fbpx

Door middel van het ontwikkelen van een nieuwsbrief strategie heb je een goede manier om met (potentiële) klanten te communiceren. Dat heb je misschien al begrepen uit het eerste blog ‘Waarom een nieuwsbrief?’ van vorige week.

In dit artikel gaan we dieper in op hoe je dan een nieuwsbrief maakt die graag gelezen wordt. Want je kunt niet maar zo je e-mail marketing systeem openen en er wat informatie ingooien. Je moet een echte nieuwsbrief strategie gaan ontwikkelen.

Waaruit bestaat die nieuwsbrief strategie dan?

1. Geef waarde

Lezers openen een nieuwsbrief omdat er iets van waarde in zit. Dit kan heel verschillend zijn: een kortingsbon, hulp bij een bepaald project, informatie en/of tips. Zeventig procent van de lezers opent een nieuwsbrief van een bedrijf voor een korting of een coupon. Zorg dan ook dat zo’n aanbieding alleen geldig is voor nieuwsbrieflezers!

2. Wek verwachtingen

Al bij de inschrijving kun je de lezers laten weten wat voor nieuwsbrief er aan gaat komen. Maar dat moet je vervolgens ook waarmaken. Want als jij veel tips of veel kortingen beloofd en die komen niet, dan zijn je lezers niet blij natuurlijk. Wees dus al aan het begin duidelijk over wat de lezer van jouw nieuwsbrief kan verwachten.

Ook bij het versturen van je nieuwsbrief hoort het verwachtingen wekken bij de nieuwsbrief strategie. Dit keer met de titel en onderwerpregel van je nieuwsbrief, want dat is het eerste dat jouw potentiële lezer in zijn inbox ziet. Zorg dat het nieuwsgierig maakt of zin geeft om die nieuwsbrief te openen!

3. Segmenteer

Als je meerdere verschillende doelgroepen met je nieuwsbrief bedient, dan zijn er dus bepaalde onderdelen die niet iedereen interesseert. Denk dan eventueel aan het segmenteren van jouw e-maillijst. Zo krijgt iedere doelgroep wat hem interesseert en kun je de ROI (= return on investment) per onderdeel laten stijgen. Omdat dit wel meer werk in totaal betekent, kun je overwegen de frequentie per nieuwsbrief wat terug te brengen.

4. Niet te lang

Maar ook niet te kort natuurlijk. Zorg dat er alleen maar relevante informatie in je nieuwsbrief staat. Niemand wil uren in een nieuwsbrief lezen. De meeste mensen scannen de kopjes en leest wat hen interesseert. En als ze dan nog tijd en zin over hebben, lezen ze de rest. Zorg dus voor een makkelijk behapbare hoeveelheid informatie en een duidelijke CTA (= call to action), zodat mensen niet alleen de nieuwsbrief lezen, maar ook doorklikken naar de website om er meer over te lezen.

5. Duidelijke Call-to-action

De meest succesvolle e-mails hebben een duidelijke call-to-action die de lezer precies vertelt wat er van hen verwacht wordt. Als dit niet duidelijk is, klikken ze ook niet verder. Call to actions kun je in de tekst plaatsen door middel van een klikbare link, of wat meer zichtbaar onder de tekst als een knop om op te klikken.

“In marketing you have to choose between boredom, shouting and seduction. Which do you want?” – Roy H. Williams

6. Mooi ontwerp

Het oog wil ook wat! Een nieuwsbrief moet er op het eerste gezicht ook mooi, duidelijk en overzichtelijk uitzien. En omdat steeds meer nieuwsbrieven ook op mobiel gelezen worden, moet je er voor zorgen dat ook je nieuwsbrief op mobiel goed leesbaar is. Verder is het weer een goed gelegenheid om jouw lezers duidelijk te maken wat jouw huisstijl is, door het gebruik van jouw brandkleuren, -opmaak en -fonts. Ook de foto’s horen daarbij. Niet te veel en niet te weinig, maar altijd passend bij de berichten.

7. Word persoonlijk

Dit is niet noodzakelijk, maar staat vaak wel vriendelijk. Gebruik in de aanhef en in de eindgroet van je nieuwsbrief de naam van de nieuwsbrieflezer. De meeste e-mail marketing systemen hebben deze mogelijkheid wel. Het geeft de lezers het gevoel bij de ‘club’ te horen en maakt de boodschap meteen persoonlijker.

8. Regelmaat

Dit heeft ook weer met de verwachtingen van je lezer te maken. Als jij regelmatig een nieuwsbrief verstuurt, dan zullen de mensen ernaar uitkijken. Heel vaak mensen spammen met nieuwtjes lijkt me geen goed idee, maar alles tussen een keer per week tot een keer per 1-2 maanden lijkt mij een goede frequentie, altijd afhankelijk van jouw publiek en jouw bedrijfstak.

Hoe kun je het succes van je nieuwsbrief strategie meten?

Onderdeel van je nieuwsbrief strategie moet ook de analyse achteraf zijn. Want hoe weet je anders of je een goede nieuwsbrief hebt geschreven?

De meeste e-mail marketing systemen hebben wel een analyse mogelijkheid, die jou kan vertellen hoeveel mensen

  • jouw e-mail hebben geopend;
  • geklikt hebben op de links in jouw e-mail;
  • zich uitgeschreven hebben van jouw e-maillijst.

Bekijk deze getallen na iedere nieuwsbrief, want zij laten zien of je aanpassingen aan je nieuwsbrief strategie zou moeten doen. Of als je net veranderingen hebt doorgevoerd, of deze gewerkt hebben of niet. Als je bijvoorbeeld veel ongeopende mails had de vorige keer en nu besloten hebt om meer gepersonaliseerde nieuwsbrieven te versturen, dan zou je nu dus graag meer geopende mails en doorklikken willen zien.  In Laposta kun je deze analyse cijfers zelfs live volgen na het versturen!

Welke van deze onderdelen van de nieuwsbrief strategie verdienen nog wat meer aandacht? En op welke manier?

Laat het mij graag in een commentaar hieronder weten.

Laposta overstapgids

Wil je meer tips over ondernemen, bloggen, social media, organiseren en nog veel meer, schrijf je dan in voor mijn VA News voor ondernemers en krijg gratis de Laposta Overstapgids! Klik daarvoor op deze foto >

En wil je hulp bij het overstappen naar Laposta en het opnieuw inrichten van je funnels? Neem dan gerust contact met mij op.

Pin deze afbeeldingen, behorend bij dit artikel:

Volg en like EF Office Management: