Inmiddels kunnen we er bijna niet meer omheen: als je zichtbaar wilt zijn op social media moet je bijna wel videos gaan maken. Want het toevoegen van video zorgt ervoor dat je 10 x meer kans hebt op commentaren en het delen van je post.
Maar dan de ondertiteling van zo’n video. De een doet het wel en de ander doet het niet.
Goede redenen om het wel te doen zijn, dat veel mensen video’s kijken zonder het geluid aan te zetten. Op verschillende social media komen video’s voorbij met het geluid uit en moet je dat handmatig aanzetten als je het geluid wilt horen. Veel mensen zijn daar te lui voor en anderen vinden het ook wel prettig om video zonder geluid te kijken, zeker als ze op dat moment in de bus of trein zitten.
Bovendien kan het ook zo zijn dat iemand een video kijkt waar veel omgevingsgeluid is. Om dan je boodschap toch over te brengen is het wel handig om ondertitels in je video te zetten.
Een andere goede reden is dat doven en slechthorenden geheel afhankelijk zijn van video’s met ondertiteling om de boodschap van jouw video te begrijpen.
“When feed-based mobile video ads play loudly when people aren’t expecting it, 80 percent react negatively, both toward the platform and the advertiser.” – Facebook
Ondertiteling wordt om verschillende redenen gebruikt:
- Om wat gezegd wordt in een andere taal te kunnen lezen
- Om wat gezegd wordt in dezelfde taal te lezen
- Om zowel de tekst als andere geluiden te beschrijven
Omdat 85% van de mensen op social media door de berichten scrollen met het geluid uit, wordt dit alleen maar belangrijker. Verder bleek uit een onderzoek van Facebook dat ondertitelde video’s 12% langer bekeken worden dan niet-ondertitelde video’s. Dat lijkt weinig, maar telt toch snel op.
Hoe voeg je nu ondertiteling aan je video toe?
1. a. het script
Dit is zowel handig voor de opname van je video, als achteraf wanneer je de ondertiteling gaat toevoegen. Heb je de video uit de losse pols opgenomen, of komt de video van iemand anders en ga jij de ondertiteling erbij zetten, ga dan naar het volgende punt 1 b.
1. b. transcriberen
Hiervoor zijn verschillende manieren:
- Kijk de video en typ letterlijk wat er gezegd wordt. Dat is niet zo erg voor korte video’s, maar bij langere video’s wordt dat toch een aardig tijdrovend klusje. Transcriberen kost je 3 – 5 keer zoveel tijd als de oorspronkelijk gesproken tekst.
- Je kunt het laten transcriberen. Dat kost je minder tijd, maar wel wat geld. Zie ook mijn blog “Transcriptie? Uitbesteden!“
- Sommige video editors hebben een speech-to-text feature, waarmee gesproken tekst in getypte tekst wordt omgezet. Die zijn alleen niet altijd even accuraat en ook afhankelijk van de andere geluiden op de video. Je bent dus nog extra tijd kwijt met het nalopen van de transcriptie naast de video.
- YouTube’s automatische transcriptie. Je kunt je video uploaden in YouTube en dan later het transcript downloaden. Ook deze transcriptie zul je nog na moeten kijken.
2. Voeg een ondertitelings track toe aan je audio track
Als je een redelijk uitgebreide video editor gebruikt, heb je aparte tracks voor het beeld, het geluid en de ondertiteling. Bij een minder uitgebreide video editor (aanrader: Ezgif) kun je deze stap overslaan, maar ga je direct naar stap 3.
3. Voeg de ondertiteling toe aan de ondertitelings track
Nu is het handig als je dat transcript hebt. Want nu ga je aan stukjes video de corresponderende tekst toevoegen. In iedere video editor werkt dat weer een beetje anders, maar het is een boel knip en plak werk. Of als je geen transcript hebt, een boel transcribeer en typ werk.
4. Contrôle
Speel daarna de video nog een of twee keer af om te controleren of de ondertiteling precies synchroon loopt met de gesproken tekst.
5. Delen!
Je ondertitelde video is klaar en kan gedeeld en bekeken worden!
Behalve dat ondertiteling tegenwoordig een essentieel onderdeel is van video’s die op social media gedeeld worden, is het toch ook wel een tijdrovend en technisch klusje om die ondertitels onder die video’s te plaatsen.
Maak jij al video’s met ondertitels? En wat is hiervoor jouw favoriete video editor?
Laat het mij graag in een commentaar hieronder weten.
Een handige lijst met een heleboel gratis en betaalde video editors, zowel voor desktop, mobiel als voor Instagram, vind je in mijn Bibliotheek.
Als je deze wilt bekijken of downloaden, schrijf je dan in voor mijn VA News voor ondernemers op de Bibliotheek pagina. Dan krijg je het wachtwoord voor de Bibliotheek, boordevol te printen en te downloaden documenten ook nog per mail toegestuurd!
En wil je mij persoonlijk spreken over dit onderwerp of over iets anders, kies dan zelf een moment in mijn agenda voor een gratis 30 minuten Skype gesprek of stuur even een mail naar info@ef-officemanagement.com