fbpx

Time management bij thuis werken is als een van huis uit werkende moeder heel belangrijk en ik ben zelf ook altijd geïnteresseerd in tips om mijn tijd nog beter in te delen. Want alhoewel het heerlijk is om niet naar je werk te hoeven rijden, de afwas of die ongevouwen was staat je ook altijd nog aan te staren.

Ondanks de goede verdeling van werk in de meeste huishoudens, blijft het lastig om je bedrijf, het huishouden en je kinderen te combineren.

Hieronder tien time management tips bij thuis werken die ik de loop van de tijd verzameld heb.

1. Bepaal je voorwaarden

Wat zijn dingen die je per se wel of niet wilt? Bijvoorbeeld ontbijten met de familie of de kinderen helpen met hun schoolwerk of nog andere zaken, waar je geen uitzondering op wilt maken. Dit zijn dan de uitgangspunten van je werkindeling.

2. Bepaal je kantooruren

Uitgaande van je voorwaarden, bepaal je je eigen kantooruren. Die zet je dus ook op je website, op Google Mijn Bedrijf, je social media en eventueel op je visitekaartjes. Mocht je onverhoopt toch niet aanwezig zijn tijdens deze uren, zorg dan dat je een professionele oplossing hebt om mensen te laten weten wanneer je wel weer aanwezig bent.

3. Maak een to-do lijst

Maak deze dagelijkse lijst de avond van te voren, met behalve de volgorde van prioriteit ook de tijden waarop en tijden hoe lang een bepaalde taak mag duren. Doe dit zowel voor de kantoortaken als de thuistaken, rekening houdend met je kantooruren. Lees voor het maken van een maand-, week- en daglijst ook mijn blog ‘Goede organisatie door goede gewoontes’ of download de To-Do Bundel in de Bibliotheek.

4. Voed anderen op naar hoe je behandeld wilt worden

Als je bij iedere keer dat de telefoon gaat, het ook meteen opneemt, ook al is het buiten werktijd en zit je met je gezin te eten, dan ben je een slaaf van je eigen bedrijf. Neem de telefoon alleen op als je een gesprek verwacht, of als je kunt zien wie er belt en je hebt de tijd met diegene te praten. Dit geeft minder afleiding gedurende de dag en geeft meer waarde aan de telefoongesprekken die je wel voert.

5. Schakel de techniek in

Met alle moderne technologie zou je haast wel gek zijn als je er niet van zou profiteren. Veel zaken zijn van te voren electronisch in te plannen, dus maak er gebruik van. Alles wat aan de slag kan zonder dat jij er fysiek bij aanwezig hoeft te zijn, geeft je weer tijd voor iets anders. Denk hierbij aan het inplannen van social media posts,  blogposts, mailings en nieuwsbrieven, maar ook de inplanfunctie op bijvoorbeeld de afwasmachine, wasmachine, magnetron en andere apparaten in huis. Gemak dient de mens…

6. Leer NEE te zeggen

Veel ondernemende ouders voelen zich schuldig door de verdeling die ze vinden dat moeten maken tussen werktaken en taken met de kinderen. Dat is niet nodig. Maak je eigen keuzes. De ene keer is die vergadering het belangrijkst en de andere keer is de huiswerkbegeleiding van je kind het belangrijkst. Allebei zijn dit valide keuzes. Creëer het leven dat jij wilt door de keuzes die je maakt.

7. Niet multitasken

Veel ondernemers met meerdere petten op, multitasken eigenlijk automatisch en daar gaan ze in hun (thuis)kantoor vrolijk mee door. Maar wist je, dat multitasken 40% minder effectief is dan je richten op een taak tegelijk? Uiteindelijk win je er dus helemaal geen tijd mee. Ook hier helpt weer een goede to-do lijst! Maar die werkt natuurlijk alleen maar als je je er ook aan houdt…

8. Stop de tijd

Niet echt natuurlijk, maar maak afspraken met je zelf hoelang bepaalde dingen mogen duren en zet een alarm op je telefoon of zet een eierwekker, stopwatch of iets dergelijks. Heb je een uur blog schrijven op je agenda staan, dan duurt dat dus precies een uur en niet een uur en tien minuten. Hetzelfde geldt voor social media. Daar ben je snel te lang mee bezig, dus houd je strikt aan de daarvoor aangewezen tijd.

9. Gezinstijd

Net als kantooruren, wijs ook uren aan voor tijd met het gezin. Probeer daar ook niet aan te morren. Je gezin is heel belangrijk, dus zij verdienen hetzelfde, zo niet méér respect dan je werkrelaties.

10. Workflows

Maak niet alleen workflows, processen en protocollen voor werkgerelateerde zaken, maar ook voor thuis. Pas dit natuurlijk weer aan aan jouw situatie, jouw gezin en jouw manier van werken. Zo loopt het niet allen op rolletjes in je kantoor, maar ook in je huis. En schakel daarbij de andere huisgenoten ook in; het is tenslotte ook hun huis(houden)!

Voor meer informatie kun je dit artikel lezen over het beschrijven van processen en procedures.

teamwork

Samenvatting

  1. Bepaal je voorwaarden
  2. Bepaal je kantooruren
  3. Maak een to-do lijst
  4. Voed anderen op naar hoe je behandeld wilt worden
  5. Schakel de techniek in
  6. Leer NEE te zeggen
  7. Niet multitasken
  8. Stop de tijd
  9. Gezinstijd
  10. Workflows

Natuurlijk loopt het leven nooit zoals je het gepland hebt. Onverwachte dingen zullen er altijd gebeuren. Maar als je een strikte planning maakt, dan heeft een uitzondering op zijn tijd niet zo heel veel invoed op het geheel. Bovendien kun je dan na zo’n onverwachte gebeurtenis weer snel in je schema stappen.

En hé, niemand is perfect. Het schema is er om jou van dienst te zijn en niet andersom. En bevalt het huidige time management schema je niet, dan maak je gewoon een andere!

Time-management bij thuis werken is belangrijk. Heb je moeite met het stroomlijnen van zowel kantoorwerkzaamheden als de werkzaamheden in je huishouden, of met een van de twee, aarzel dan niet om hulp in te schakelen. Als een goed werkzaam schema eenmaal staat en iedereen zich eraan houdt, dan neemt dat een boel stress weg en geeft het je veel extra tijd terug.

Welke van deze 10 tips pas jij al toe in de combinatie tussen werk en thuis?

En welke verdient nog wel wat meer aandacht en aanpassing?

Laat het mij graag in een commentaar hieronder weten.

Timeboxing template

Wil je meer tips over ondernemen, bloggen, social media, organiseren en nog veel meer, schrijf je dan in voor mijn VA News voor ondernemers op de Bibliotheek pagina. Dan kun je daarna onder andere deze gratis Timeboxing Template downloaden!

Pin deze afbeeldingen, behorend bij dit artikel:

Volg en like EF Office Management: