fbpx

Het vinden van rechtenvrije muziek is niet altijd even makkelijk. Maar voor korte video’s wil je ook niet te veel geld uitgeven.

Maak jij inmiddels ook al video’s voor je website of social media? Ik ben er in ieder geval al aardig druk mee. Soms meer achter de schermen dan ervoor, maar toch. En behalve dat je niet meer om de ondertitels heen kan (zie mijn blog over video ondertiteling), heb je natuurlijk ook een leuk achtergrondmuziekje nodig. Of juist muziek als er in je video niet of nauwelijks gesproken wordt.

Originele muziek kan behoorlijk prijzig zijn, maar er zijn gelukkig ook gratis, rechtenvrije opties.

Hieronder heb ik een willekeurige verdeling gemaakt in rechtenvrije sites, maar kijk altijd de voorwaarden goed na, want die zijn nog wel eens aan veranderingen onderhevig.

Muziek verzamel sites

Bensound : Veel categoriën muziek. Allemaal rechtenvrij te gebruiken, maar vermeld wel even de bron. Lees dus even ‘licensing’.

Incompetech : Veel soorten muziek, maar wel lastiger zoeken. Ook bij deze rechtenvrije muziek moet je wel even de bron vermelden.

CC Mixter : Met name veel samples, maar ook andere muziekstukken. Per nummer staat er welke bronvermelding erbij moet komen te staan (licenses).

Go Soundtrack : Hier is wel een registratie voor nodig. Maar dan heb je toegang tot vele categorieën rechtenvrije muziek in hoge kwaliteit. Er zijn video’s die uitleggen hoe het allemaal werkt. Bovendien kun je via deze site ook muziek laten componeren. Daar hangt natuurlijk wel een prijskaartje aan.

Free Music Archive : Veel verschillende soorten muziek. Er zijn voor de artiesten verschillende licenties mogelijk, dus lees goed welke je kunt gebruiken.

Jamendo : Jamendo Music is gratis, rechtenvrije muziek van onafhankelijke artiesten. En Jamendo Licensing is muziek onder licentie (abonnement).

Pond 5 : Zowel betaalde als rechtenvrije muziek (public domain). Dit wordt duidelijk op de website uitgelegd.

Purple Planet : Zowel via licentie (betaald) als gratis downloads. Ook hier moet je de juiste bronvermelding gebruiken. Handig voor sfeermuziek buiten de gebaande paden.

Soundcloud : Het percentage rechtenvrije muziek is klein, maar door het enorme volume is dat dus nog best veel. Kijk ook eens onder NoCopyrightSounds.

Soundgator : Met name veel geluidseffecten

Soundscrate : Voor deze website moet je wel een account maken en je kan per dag maximaal 5 dingen downloaden. Veel muziek, sounds effects en jingles.

Individuele componist sites

Audionautix : Site van Jason Shaw. Alle muziek is direct te downloaden, maar met bronvermelding.

Josh Woodward : Bij velen wel bekend. De meeste van zijn nummers zijn met en zonder lyrics verkrijgbaar. Let op dat je de bronvermelding op de juiste manier doet.

Marc van de Meulen : Veel spannende en thriller muziek. Deels rechtenvrij, denk wel aan de juiste bronvermelding.

Video sites

YouTube Audio Library : Deze muziek vind je  in de Creator Studio op Youtube. Ook te gebruiken als je je video niet op YouTube wilt zetten.

Windows Video Editor : Voorheen Movie Maker. Hele kleine selectie muziek, alleen binnen deze editor te gebruiken.

Zo is er voor iedereen en voor elke video wel bijpassende muziek te vinden, denk ik. En dan hebben we het nog niet eens over de muziek onder licentie, waar dus wel voor betaald moet worden.

Gebruik jij al muziek bij je video’s? En waar haal je die dan vandaan?

Laat het mij graag in een commentaar hieronder weten.

VAlijst video editing

Wil je meer tips over ondernemen, bloggen, social media, organiseren en nog veel meer, schrijf je dan in voor mijn VA News voor ondernemers op de Bibliotheek pagina. Dan krijg je het wachtwoord voor de Bibliotheek, boordevol te printen en te downloaden documenten ook nog per mail toegestuurd!

En wil je mij persoonlijk spreken over dit onderwerp of over iets anders, kies dan zelf een moment in mijn agenda voor een gratis 30 minuten Skype gesprek of stuur even een mail naar info@ef-officemanagement.com

Pin deze afbeeldingen, behorend bij dit artikel:

Volg en like EF Office Management: