fbpx

Een podcast monteren of editen kun je zo ingewikkeld en zo simpel maken als je zelf wilt. Maar dit artikel gaat niet over het monteren in een ingewikkelde multi-track editor, waarvoor je minstens een geluidstechnicus moet zijn. Dit podcast monteren is meer het simpele knip- en plakwerk van een podcaster of een virtual assistant, waarvoor Audacity al gek genoeg is.

logo audacity

Het voordeel van Audacity is dat het gratis is. Bovendien is het niet zo ingewikkeld. En denk je nou, dat ziet er toch best ingewikkeld uit, dan zit er een hele goede uitgebreide handleiding bij, die je stap voor stap uitlegt hoe je het podcast monteren moet doen.

De meeste podcasts bestaan uit een intro, de podcast zelf en een outro. Die intro en outro kunnen bestaan uit een gesproken tekst met muziek erachter, maar het kan ook een soort jingle zijn. Deze intro en outro veranderen niet tot nauwelijks van aflevering tot aflevering. De podcast zelf is natuurlijk het verhaal dat iedere aflevering verandert.

Intro en outro monteren

Omdat de intro en outro vaak vergelijkbaar zijn in opzet, bespreek ik ze hier samen.

1. Voor een intro en een outro heb je natuurlijk eerst een ingesproken (of ingezongen) tekst nodig. Een intro is meestal een kleine introductie naar het globale onderwerp van de podcast en naar degene die de podcast maakt. De outro heeft meestal een soort ‘bedankt voor het luisteren’ tekst en kan een call-to-action bevatten naar het aanbod.

2. Kijk eerst hoe lang de intro of outro is, want de muziek die eronder gezet wordt, moet dus minstens zo lang zijn (liefst iets langer). Dan moet je de muziek gaan uitkiezen. Een tijdje geleden heb ik in een blog al 16 sites waar je rechtenvrije muziek kunt downloaden genoemd, dus kijk daar ook eens naar.

3. De muziek die je uitgekozen hebt, moet dan op maat gemaakt worden qua lengte. Als het muziekstuk veel langer is dan je gesproken tekst, laat de muziek dan aan het einde steeds zachter worden, dan is de overgang naar het podcastverhaal niet te abrupt.

4. Het mooiste is als je eerst de opname van de tekst compresseert, omdat dan het verschil tussen de hardste en zachtste tonen kleiner worden. Vervolgens zet je de tekst over de muziek, met nog een beetje muziek voor en na de tekst.

5. Omdat het mooier is wanneer de muziek zachter klinkt als er gesproken wordt, kun je dat ook nog voor elkaar krijgen met de ‘envelope tool’.

Vervolgens kun je je intro of outro als mp3 exporteren en bewaren voor iedere nieuwe podcast.

audacity envelope tool

Het podcastverhaal editen

1. Als er in het podcastverhaal heel veel grote stiltes zitten of grove versprekingen, dan kun je kijken of je die er zo netjes mogelijk tussenuit kan knippen. Knip alleen niet alle eh’s en uhm’s eruit, want dan gaat het verhaal heel onnatuurlijk klinken. Iedereen zegt tenslotte wel eens eh.

2. Vervolgens kun je het podcastverhaal compresseren.

3. Download nu ook weer je intro en je outro. En plak die respectievelijk aan de voorkant en aan de achterkant van je podcastverhaal. En je podcast is klaar voor export als mp3 en voor verspreiding waar je dat maar wilt!

Zo simpel kan het podcast monteren zijn!

Maak jij een podcast? En doe je het monteren zelf of laat je dat doen?

Laat het mij graag in een commentaar hieronder weten.

En mocht je voor jouw podcast online support willen hebben, voor de montage of voor een ander deel van je podcast, aarzel dan niet om even op mijn podcast management pagina te kijken!

Pin deze afbeeldingen, behorend bij dit artikel:

Volg en like EF Office Management: