fbpx

Een ochtendroutine is natuurlijk heel persoonlijk. De een springt ’s ochtends meteen uit bed en stort zich in de dag, al dan niet gestructureerd. Terwijl de ander liever rustig met yoga of mediatie begint.

En net als met een avondroutine, waar ik al eerder het blogartikel ‘een avondroutine voor een productievere dag‘ over schreef, hangt het ook af van je thuissituatie. Alleen met je kat is toch heel anders dan met vier jonge kinderen, om maar een voorbeeld te noemen.

Want zoals je ochtend begint, zo gaat vaak de rest van je dag. Sta je op zoals je je van tevoren had voorgesteld en kun je de dingen doen die je gepland had, dan heb je een fijne ochtend. Maar sta je bijvoorbeeld al te laat op en moet je je haasten om zelfs maar de meest belangrijke dingen te kunnen doen, dan zul je waarschijnlijk veel gestresster zijn en het gevoel hebben dat je de hele dag achter jezelf aanloopt.

vroeg opstaan

Vroeg opstaan

Opvallend is dat veel succesvolle ondernemers een aantal dingen hetzelfde doen in hun ochtendroutine, zoals het vroege opstaan. Ik vind dat zelf ook heerlijk, want dan is het nog lekker rustig en stil, dus dan kan je goed nadenken. Maar niet iedereen staat zo makkelijk vroeg op.

Als je moeite hebt om wakker te worden nadat het alarm voor de derde of vierde keer is afgegaan, heeft Oprah Winfrey een oplossing: geen wekker om haar wakker te maken!

Ze laat zichzelf rond 6:00 uur op natuurlijke wijze wakker worden en begint haar dag door haar dankbaarheid te uiten. Zoals ze zegt: “De sleutel tot het realiseren van een droom is om je niet te concentreren op succes, maar op betekenis en dan zullen zelfs de kleine stapjes en kleine overwinningen op je pad meer betekenis krijgen.” Oprah gaat om 08:00 wandelen met de hond. Ze komt terug om te genieten van haar favoriete kopje espresso voordat ze 30 minuten aan meditatie doet. Van 9 tot 10 uur is meestal haar trainingstijd, waarna het het begin van haar dag mogelijk maakt.

Dat vroege opstaan is inmiddels een grote trend geworden onder ondernemers en dat is mede te danken aan het boek ‘The Miracle Morning’ van Hal Elrod. Hij stelt dat je je hele leven kunt verbeteren door veel eerder je bed uit te komen. Sterker nog, het zou je leven ‘succesvoller, rijker en bevredigender’ maken.

mentale gezondheid

Mentale en fysieke gezondheid

Belangrijk is dus de verzorging van zowel je geest, je ziel als je lichaam, voordat je aan de werkdag begint. Dat komt ook wel bij verschillende succesvolle ondernemers voor, maar ieder in hun eigen volgorde.

Er zijn er die beginnen met nieuws, blogs en mails te lezen. En die vervolgens gaan sporten en dan mediteren. En Tony Robbins doet bijvoorbeeld een combinatie van ademhalingsoefeningen en meditatie, om vervolgens te gaan sporten. En er zijn er die eerst gaan sporten, vervolgens mediteren en dan lezen.

Ik denk dat de volgorde die ondernemers in hun routine aanhouden dan misschien een persoonlijke voorkeur is, maar overeind blijft dat zij allemaal de tijd nemen voor zowel hun mentale als fysiek gezondheid, voordat ze met hun werkdag beginnen. Meditatie en trainen zijn belangrijk om een ​​sterke start van de dag te maken. De tijd nemen om je prestaties te waarderen en je te richten op je doelen is een andere belangrijke factor.

fysieke gezondheid

Zelfdiscipline

Het hebben van een ochtendroutine is natuurlijk een hele goede gewoonte. En goede gewoontes maken het leven van een ondernemer alleen maar makkelijker, omdat ze op een gegeven moment bijna automatisch gaan en dus geen punt op je to-do lijst meer zijn. Het vergt dus ook steeds minder discipline, minder energie, minder specifieke focus. Het instellen van deze goede gewoontes kan misschien wel meer discipline en tijd vragen, maar dat moet je er voor over hebben. Het hebben van zelfdiscipline en zelfrespect zouden dan ook factoren zijn die meespelen bij het verkrijgen van het succes van die succesvolle ondernemers.

Daarnaast denk ik dat het heel belangrijk is om eerst tijd voor jezelf te nemen voordat je aan de waan van de dag begint. Op die manier kun je je eerst concentreren op wat jij belangrijk vindt, voordat je anderen toelaat in jouw gedachten.

Heb jij een ochtendroutine?

En uit welke onderdelen bestaat deze?

Laat het mij graag in een commentaar hieronder weten.

week en dag planner

Wil je meer tips over ondernemen, bloggen, social media, organiseren en nog veel meer, schrijf je dan in voor mijn VA News voor ondernemers op de Bibliotheek pagina. Dan krijg je het wachtwoord voor de Bibliotheek, boordevol te printen en te downloaden documenten ook nog per mail toegestuurd!

En wil je mij persoonlijk spreken over dit onderwerp of over iets anders, kies dan zelf een moment in mijn agenda voor een gratis 30 minuten Skype of Zoom gesprek of stuur even een mail naar esther@ef-officemanagement.com

Pin deze afbeeldingen, behorend bij dit artikel:

Volg en like EF Office Management: