fbpx

Google Analytics is een belangrijk dashboard om gegevens over jouw website van af te lezen. Maar niet alleen van je website! Je kunt ook zien waarvandaan mensen op je website komen. En op die manier is het ook belangrijk voor je social media. Want je wilt tenslotte dat je social media bezoekers doorklikken naar je website. In dit blog gaan we kijken hoe je Google Analytics kunt gebruiken om de invloed van je social media op je website te bekijken.

Wat is Google Analytics?

Het is een dashboard die een heleboel parameters die met je website te maken hebben kan meten. Dit kan je heel veel inzicht geven in je website en zijn bezoekers.

Dit is belangrijk omdat hoe beter je weet wie je bezoekers zijn, wat ze doen op je website en hoe ze op je website komen, deste beter kun je hen geven wat ze willen.

Waar vind je die social media analyse op Google Analytics?

Als je inlogt in Google Analytics, zie je onder ‘Rapporten‘ onder andere ‘Acquisitie‘ staan.

Kies daar eerst ‘Overzicht‘.

Google Analytics - Acquisitie - overzicht

Dan zie de verschillende manieren waarop mensen op je website beland zijn, zowel in concrete getallen als in percentages.

  • Organic search : via het zoeken in Google
  • Direct : via het direct intypen van de naam of het adres van je site
  • Social : via de social media kanalen
  • Email : via een emaillink
  • Referral : via een andere website

Google Analytics - Acquisitie - sociaal

Iets lager onder ‘Acquisitie‘ vind je ‘Sociaal‘:

Overzicht

Onder ‘sociale bronnen’ kun je nu bij ‘sociaal netwerk’ zien via welke social media kanalen mensen naar je website gekomen zijn.

Netwerkverwijzingen

Hier zie je de sociale netwerken via welke mensen naar je website zijn gekomen nog een keer.

Daarboven zie je echter 2 grafieken. De bovenste (blauwe) geeft het verkeer via social media aan. En de onderste (rode) geeft al het verkeer aan. Hierdoor kun je onderscheid maken tussen pieken in verkeer door social media verkeer of door andere oorzaken.

Google Analytics grafiek - sociale bronnen

Bestemmingspagina’s

Dit zijn de pagina’s wiens links je in social media posts gebruikt hebt en die verantwoordelijk zijn voor dat verkeer.

Conversies

Als je een conversie doel hebt aangegeven, dan wordt hier het aandeel van social media in het behalen van die conversies aangegeven.

Plugins

Hier zie je of en op welke manier de sociale knoppen die je eventueel op je website hebt geplaatst gebruikt worden.

Dat klinkt simpel, maar dat is het niet helemaal. Er moet namelijk eerst nog wat code aan je website worden toegevoegd voordat dit goed werkt. Lees hiervoor eerst dit artikel en vervolgens dit artikel.

Gebruikersstroom

Hier kun je door middel van een stroom diagram zien welke weg mensen die via een social media kanaal op je webiste komen, doorlopen op je website. Welke pagina’s ze bezoeken en hoeveel het er zijn. En of ze daarna nog verder op je website kijken of dat ze wegklikken.

Je kunt die social media kanalen ook apart bekijken. Klik dan op het social media kanaal en vervolgens op ‘alleen dit segment weergeven’.

Kortom

Op deze manieren kun je de invloed van social media op jouw website bekijken en analyseren. Want meten is weten! En als je dus weet hoe het zit, kun je er wellicht ook iets aan veranderen.

social media analyse spreadsheet

Houd deze kengetallen dus ook bij met vaste intervallen, bijvoorbeeld maandelijks. Als je mijn ‘Social Media Analyse spreadsheet‘ hebt aangevraagd of nog gaat aanvragen, daar zit een pagina ‘Website’ in. Daarin kun je onder andere deze kengetallen, maar ook nog vele andere bijhouden.

Wil je nog meer over je social media bijhouden dan kun je dit in een eerder blog lezen. Daarin heb ik het belang en 5 stappen van een regelmatige social media analyse uitgelegd.

Gebruikt jij Google Analytics om het effect van social media op je website te analyseren?

Zo nee, ga je dat nu wel doen?

Laat het mij graag in een commentaar hieronder weten.

Wil je meer tips over onder andere social media beheer, schrijf je dan in voor mijn Online Workflow op de Bibliotheek pagina. Dan krijg je het wachtwoord voor de Bibliotheek, boordevol te printen en te downloaden documenten ook nog per mail toegestuurd!

Pin deze afbeeldingen, behorend bij dit artikel:

Volg en like EF Office Management: