fbpx

Deze productiviteitstips (in een driedelige serie) zijn er om jou handvatten te geven om jouw productiviteit te verbeteren en om jouw doelen sneller en efficiënter te bereiken. Want dat willen we allemaal wel! Of het nou om mindset, fysieke, organisatorische of workflow tips gaat, ze zijn allemaal handig om eens door te lezen en die tips eruit te pikken die jij het hardste nodig hebt. Ten slotte komt in het derde deel aan bod hoe ClickUp jou kan helpen je productiviteit te verhogen en in het algemeen je leven te vergemakkelijken. Ook altijd handig!

WAAROM ZIJN PRODUCTIVITEITSTIPS BELANGRIJK?

Productiviteit betekent simpelweg hoe efficiënt je bent in het omzetten van uw inputs (zoals geld, tijd of arbeid) in outputs (zoals je product of service).

Het gaat er niet alleen om meer werk gedaan te krijgen; het gaat erom meer uit onze tijd te halen. Het gaat erom onze doelen te bereiken en te doen wat we moeten doen zonder tijd te verspillen aan dingen die er niet toe doen – waar we ons allemaal wel eens schuldig aan maken.

Bekijk enkele van de meest voorkomende productiviteitslekken – zijn ze ook op jou van toepassing?

 • Te veel productiviteitstools of te weinig
 • Gebrek aan grenzen
 • Slechte zelfdiscipline
 • Slechte productiviteitsplanning en tijdbeheer
 • Te weinig slaap
 • Afleiding
 • Burn-out

Het kan moeilijk zijn om productief te blijven wanneer afleidingen ons constant in verschillende richtingen trekken. Tussen het controleren van onze telefoons, e-mails, sociale media-accounts en de eindeloze lijst met ’taken’, is het gemakkelijk om de focus te verliezen op wat belangrijk is.

Dus hoewel we niet altijd volledige controle over onze werkdagen kunnen hebben, kunnen we beginnen met het opzetten van slimme werkgewoonten samen met effectieve productiviteitstips om te voorkomen dat we ontsporen om onze dringende taken gedaan te krijgen en onze doelen te bereiken!

BESTE PRODUCTIVITEITSTIPS

Dingen gedaan krijgen lijkt tegenwoordig vaak een langzaam proces en vereist enorme inspanning vanwege alle afleidingen, eindeloze (zo lijkt het) Zoom-vergaderingen, toegenomen inkomende e-mails, enzovoort. Als je dat ook merkt, dan is het tijd om deze productiviteitstips te verkennen om je te helpen dingen onder controle te krijgen en je productiviteit te verhogen!

MINDSET TIPS

Ken je dat gevoel als je in de zone bent? Dat je zo gefocust bent op wat je aan het doen bent dat de tijd voorbij lijkt te vliegen, en voor je het weet heb je veel bereikt?

Het probleem is dat het voor sommigen van ons moeilijk is om zich te concentreren op elk type taak. Het kan vooral een uitdaging zijn als er een miljoen dingen tegelijk gebeuren en deadlines opdoemen.

? Bepaal wat je optimale werkuren zijn

Heb je moeite om creatief te blijven en gefocust te blijven op je taken met hoge prioriteit?

 • Batch taken met een hoge focus en taken met een lage focus
 • Vermijd multitasking om de denkkracht, aandacht en focus te optimaliseren; doe liever aan serial tasking!
 • Schakel de modus ‘Niet storen’ of ‘Focus’ in op je telefoon en laptop om meldingen te pauzeren
 • Stel elke dag specifieke tijden in om e-mail te controleren, zodat het je niet de hele dag afleidt

? Meditatie en goede nachtrust

 • Maak je hoofd leeg voordat je in de werkmodus gaat
 • Gun jezelf tijd voordat de werkdag begint (zelfreflectie/alleen tijd om jezelf te centreren)
 • Zorg voor een goede nachtrust en stem het af op je dagelijkse ritme

? Verander je omgeving van tijd tot tijd

 Heb je moeite om je te concentreren op de taak die voor je ligt of om de taak uit te voeren die je het minst leuk vindt?

 • Ga naar buiten, een andere werkplek, etc.

FYSIEKE TIPS

Ken je dat oude gezegde: “rust roest”? Nou, als het gaat om hersens, is dat echt waar!

Recente studies hebben aangetoond dat langdurig zitten kan leiden tot een afname van de cognitieve prestaties, omdat wat we met ons lichaam doen een directe invloed heeft op hoe goed onze hersenen functioneren. Dus je moet af en toe opstaan en je lichaam bewegen als je goed wilt blijven nadenken. Je hersenen verlangen naar lichaamsbeweging omdat het een van de manieren is waarop het zuurstof krijgt en de productie van hersencellen bevordert voor beter nadenken. Dus voor verbeterde productiviteit en efficiëntie.

? Beweeg ’s ochtends

Ontbreekt het je aan motivatie en energie om aan je werkdag te beginnen?

 • Beweeg je lichaam ’s ochtends voor het werk om de hersenactiviteit te laten pieken. Het bereidt je voor op mentale stress en complexe situaties voor de rest van de dag en verbetert het onthouden van nieuwe informatie
 • Voor degenen die geen ochtendmensen zijn, maak tijd vrij om midden op de dag om je hersenen al bewegend bij te tanken voor de middag

? Zorg voor een korte bewegingspauze

Ontbreekt het aan het enthousiasme en de wilskracht om saaie taken uit te voeren?

 • Maak een korte wandeling buiten, neem een stretchpauze of een meditatiepauze

? Gebruik een sta-bureau

Voel je je mentaal vermoeid door overmatig zitten?

 • Probeer een in hoogte verstelbaar bureau te gebruiken om lange perioden van zitten te doorbreken en je eraan te herinneren je benen te bewegen voor een betere doorbloeding en zuurstofcirculatie richting je hersens
 • Met steeds meer werkverantwoordelijkheden vergeten we vaak om ons lichaam voor te bereiden op optimale werkefficiëntie en prestaties. Beweging is een effectieve methode om de hersenfunctie te stimuleren en je productieve modus aan te zetten.

Welke van de bovenstaande tips heb jij het hardste nodig in jouw bedrijf?

En ga je die dan ook invoeren?

Laat het mij in een commentaar hieronder weten!

Zoals gezegd is dit het eerste deel van een drieluik met productiviteitstips. Lees hier deel 2!

Wil je meer tips over ondernemen, bloggen, social media, organiseren en nog veel meer, schrijf je dan in voor mijn mails op de Bibliotheek pagina. Dan kun je daarna veel handige GRATIS documenten downloaden.

En wil je hulp bij het stroomlijnen en invoeren van productiviteitstips binnen jouw bedrijf, maak dan voor een vrijblijvend gesprek met mij over dit of over een ander onderwerp een Zoom afspraak van 30 minuten in mijn agenda.

Pin deze afbeeldingen, behorend bij dit artikel:

Volg en like EF Office Management: