fbpx

Ieder jaar nemen mensen zich weer goede voornemens voor en ieder jaar mislukken goede voornemens ook weer na een week of drie. Hoe kan dat toch dat dat zich jaar na jaar herhaalt?

Op zich is het stellen van doelen, het hebben van verwachtingen en het maken van goede voornemens een goede zaak. Maar dit soort voornemens om iets juist wel of juist niet meer te doen kunnen al snel valse beloftes blijken te zijn, als we ons er niet aan houden.

Ieder jaar hebben we weer de verwachting dat we ons dit jaar wel aan die goede voornemens gaan houden. Maar ieder jaar bewijzen we weer aan onszelf dat we dat niet zo goed kunnen. Na het enthousiasme in het begin vervallen we toch alweer heel snel in oude gewoontes.

Stel, je wilt je langer concentreren op je eigenlijke werk en niet steeds je social media of je mails checken.

Om het mislukken van goede voornemens te begrijpen , kijken we eerst een naar de psychologie van gewoontes.

quote Aristotle

GEWOONTES

Gewoontes ontstaan omdat onze hersens lui zijn en liever iets doen waar ze al bekend mee zijn. Daarvoor zoeken ze altijd de korstste weg om zo energie te sparen.

Een gewoonte is iets dat we vaker doen, zonder er bij na te denken. Want voor je het weet heb je weer die telefoon in je hand en surf je weer een rondje langs de social media.

Daarbij spelen drie dingen een rol: de trigger, de actie en de beloning.

1. trigger

Een trigger is de omgeving waarin de gewoonte wordt opgeroepen. Een bepaalde omgeving roept bepaalde gedragingen op. Misschien is jouw trigger wel het moeten plegen van een lastig telefoontje. In plaats van dat telefoontje ga je eerst even je mail checken, want je hebt je mobiele telefoon toch in je hand.

2. actie

Op zo’n trigger volgt een actie. Dat bepaalt onze gewoonte. Dus als je de triggers verandert, verandert de actie ook en heb je meer kans een gewoonte op te bouwen. Dus in plaats van dat lastige telefoontje met je mobiele telefoon te plegen, pak je al de benodigde documentatie bij elkaar, gaat zitten achter je bureau, neem je de vaste telefoon en pleeg je dat telefoontje.

3. beloning

Als je een actie uitvoert, die wordt opgeroepen door een trigger, voel je dat je iets bereikt hebt. Dat komt omdat dit de beloning is die we onszelf geven. En het vooruitzicht van deze beloning geeft ons de kracht om door te gaan met het uitvoeren van de acties, totdat het gewoontes worden.

In mijn voorbeeld is de beloning van de slechte gewoonte het vermijden van het lastige telefoontje. En de beloning van de goede gewoonte dat fijne gevoel dat je dat telefoontje tot een goed einde hebt gebracht en de opluchting die dat met zich meebrengt.

Zonder triggers en beloningen wordt de moeite die je stopt in het omzetten van goede voornemens in een gewoonte, gewoon een vervelende actie. Dan verval je alweer heel snel terug in je oude gewoonte. Die herhaling, zowel richting je slechte als je goede gewoontes, noem je een ‘loop‘ of lus.

En hoe vaker we bepaalde acties uitvoeren, hoe groter de kans is dat het een gewoonte wordt.

Soms is alleen al het inzicht hebben in die loop, dus wat zijn mijn triggers en wat zijn mijn beloningen, voldoende om valkuilen te vermijden en je te omringen met alleen de gewenste triggers.

quote de Cervantes

Een slechte gewoonte bestaat meestal omdat de beloning makkelijker en sneller te krijgen is dan die van een goede gewoonte. Want goede gewoontes hebben vaak lange termijn beloningen en slechte gewoontes vaak korte termijn beloningen. Vaak laat we ons wel triggeren om die goede gewoonte te beginnen, maar zetten niet door omdat de beloning te lang op zich laat wachten en zo mislukken je goede voornemens.

TRAIN JE HERSENS

Om een actie een gewoonte te laten worden moet je het eerst heel vaak herhalen. Zo wordt het als het ware in onze hersens geprint. We hoeven er dan niet meer bij na te denken, maar doen het gewoon.

De belangrijkste manier om van een slechte gewoonte naar een goede gewoonte over te stappen is vervanging. Want de trigger is er toch wel, maar als de slechte actie wordt vervangen door een goede actie en die wordt maar vaak genoeg herhaald, dan heb je meer kans dat het een goede gewoonte wordt.

In mijn voorbeeld is de trigger van het moeten plegen van dat lastige telefoontje er waarschijnlijk regelmatig, maar jouw reactie van of social media/mail checken op je mobiel of je omringen met alles wat je nodig hebt om dat telefoontje tot een goed einde te brengen via de vaste telefoon, dat kun je sturen.

En denk nu niet dat dat makkelijk is, want onze hersens zullen zich aan alle kanten verzetten om je te demotiveren en zo je goede voornemens te laten mislukken. Om impulsgedrag te voorkomen en slechte gewoontes te verminderen, kun je zorgen voor kleine, makkelijk te behalen beloningen, zodat je zo lang mogelijk de goede acties zult blijven uitvoeren.

Als je je realiseert waar het bij jou misgaat, kun je er wat aan doen en stappen nemen om het jezelf zo gemakkelijk mogelijk te maken om richting je doel te gaan.

Je kunt iedere dag weer kiezen tussen een loop richting een slechte of richting een goed gewoonte…

Laat jij je makkelijk verleiden tot het vervallen in slechte gewoontes?

Of maak jij goede afspraken met jezelf en zet je door tot je de goede actie een goede gewoonte is geworden?

Laat het mij graag in een commentaar hieronder weten.

Timeboxing template

Wil je meer tips over ondernemen, bloggen, social media, organiseren en nog veel meer, schrijf je dan in voor mijn Online Workflow op de Bibliotheek pagina. Dan krijg je het wachtwoord voor de Bibliotheek, boordevol te printen en te downloaden documenten ook nog per mail toegestuurd!

En wil je mij persoonlijk spreken over dit onderwerp of over iets anders, kies dan zelf een moment in mijn agenda voor een gratis 30 minuten Zoom gesprek of stuur even een mail naar esther@ef-officemanagement.com

Pin deze afbeeldingen, behorend bij dit artikel:

Volg en like EF Office Management: