fbpx

Bloggen met je virtual assistant, is dat mogelijk? Moet je dat niet zelf doen? Veel ondernemers vragen het zich af. En terecht, want een blog schrijven, plaatsen en bijhouden blijkt nog niet zo makkelijk te zijn voor de meeste ondernemers.

Natuurlijk weet je dat het goed is voor je vindbaarheid (onder andere in Google) en dat het goed is regelmaat nieuwe content op je website te plaatsen, maar om wekelijks of tweewekelijks de tijd en de zin te vinden om te bloggen, is voor veel ondernemers toch wel een probleem, naast alle andere werkzaamheden binnen hun bedrijf. Want tijd is schaars en daar wil je zuinig mee omgaan.

En bloggen is niet alleen een artikel schrijven, het is ook:

 • het constant vinden van blog onderwerpen
 • het omgaan met de technische kant
 • het promoten van het blogartikel
 • reageren op reacties van lezers
 • het interpreteren van de analyses

En daarbij kan dan een virtual assistant behulpzaam zijn. Of het nu met de technische kant op de website is, of de inhoudelijke of graphische ontwerp kant van het blogartikel is. Met vele onderdelen van het bloggen kan een virtual assistant helpen of het zelfs helemaal overnemen.

Afhankelijk van wat je zelf leuk vindt, goed kan en waar je tijd voor kunt vinden, kun je natuurlijk verschillende onderdelen van het bloggen aan je virtual assistant delegeren. Werken met een virtual assistant is altijd ’teamwork’ en gaat dus altijd in goed overleg.

bloggen met VA - technisch

De technische kant van het bloggen

Het dagelijks onderhoud van je blogpagina op je website kan heel goed door een VA worden gedaan. Een aantal van de meest voorkomende werkzaamheden zijn:

 • Een backup maken van je blog: met sommige plugins kun je instellen dat dat automatisch gebeurd, maar als je een dergelijke plugin niet hebt of niet kunt installeren op jouw blogplatform, dan moet iemand dat handmatig doen.
 • Het installeren en updaten van plugins: de door jou gewenste plugins kunnen door je VA geïnstalleerd worden op je website en als dat al niet automatisch gebeurd, kan zij de updates van die plugins in de gaten houden en eventueel doorvoeren.
bloggen met VA - content

De content van je blog

Het uiteindelijke schrijven van blogartikelen wil je misschien liever zelf doen, ook al zou je ook dat aan een virtual assistant kunnen overlaten. Maar meer gangbaar is dat je je virtual assistant een of meer van deze zaken laat doen:

 • Blogideeën aandragen: als je een lijst met categorieën hebt, kan je VA er blogonderwerpen bij bedenken en lijsten met zoekwoorden opstellen.
 • Een blogkalender bijhouden: zo worden de categorieën goed over de tijd verdeeld. Zie ook dit blog over het inplannen en dit blog over een blogkalende met Trello.
 • Het opstellen van een kladversie: zeker als je met een vast format werkt, kan een VA heel prima een kladversie voor je schrijven, gebruikmakend van de zoekwoorden die ze eerder heeft opgezocht.
 • Het optimaliseren van artikelen: met behulp van een SEO plugin kan jouw VA ervoor zorgen dat het artikel zo goed mogelijk geoptimaliseerd wordt voor de vindbaarheid.
 • Het beantwoorden van commentaren: misschien niet in het begin, maar naarmate jouw VA beter in de materie zit, kan zij ook het merendeel van de vragen op de blogartikelen beantwoorden.
 • Een blogoverzicht bijhouden: zorg voor een spreadsheet met jouw blogartikelen, de categorieën, zoekwoorden, de links, et cetera.
 • Een bloganalyse bijhouden: dit kan eventueel in hetzelfde spreadsheet als het blogoverzicht, maar ook apart. Het aantal lezers, het aantal klikken, commentaren, social media performance, et cetera, kan in een spreadsheet bijvoorbeeld maandelijks worden bijgehouden. Hieruit kan je op de wat langere termijn conclusies trekken met betrekking tot onderwerpen, soorten artikelen en meer.
bloggen met je VA - plaatsen

Het plaatsen van het artikel op de blogpagina

Stel hiervoor een checklist op, zodat je VA die stap voor stap kan volgen. Zet daar ook eventuele momenten in waarop ze jouw goedkeuring moet vragen, zoals bijvoorbeeld als je haar de afbeeldingen voor het artikel laat zoeken. Zorg ook dat bij de laatste redactie van het artikel je duidelijk vermeld wat voor soort koppen (H2, H3, etc.) er tussen de verschillende paragrafen moeten komen.

Laat jouw VA het artikel dan ook inplannen op jouw vaste blogdag, maar kijk het minimaal 24 uur van tevoren nog eens helemaal door, om er zeker van te zijn dat het naar je zin is. Dit geeft je nog een beetje tijd om de laatste puntjes op de i te zetten, indien nodig.

Kortom…

Als je het zo bij elkaar ziet, gaat het hier om heel wat uren werk. Uren die jij als ondernemer wel beter ergens anders voor kunt gebruiken. En hoewel het in het begin misschien een beetje extra tijd kost om een VA duidelijk te maken hoe jij het allemaal precies wilt hebben rondom je blogartikelen, bespaart het je op de lange termijn heel veel tijd en stress.

Laat je dus eens bijstaan door een virtual assistant bij het bloggen, bij een of meer van deze onderdelen:

 • De technische kant van het bloggen
 • De content van je blog
 • Het plaatsen van het artikel op de blogpagina

Laat jij je assisteren bij het maken van blogartikelen door een virtual assistant? En zo ja, op welke manier?

Laat het mij graag in een commentaar hieronder weten.

blogplanning

Wil je meer tips over ondernemen, bloggen, social media, organiseren en nog veel meer, schrijf je dan in voor mijn VA News voor ondernemers op de Bibliotheek pagina. Dan krijg je het wachtwoord voor de Bibliotheek, boordevol te printen en te downloaden documenten ook nog per mail toegestuurd!

En wil je mij persoonlijk spreken over dit onderwerp of over iets anders, kies dan zelf een moment in mijn agenda voor een gratis 30 minuten Skype of Zoom gesprek of stuur even een mail naar esther@ef-officemanagement.com

Pin deze afbeeldingen, behorend bij dit artikel:

Volg en like EF Office Management: