een reden om deze mijlpalen te vieren zodra ze bereikt worden. Dat werkt motiverend!

3. Attainable = bereikbaar

Al hoewel het zetten van grote doelen ervoor kan zorgen dat je je maximaal gaat inzetten om die doelen te bereiken, kan het ook voor demotivatie of verlamming zorgen. Zorg er dus voor dat de doelen die je stelt wel realistisch gezien bereikbaar zijn. Bedenk wat je nodig hebt om die doelen te bereiken. Moet je iets bijleren, moet je iets extra uitbesteden, moet je iets aanschaffen? Al die voorwaarden bepalen mede of de gestelde doelen realistisch haalbaar zijn.

4. Relevant = relevant (verschil in uitspraak ?)

De doelen die je stelt moeten ook passen binnen je bedrijf en passen binnen de richting die je met je bedrijf op wilt. Als je zorgt dat alles met elkaar op een lijn ligt, zul je veel tevredener zijn over het resultaat.

5. Time-bound = tijdsgebonden

Ieder doel heeft een deadline nodig, ander blijft het bij een droom. Zodra het doel bepaald is, zet het op een tijdlijn. En bepaal dan met terugwerkende kracht de tussendoelen, rekening houdend met alles wat er nodig is om die tussendoelen te bereiken. Zo voorkom je uitstelgedrag en zorg je tegelijkertijd voor een stap voor stap aanpak richting je doel.

VOORDELEN VAN SMART DOELEN

1. SMART doelen kunnen tot zelfontwikkeling leiden

Door het bepalen van de verschillende onderdelen van de SMART doelen leer je jezelf en je bedrijf beter op de kaart zetten. Bovendien zul je merken dat je voor het bepalen van de tijdlijn en de tussendoelen beslissingen zult moeten nemen die misschien buiten je comfortzone vallen. Misschien moet je een nieuwe vaardigheid leren of een nieuw teamlid aannemen of een grote investering doen. Allemaal dingen die tot zelfoverdenking en zelfontwikkeling kunnen leiden.

2. Het stellen van SMART doelen is makkelijk

Misschien niet altijd even makkelijk uitvoerbaar, maar toch zeker wel makkelijk te begrijpen. De regels zijn duidelijk. Je moet ze alleen wel gaan uitvoeren.

En wees slim en maak het jezelf zo makkelijk mogelijk. Je kunt je voortgang op papier bijhouden of in een Excel sheet. Maar er zijn natuurlijk verschillende project management programma’s die je kunnen helpen om je SMART doelen met zo min mogelijk moeite te bereiken. Via automations, afhankelijkheden tussen taken, waarschuwingen, percentages tot je doelen en nog veel meer handige mogelijkheden, zorgen dit soort programma’s dat je stap voor stap meegenomen wordt richting je doel, zonder dat je belangrijke stappen overslaat. Voorbeelden van dergelijke programma’s zijn Trello, Asana of (mijn favoriet) ClickUp, maar er zijn er nog heel veel meer).

HOE BEREIK JE JE SMART DOELEN MET CLICKUP?

1. Breek je doel in kleine specifieke stukjes

In ClickUp kun je iedere W-vraag kwijt:

Wat: zet wat je precies wilt bereiken in een checklist.

Wie: geef aan wie verantwoordelijk is; een persoon, meerdere of een team

Wanneer: maak een schatting van de tijd die een bepaalde taak zal vergen

Waar: als dat belangrijk is voor je doel, kun je op een kaart de verschillende locaties aangeven

Waarom: in een document kun je de reden achter je doel aangeven; hou eventuele uitdagingen ook bij

2. Meet de voortgang richting je doel

Doelen kun je binnen ClickUp aangeven met ‘goals’ (groot) en ’targets’ (kleiner en meetbaar) en zo kun je cijfermatig je voortgang bijhouden. Iedere keer dat je een ’target’ haalt, gaat het percentage van je voortgang omhoog.

Een andere manier om je voortgang te meten is met behulp van Gantt Charts en mijlpalen. Ook die zijn in ClickUp makkelijk bij te houden.

3. Bereik je doelen makkelijker

Dashboard: een soort van mission control center waar je kunt zien wat er al wel en wat er nog niet gehaald is.

Widgets: verschillende widgets kun je bijvoorbeeld aan je dashboard toevoegen om te laten zien waar je staat binnen het project.

Reminders: stel zelf in wanneer je waaraan herinnerd wilt worden.

Recurring tasks: sommige taken zul je dagelijks, wekelijks, maandelijks of jaarlijks willen laten herhalen.

4. Link relevante doelen aan elkaar

Je kunt binnen ClickUp taken een bepaalde relatie aan elkaar geven. Als bijvoorbeeld de ene taak eerst gedaan moet worden voordat de volgende begonnen kan worden, kan die twee taak geblokkeerd worden tot de eerste klaar is.

5. Geef je doel een deadline

Geef je taken zowel start- als einddata mee. Zo wordt je gemotiveerd om met bepaalde taken te beginnen. Maar ook om ze op tijd af te hebben.

Je kunt met de ingebouwde time ook bepalen hoe lang je over bepaalde taken doet. Dit kun je overigens ook doen door integratie van bijvoorbeeld Toggl, mocht je daar al mee werken.

Dus je ziet, om zo efficiënt mogelijk je doel te bereiken is het bepalen van SMART doelen wel zo handig. Je bepaalt dan al alle essentiële voorwaarden van tevoren en zo heb je meer kans dat je je doel ook binnen de gestelde tijd haalt.

En als je dan een handige tool als ClickUp als ondersteuning gebruikt, maak je het jezelf alleen maar makkelijker.

Hoe SMART zijn jouw doelen voor 2023?

Of heb je die nog niet bepaald?

Laat het mij in een commentaar hieronder weten!

Wil je meer tips over ondernemen, bloggen, social media, organiseren en nog veel meer, schrijf je dan in voor mijn wekelijkse Online Workflow op de Bibliotheek pagina. Dan kun je daarna veel handige GRATIS documenten downloaden.

En wil je hulp bij het opzetten van je SMART doelen in ClickUp, maak dan voor een vrijblijvend gesprek met mij over dit of over een ander onderwerp een Zoom afspraak van 30 minuten in mijn agenda.

Pin deze afbeeldingen, behorend bij dit artikel:

Volg en like EF Office Management: