fbpx

Als je het hebt over e-mail marketing, dan denk je aan de grote hoeveelheid mails die je elke dag in je inbox vindt, of je je er nu voor opgegeven hebt of niet. En dan heb je nog nieuwsbrieven, die soms heel leuk zijn om te lezen, maar soms ook pure verkoop mails zijn. Dit zijn allemaal stukjes van de marketing puzzel die e-mail funnel heet.

De e-mail funnel

Definitie e-mail funnel:  een e-mail funnel is een visuele weergave van de klantreis door middel van e-mails van het eerste contact tot aan de aankoop. De e-mail funnel wordt vaak als trechter weergegeven (funnel = trechter) doordat de kans dat een lead doorgaat naar de volgende fase steeds kleiner wordt.

Elias St. Elmo Lewis is degene die het idee van AIDA in marketing heeft uitgevonden. Het beschrijft de verschillende fasen die iemand doorloopt voordat hij iets gaat kopen:

A staat voor ‘Attention/Awareness‘ = Aandacht: krijg de aandacht van de potentiële klant

I staat voor ‘Interest‘ = Interesse: zorg dat die aandacht wordt omgezet in actieve interesse om er meer over te weten

D staat voor ‘Desire‘ = Verlangen: maak dat de interesse omslaat in werkelijk verlanden naar het product

A staat voor ‘Action‘ = Actie: de aankoop of het doorvertellen aan een ander

In het Nederlands zou AIDA dus AIVA kunnen zijn.

In de digitale wereld van vandaag blijven deze marketing beginselen ook overeind, hoewel we misschien andere termen gebruiken. Maar nog steeds probeer je aandacht (website of social media verkeer) via een aantal stappen in actie (online aankoop) om te zetten.

Je kunt niet zomaar de verschillende stappen overslaan en ervan uitgaan dat mensen wel zullen kopen. Maar hoe zien die verschillende stappen van een e-mail funnel er dan uit?

foto SixFigureIdeas.com

Stap 1: Van verkeer naar relaties

De e-mail funnel begint met het omzetten van anoniem verkeer op je website of social media naar mensen waar je een relatie mee hebt. Je vraagt ze dan zich op te geven voor je e-maillijst. Vaak wordt er gebruik gemaakt van een weggever om mensen over te halen zich in te schrijven voor de nieuwsbrief in ruil voor die weggever. Populaire weggevers zijn e-boeken, checklists, werkboeken en templates. Ook korte e-mailcursussen, challenges en webinars kun je als weggevers gebruiken.

Vanaf het moment dat iemand zich heeft ingeschreven heb je de mogelijkheid hen waardevolle e-mails te sturen met informatie over jou, jouw bedrijf en je aanbod.

Een aantal manieren om mensen op je e-maillijst uit te nodigen:

 • Een stationair inschrijfformulier op je website.
 • Een inschrijfbalk bovenaan je webpagina. Een voorbeeld hiervan is Hellobar.
 • Een slide-out inschrijfformulier, dat van onderuit je scherm naar boven komt, maar de inhoud niet blokkeert.
 • Een pop-up inschrijfformulier, die de inhoud afschermt tot je een beslissing hebt genomen over al dan niet inschrijven.
 • Een e-mail gate, die de toegang tot de website blokkeert tot je je ingeschreven hebt.

Die laatste opties zijn dus wel heel irritant, althans in mijn opinie.

Stap 2: Relaties worden cliënten

Er zijn drie manieren om mensen door je funnel te leiden:

 1. Inschrijving: Dan zijn mensen het meest enthousiast en nieuwsgierig. Maak daar gebruik van door ze van harte welkom te heten met een of meerdere mails.
 2. Onderhouden: Door middel van nieuwsbrieven blijven mensen op de hoogte van wat er binnen je bedrijf gebeurt, wanneer het nieuwste aanbod uitkomt en blijf je als bedrijf binnen de aandachtscirkel van de mensen. Het is een goede manier om jouw expertstatus te laten zien.
 3. Conversie: Als je merkt dat er een bepaalde interesse is, kunnen gerichte e-mails ervoor zorgen dat potentiële cliënten een aankoop gaan doen en cliënten worden.

Dat inschrijven voor je nieuwsbrief is eigenlijk een soort contract. Jouw relaties (potentiële klanten) verwachten dat deze inschrijving hen waarde oplevert. Lever deze waarde dan ook met waardevolle inhoud, speciale aanbiedingen en voordelen die alleen gelden voor nieuwsbrieflezers en zorg op die manier voor een betere relatie met je nieuwsbrieflezers. Meer over nieuwsbrieven kun je lezen in mijn blogs ‘Een nieuwsbrief, waarom?’ en ‘Een nieuwsbrief, hoe dan?’

Een van de manieren om mensen over te halen tot aankoop over te gaan is een aantrekkelijk aanbod aan te bieden dat in tijd of in aantal beperkt is. Als het om een product of dienst gaat met een lange levensduur kun je eventueel een beginperiode aanbieden voor een lagere prijs of zelfs gratis.

Mochten mensen niet op jouw gerichte verkoop e-mail ingaan, kun je die groep daarna nog retargeten met een ander aanbod of ze weer door de hele funnel heen laten gaan, maar dan in de richting van een ander aanbod.

Stap 3: Maak van cliënten fans of ambassadeurs

Als mensen cliënten zijn geworden, kun je de e-mail funnel gebruiken om iedere keer weer nieuwe mensen bij stap 1 te laten beginnen.

Een aantal tactieken hierbij kunnen zijn:

 1. Product reviews of reviews van je diensten om jouw bedrijf te promoten
 2. Loyalty programs zodat cliënten blijven terugkomen
 3. Vragen om referrals naar vrienden of het delen van jouw posts om nieuwe mensen te bereiken
 4. Het bedanken van terugkerende klanten
 5. Het aanbieden van een groter of ander aanbod

Als het goed is, gaat het daarna als een sneeuwbal. Cliënten gaan weer terug in de funnel en nemen hopelijk vrienden en kennissen mee.

Bij een eenvoudige funnel kun je deze e-mails misschien nog relatief makkelijk zelf versturen, maar de meeste bedrijven maken gebruik van automatisch verstuurde e-mails, waarbij de ene e-mail de volgende triggert. Deze automatische e-mail tools zijn er zowel gratis als betaald en er zitten grote verschillen in. Het loont dus de moeite van tevoren te bepalen wat je nodig hebt en welke e-mail tool daar het beste bij past. Voorbeelden hiervan zijn Mailchimp, Mailerlite, Laposta, Active Campaign, maar er zijn er nog veel meer.

Duizelt het je allemaal al? Voor mensen die visueel zijn ingesteld, is een tool als Funnelytics heel handig. Daarmee kun je de hele funnel als het ware uittekenen. Zo kun je zien waar er nog iets mist en of je funnel een logische opbouw heeft.

Maak jij binnen jouw bedrijf gebruik van e-mailfunnels? En gaat het dan om een recht-toe-recht-aan simpele funnel of een meer ingewikkelde funnel constructie?

Laat het mij graag in een commentaar hieronder weten.

Nieuwsbrief bundel cover

Wil je meer tips over ondernemen, bloggen, social media, organiseren en nog veel meer, schrijf je dan in voor mijn VA News voor ondernemers op de Bibliotheek pagina. Dan krijg je het wachtwoord voor de Bibliotheek, boordevol te printen en te downloaden documenten ook nog per mail toegestuurd!

En wil je mij persoonlijk spreken over dit onderwerp of over iets anders, kies dan zelf een moment in mijn agenda voor een gratis 30 minuten Skype gesprek of stuur even een mail naar info@ef-officemanagement.com

Pin deze afbeeldingen, behorend bij dit artikel:

Volg en like EF Office Management: