fbpx

Teambuilding klinkt vaak als een bedrijfsuitje waarop je min of meer gedwongen wordt suffe spelletjes te doen. Maar achter die teambuilding activiteiten zit toch ook een serieuze reden. Want of je nu een team hebt in een groot bedrijf, een klein bedrijf of een virtueel bedrijf, het blijft belangrijk dat het team zowel onderling als met andere onderdelen van het bedrijf goed samen kan werken op een effectieve manier. En dat is niet helemaal vanzelfsprekend! Vandaar dat er vaak met teams waar al problemen zijn of met teams waar men problemen wil voorkomen, teambuilding activiteiten worden ondernomen.

WAT IS TEAMBUILDING?

Teambuilding is het proces waarbij groepen een meer verbonden eenheid vormen.

De oefeningen die zorgen voor teambuilding zijn vaak spelletjes of activiteiten die ervoor zorgen dat mensen efficiënter en effectiever met elkaar gaan samenwerken. Ze bevorderen de acceptatie van individuele verschillen terwijl ze een band creeren die kan leiden tot een superteam! Veel team building programma’s hebben rollenspel activiteiten waardoor mensen leiderschap, samenwerking, communicatie en problemen oplossen kunnen ervaren.

WAAROM IS TEAMBUILDING BELANGRIJK?

Zeker als er binnen het team problemen zijn met samenwerking, er problemen zijn tussen afdelingen of wanneer er constant problemen zijn met afstemming tussen personen of groepen kunnen extra teambuilding activiteiten heel nuttig zijn.

Een team zou een bepaalde cohesie moeten hebben en de bereidheid moeten hebben om samen op een effectieve manier naar een gezamenlijk doel toe te werken. Als dat er niet is, verlies je vaak een heleboel tijd met brandjes blussen tussen collega’s of afdelingen en loop je het risico project deadlines en zelfs bedrijfsgroei mis te lopen.

Een band tussen teamleden is heel belangrijk voor het vertrouwen, onderling respect en begrip voor elkaar. Vandaar dat teambuilding activiteiten vaak gebruikt worden om een vriendschappelijke sfeer en connectie tussen de leden te kweken.

“There’s more to being a successful team than team building, but it’s a great start!”

VOORDELEN VAN TEAMBUILDING

  1. Het communiceren van een gedeelde visie in het hele team
  2. Het bouwen van een effectievere en prettigere bedrijfscultuur
  3. Het overbruggen van lijnen tussen verschillende afdelingen
  4. Het verwijderen van onproductief gedrag door verbinding, teamwork en communicatie
  5. Het verbeteren van gezamenlijk beslissingen nemen
  6. Bekendheid, begrip en vertrouwen onderhouden
  7. Snellere groei opwekken in nieuwe teams of teams met nieuwe leden
  8. Het verhogen van vaardigheden als communicatie, samenwerking, creativiteit en probleem oplossend vermogen
  9. Het bevorderen van een gezonde trots op het bedrijf, speelse competitie en motivatie
  10. Er voor zorgen dat teamleden zich gewaardeerd voelen

HOE BEGIN JE?

Voordat je met teambuilding activiteiten gaat beginnen, zijn er eerst nog twee cruciale stappen.

Stap 1: Analyse

Zorg dat je de krachten en zwakheden van het team in kaart hebt gebracht. En dat is inclusief jouzelf, als leider van het team.

Zodra je weet in welke gebieden het team nog wat hulp kan gebruiken, kun je beter de teambuilding activiteiten uitkiezen die specifiek daarop gericht zijn.

Stap 2: Budget

Niet alleen van geld, maar ook van tijd! Er zijn natuurlijk teambuilding activiteiten die bijvoorbeeld aan het begin of aan het eind van een vergadering kunnen plaats hebben. Maar de meeste teambuilding activiteiten kosten toch wel een aantal uur.

Bovendien als je ervoor kiest om dergelijke activiteiten door een professional te laten organiseren of als je ervoor naar een andere locatie moet, dan kost het ook nog wel een heel bedrag.

Zodra je weet hoeveel geld je eraan wilt uitgeven, kun je de teambuilding activiteiten gaan uitkiezen, de benodigde materialen verzamelen en genoeg tijd vrijmaken om er werkelijk mee te gaan beginnen.

Dus je begrijpt inmiddels wel dat achter die leuke spelletjes die je ongetwijfeld eens tijdens een bedrijfsuitje of een officiële teambuilding sessie hebt gedaan, serieuze redenen schuil kunnen gaan. Als het er al niet bij werd verteld, bedenk dan zelf eens waar die verschillende oefeningen goed voor geweest zijn.

Wat is de meest effectieve teambuilding oefening die je ooit gedaan hebt?

En welke eigenschap van het team of de teamleden wilde deze oefening versterken of verbeteren?

Laat het mij in een commentaar hieronder weten!

Wil je meer tips over ondernemen, bloggen, social media, organiseren en nog veel meer, vraag dan deze GRATIS Gids met ijsbrekers en 20 andere teambuilding activiteiten aan. Dan krijg je ook regelmatig nieuws via mijn VA News voor Ondernemers.

En voor een vrijblijvend gesprek met mij over dit of over een ander onderwerp, kun je een afspraak van 30 minuten inplannen in mijn agenda.

Pin deze afbeeldingen, behorend bij dit artikel:

Volg en like EF Office Management: