fbpx

Weet jij met wat de stem van jouw bedrijf is? Heeft jouw bedrijf wel een stem? Misschien heb je er wel eens van gehoord, dat je bedrijf niet alleen een uiterlijk heeft, maar ook een stem. Dit maakt onderdeel uit van je branding en je huisstijl.

De stem van je bedrijf gaat over hoe jouw bedrijf overkomt qua woordgebruik (in alle geschreven tekst) en/of stemgebruik (bij video’s en podcasts).

Jouw bedrijf kan een hele eigen, specifieke stem hebben, maar hier volgen drie algemene voorbeelden:

Informeel

Informele persoonlijkheid passen goed bij bedrijven met een relaxte sfeer. Daar horen vaak ook persoonlijke verhalen bij. Qua woorden wordt er veel met ik en jij gewerkt. Er wordt vaak gesproken over samenwerken en hoe je elkaar kunt helpen. Het is alsof we samen koffie drinken en kletsen. De woorden, zinnen en grammatica zijn losser en er wordt geschreven zoals er gesproken wordt.

Formeel en zakelijk

Deze stem wordt natuurlijk geassocieerd met een meer zakelijk bedrijf met een corporate sfeer. Hoewel er later in de relatie wel een wat meer informele conversatie kan ontstaan, gaat het hier toch vooral om een formele stem. Juiste zinsbouw en grammatica als ook beleefdsheidsvormen worden op prijs gesteld. Deze stem creëert automatisch wat meer afstand.

Wetenschappelijk

wetenschappelijk

Natuurlijk zal deze stem ook formeel zijn, maar daarnaast ook nog meer afstand creëren. Het zal de feiten brengen zoals ze zijn, zonder poespas en wollig woordgebruik. Er zal vooral in de derde persoon gecommuniceerd worden. Er worden dus ook veel feiten, wetenschappelijke studies en hun uitkomsten aangehaald, eventueel met bronvermelding. Dit is vaak een groter bedrijf dat zich als expert in zijn vakgebied opwerpt.

De stem van jouw bedrijf

Natuurlijk komen er ook vaak combinaties van deze drie stemmen voor. En zeker voor kleiner bedrijven geldt dat de stem vaak bepaald wordt door de oprichter/directeur en zijn/haar persoonlijkheid.

Mocht je een stem voor je bedrijf willen uitkiezen en die iets laten afwijken van jouw persoonlijke stem, kijk dan naar het taalgebruik dat bij de door jou uitgekozen stem hoort. Welke woorden horen hierbij en welke toon van conversatie?

En ook mag je altijd terugkomen op je keuze. Vaak verandert met de tijd de stem van een bedrijf. Omdat het bedrijf zich in een bepaalde richting ontwikkelt of omdat de leidinggevenden binnen dat bedrijf een andere stem hebben dan de oorspronkelijke. Dat is helemaal niet erg en het is ook inherent aan kleinere bedrijven. Zorg er alleen wel voor dat de stem van jouw bedrijf op dit moment consequent en consistent naar buiten uitgedragen wordt. 

Welke stem heeft jouw bedrijf nu? Informeel, formeel of wetenschappelijk? Of een mix van deze drie, of dan weer de ene en dan weer de andere? Wil je hulp bij het consequent doorvoeren van een stem voor je bedrijf of met een branding of huisstijl in het algemeen? Stuur me dan eens een mailtje.

Wil je deze blogs en andere waardevolle tips voortaan in je mail ontvangen, dan kun je je er HIER voor inschrijven.

Hopelijk vind je dit soort blogs interessant en nuttig. Ik hoor de reacties graag in de commentaren hieronder. Ook zou ik het fijn vinden als je dit blog deelt met je relaties. Alvast bedankt!

Volg en like EF Office Management: